Pamatujete si na tyhle knížky? Albatros slavil 70 let a vydal oblíbené retro tituly

Hádej, hádej, hadači Josef Strouhal. Procvičte svůj důvtip s klasikou z edice OKO! Knížka z legendární edice OKO obsahuje téměř 200 vybraných hádanek, kreslených a jiných úloh a úkolů z matematiky, které zábavným způsobem bystří vtip a úsudek. Je uspořádána do tří částí podle obtížnosti příkladů a pro kontrolu uvádí závěrem jejich řešení a výsledky. I matematika může být zábava!
Foto: Albatros
Sdílej na facebooku
15. dubna  2019 
 06:00

Taky někdy vzpomínáte na oblíbené knihy ze svého dětství, které byste rádi četli i svým potomkům? Ale nemůžete je najít ani sehnat? U některých už to neplatí, protože je ke svým sedmdesátým narozeninám Albatros vydal znovu. 

Za sedm dekád své existence vydal Albatros téměř třináct tisíc publikací v celkovém nákladu 350 milionů kusů. Mnohé z nich dnes nesměřují jen na pulty českých nebo slovenských knihkupectví, ale také do více než 40 dalších zemí. U příležitosti svého jubilea vydává nejstarší dětské nakladatelství v Česku například retro kolekci Cesta časem s Albatrosem – v jejím rámci vyšla osmička knih, které představuje naše GALERIE

Cesta časem přináší osm knih, které se svého prvního vydání dočkaly mezi lety 1961 až 1984. Znovu tak vychází například půvabná obrázková knížka Holčička a déšť, titul z legendární edice OKO Hádej, hádej, hadači, nesmrtelná klasika z edice Jiskřičky Heidi, děvčátko z hor nebo kultovní encyklopedie Už vím proč. Všech osm knih z edice Cesta časem s Albatrosem vyjde v pondělí 8. dubna.

Harry i Hoši od Bobří řeky

Nakladatelství Albatros vzniklo v roce 1949 ještě jako Státní nakladatelství dětské knihy (SNDK). V roce 1969 dostalo SNDK poetičtější název Albatros, ale i pod novým jménem nakladatelství udržovalo vysoko nastavenou laťku kvalitních knih pro děti. S Albatrosem v té době spolupracovali například Václav Čtvrtek, Bohumil Říha nebo Miloš Macourek.

Po revoluci se nakladatelství potýkalo se změnami majitelů i adres, až v roce 2008 zakotvilo v soukromých rukou manažerů společnosti. Ve výčtu bohaté historie Albatrosu nelze nezmínit také rok 2000 a vydání prvního dílu slavné série o Harrym Potterovi. V posledním desetiletí se Albatros zaměřil mimo jiné také na vývoz původních českých knih do zahraničí – jeho tituly dnes směřují do 46 zemí světa.

Vydává přes 150 titulů ročně a vedle původních i překladových solitérů se systematicky soustředí na velké ediční projekty – za všechny jmenujme edici Knihovna pro děti 21. století, která současným dětem zprostředkuje kanonická díla literatury pro děti a mládež, nebo zcela nově pojaté souborné vydání díla Jaroslava Foglara. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku