Hektické rodinné ráno bez křiku a pocuchaných nervů? Jde to!

Hektické rodinné ráno bez křiku a pocuchaných nervů? Jde to!
Užívejte si společné stolování. Když v rodině panuje dobrá nálada, děti jí lépe.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
22. března  2018 
 11:54

Každodenní zmatek, chaos, spěch a stres… Udělat snídani, nachystat svačiny, napopáté budit děti, donutit je vyčistit si zuby, dohlédnout, aby nikdo nic nezapomněl, a ještě vypravit sebe tak, abyste neopouštěla domov jako rozcuchaná jezinka, to chce pevné nervy a dobrou organizaci. Poradíme, jak zvládnout ranní shon s grácií.

Potřetí ti říkám, vstávej, nebo budeš ve školce poslední! Ne, neoblékneš si kraťásky, venku je zima! Můžeš prosím tě uvařit čaj? Už jsi čurala? Mamí, já nechci do školky, já chci Krtečka! Běž si vyčistit zuby! Nemohla bys mi vyžehlit tu šedou košili? Ten chleba jíst nebudu, já chci kuličky s mlíčkem! Kde jsou ty punčocháče? Nemáme jogurt, sněz ten toust. Ne, budu papat jogurt! Kam jsi dala ty klíče? A kam jsem položil mobil? Nepleť se mi tady! Vypni tu televizi a oblékej se! Nebudu! Mám žízeň! Učeš se! Nééé, já chci Krtečka…! Zní vám to povědomě? Probíhá to u vás doma každé ráno podobně? Hledáte poztrácené ponožky, třikrát měníte dítěti tričko, protože si ho pocintalo zubní pastou či kakaem, bojujete o koupelnu, v běhu upravujete účes a nestíháte se kvůli tomu nasnídat… Zadržte a změňte strategii! Prozradíme pár triků, díky kterým si dokážete vykročení do nového dne udělat co nejpříjemnější.

Kdo je připraven, není zaskočen

Naučte se nachystat si vše, co je možné, už večer. Nevěřila byste, kolik času ušetříte tím, že si před spaním najdete chvilku a připravíte si, co je potřeba. I když máte pocit, že už vám chybí síla na cokoli, ráno si budete za své rozhodnutí blahořečit. Na hromádky vyskládejte oblečení pro děti (od ponožek po bundu a čepici, ať je vše na jednom místě), přežehlete manželovi košili, kterou bude jistojistě právě ten den potřebovat, zkontrolujte aktovky školákům. Dost času, který budete po ránu marně hledat, ušetříte také tím, že připravíte všem svačiny, zabalíte a uložíte je do lednice, kam pro ně prostě před odchodem z domu jen sáhnete. Nezapomeňte si zkompletovat také svou garderobu do práce, ať mezi snídaní a oblékáním ratolestí nehledáte vhodnou sukni nebo podprsenku. Desetiminutové ranní postávání před skříní si zkrátka nemůžete dovolit.

Posuňte budík

Náročné předsevzetí, které může trochu bolet, se vyplatí. Zkuste si nařídit budík o dvacet minut dříve, než jste zvyklá. Získáte tak čas navíc, který můžete beze zbytku využít. V klidu a o samotě v prázdné koupelně vyřešíte ranní hygienu, nalíčíte se a učešete. Vyhnete se tak honičce a tlačenici u umyvadla, nikdo se vám nebude plést pod nohy. A pak už se v klidu můžete věnovat přípravě snídaně a jít budit děti, které budou potřebovat vaši asistenci a pozornost. Na časnější vstávání si kupodivu většinou rychle zvyknete.

Snídaně snadno a rychle

Trvá každý člen rodiny na jiné variantě? S tím je konec! Snídat bychom měli, na tom se shodnou lékaři i výživoví specialisté. Snídaně je prvním jídlem po dlouhém nočním hladovění a měla by být vydatná. Poklidné a líné společné snídaně, kdy nechybí lívance nebo omelety, si nechte na víkend, od pondělí do pátku vyřešte ranní nasycení prakticky a efektivně, s ohledem na úsporu času. Uvařte ovocný čaj, mějte v zásobě džusy a mléko, opečte toust nebo namažte chleby, děti jsou obvykle vděčné za cereálie s jogurtem nebo pribináčka. Šikovným řešením je například přichystat si den předem pomazánku, kterou pak už jen namáznete na housku, do mrazáku do zásoby můžete napéct piškotové muffiny nebo palačinky...

...
...
Autor: Shutterstock.com

Zaveďte rozvrh pro všechny

Pokud disponujete dobrými organizačními schopnostmi, vytvořte (a pověste na viditelné místo) časový plán a rozpis povinností pro každého člena domácnosti. A zapojit můžete i ty nejmenší, kteří většinou rádi plní svěřené malé úkoly. Poznáte, že jde o neocenitelnou pomůcku! Máma, táta i děti v něm budou mít zadané a stále na očích „své“ povinnosti, které by měli splnit večer, než půjdou spát (připravit si věci do školy, oblečení do školky, uklidit hračky rozházené po obýváku), a pak další na ráno (nachystat hrnečky na stůl a po snídani je odnést do myčky, vyčistit si zoubky, najíst se u stolu bez koukání do tabletu). Na tatínkovi můžou být vaření čaje, zhasnutí světel před odchodem, pomoc s obouváním nejmenších potomků nebo odvoz dítek do vzdělávacích institucí. Má kamarádka vymyslela dokonalý zlepšovák – každé ráno dostane jeden z členů rodiny funkci „časoměřiče“ a jeho úkolem bude hlídat čas, který zbývá do odchodu z domu. Její pětiletý syn se díky tomu poměrně rychle naučil hodiny. Super tip!

Mazlící rituál

Vypravit každé ráno z domu včas celou rodinku dá zabrat. Přestože spěcháte a máte pocit, že (už zase) nic nestíháte, vždy si udělejte chvilku na své nejmenší, aby se jim hezky vstávalo. Vždyť co je přítulnějšího, teplejšího a roztomilejšího než rozespinkané, ještě mžourající mládě, které se chce tulit a touží po vaší blízkosti? Vyhraďte si pár minut, abyste se v klidu pomazlili, objali se a dali si ranní něžnou pusinku. Nesnažte se měnit ostatní zavedené rituály, rutina je nejspolehlivější cestou. Pokud jsou vaše ratolesti zvyklé snídat hned po probuzení a pak se teprve převlékat z pyžamka, nesnažte se to za každou cenu měnit. Stálo by to hromadu drahocenného času a více stresu. Vždyť o nic zásadního nejde!

Nekřičte a nevztekejte se

Děti jsou zkrátka nevyzpytatelné bytosti. I když je to s nimi ale po probuzení sebevíc náročné a máte neodbytný pocit, že vstaly „zadečkem napřed“, snažte se držet nervy na uzdě a raději se několikrát zhluboka nadechněte, než začnete zvyšovat hlas a křičet. Stejně to nefunguje, spíše naopak, čím více se budete rozčilovat vy, tím vzteklejší a podrážděnější bude i potomek. Raději nastavte pravidla, například to, že oblíbená desetiminutová pohádka v televizi se bude konat jen v případě, že si bez odmlouvání vyčistí zuby a nasnídá se. Snažte se děti motivovat, aby se snažily být co nejsamostatnější, neasistujte jim u každé činnosti. Buďte laskavá, avšak důsledná. Spěcháte a dítko si odmítá zavázat tkaničky? Pozná na vás rychlostí blesku, že jste v koncích, a bude hrát neohrabaného nešiku, jen aby vás donutilo udělat to za něj. Stop! Přimějte ho, ale bez nátlaku a s patřičnou následnou pochvalou, ať vám ukáže, že to umí samo.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku