Chytré telefony zhoršují vztahy mezi rodiči a dětmi: Nová studie to potvrzuje!

Chytré telefony zhoršují vztahy mezi rodiči a dětmi: Nová studie to potvrzuje!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
17. května  2018 
 06:00

Pokud patříte k těm, kteří mají neustále prst přilepený na svém smartphonu, měli byste se nad tím zamyslet. Nová studie totiž dokazuje, že nadměrné používání chytrých telefonů velmi vážně narušuje vztahy mezi rodiči a dětmi. Proč?

Studie Kostadina Kushleva a Elizabeth Dunnaová není první, která zkoumá účinky nadměrného používání smartphonů na vztahy v rodině. Již před několika lety se výzkumníci michiganské univerzity zabývali podobným problémem. Co zjistili? Především to, že rodiče, kteří mají v ruce chytrý telefon a neustále na něm něco dělají, zvyšují napětí v rodině. „V takových rodinách je více konfliktů a taky negativních interakcí,“ řekla Jenny Radeška, odbornice na chování dítěte a dětská pediatrička Michigan University.

Kushlevův a Dunnaové výzkum, který byl nedávno publikován v časopise Journal of Social and Personal Relationship, zjistil, že chytré telefony rozptylují rodiče a nakonec podkopávají jejich vztah k dětem. Výzkumníci zkoumali dvě stě rodičů, ti byli rozděleni do dvou skupin. Jedna byla poučena, aby co nejvíc používala své smartphony, druhá zase, aby je téměř nepoužívala. Ti rodiče, kteří měli telefon neustále při sobě, přiznali, že byli méně pozorní a čas, který strávili s dětmi, byl méně kvalitní.

Nadměrné používání telefonů ovlivňuje rodiče i v tom, že je pro ně mnohem těžší přepínat mezi "mámou a tátou" a dalšími aspekty života. Mnozí rodiče taky přiznali, že pokud měli u sebe smartphone, byli podráždění a své emoce neměli pod kontrolou. Na své děti pak reagovali podle toho, co si přečetli ve svém mobilním zařízení – ať už to byly pracovní e-maily nebo špatné zprávy.

Výsledek je jasný. Když tráví rodiče spoustu času s chytrým telefonem, nemají dostatek času pro své děti, stejně jako pro svého partnera. Navíc je to návykové. Ukazuje se, že smartphony mění nálady, myšlení a mohou být stejně nebezpečné jako hazardní hry. Navíc je hrubé dívat se na displej, když se vás dítě na něco ptá nebo když večeříte. A myslete na to, že jste zrcadlo, do kterého se dítě dívá. Co děláte vy, bude dělat i ono.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku