Je schopnější, než si myslíte! 7 věcí, které naučte dítě, než mu bude deset!

  • Je schopnější, než si myslíte! 7 věcí, které naučte dítě, než mu bude deset!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    2. září  2018 
     06:00
    Co patří mezi základní dovednosti, které se vašemu potomkovi budou v každodenním životě více než hodit? Bravurní používání chytrého telefonu mezi ně nepatří!
  • Investice do budoucnosti

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Žijeme sice ve světě špičkových technologií, praktické záležitosti, jak se o sebe postarat, ale bohužel často opomíjíme, a tak dnešní mládež například nedovede napsat a odeslat dopis nebo číst v mapě. Z nedávné studie provedené společností AVG Technologies vyplynulo, že zatímco 58 % předškoláků ve věku tří až pěti let dokáže pracovat se smartphonem, pouhých 15 % z nich si zvládne připravit i jen jednoduchou snídani. „Mnoho rodičů dělá pro své děti úplně vše a usnadňují jim veškeré činnosti, místo aby je nechali samotné přijít na to, jak se o sebe postarat,“ říká Tim Elmore, zakladatel neziskové organizace Growing Leaders, která spolupracuje se školami a občanskými sdruženími v oblasti podpory vůdčích schopností u dětí. Začněte své ratolesti učit základní životní dovednosti včas, a usnadněte jim tak cestu k nezávislosti. Co by měl bez problémů zvládnout desetiletý školák?

  • Vyprat prádlo

    Autor: istock

    Víte, že existuje spousta plnoletých, kteří nastupují na vysokou školu, a přitom nemají tušení, jak si sami vyprat prádlo? Uvést do provozu pračku, roztřídit své svršky podle materiálů a barev a nadávkovat prací prostředek, to všechno je pro ně velkou neznámou. Nedovolte, aby se vaše dítě stalo jedním z nich. S učením můžete s klidným svědomím začít už kolem pěti let věku potomka. Nechte ho, ať vám pomáhá s plněním pračky, sám přidá prací prášek, nastaví vhodný program (obrázkové symboly si dítě rychle zapamatuje) a zkusí pračku sám zapnout. Školáky nechte, ať se o vše postarají vlastními silami, vy jen dozorujte.

  • Zabalit dárky

    ...
    ...
    Autor: istock

    Neexistuje dítě, které by nemilovalo dárky. Ti nejmenší je samozřejmě nejraději dostávají a užívají si trhání obalů na miniaturní kousky, u těch větších se již začne objevovat také touha dárky rozdávat svým milovaným a sledovat, jakou z nich mají radost. A když si vánoční nebo narozeninové dárečky pro své nejbližší ještě sami vlastníma rukama zabalí, jejich nadšení bude o to větší. Předškoláci dokážou bez potíží nastříhat balicí papír a přelepit ho páskou, školáci už zvládnou s vaší pomocí i náročnější kroky, jako jsou odstranění cenovky, odhad správné velikosti balicího papíru, jeho nařezání, zabalení dárku i převázání stužkou.

  • Zatlouct hřebík

    ...
    ...
    Autor: istock

    Batolata si obvykle nejvíce vyhrají s kreativními hračkami, které napodobují práci a běžné činnosti jejich rodičů. Proto holčičky touží po minikuchyňce s nádobím, žehlicím prknu nebo plastové napodobenině vysavače, u chlapečků zase bezkonkurenčně vedou kufříky s pracovním nářadím, které vidí u tatínků a dědečků. A jednou nastane okamžik, kdy dítko zatouží po tom, zkusit si vše „naostro“, odhodí své atrapy a vrhne se s elánem po skutečné pile, vrtačce nebo sekačce na trávu. Nebraňte mu. Ideálním prvním krokem je zatloukání hřebíků. Pořiďte si lehké kladívko a sežeňte kus měkkého dřeva (například borovice, smrk, topol nebo lípa). Dřevo buď pevně držte, nebo ho umístěte do svěráku, aby drželo na místě. Nebo ho jednoduše položte na zem a můžete začít s praxí. Názorně ukažte, jak na to, zlehka zatlučte zhruba třetinu hřebíku (vyberte pro začátek typ s širokou hlavičkou) do dřeva a pak nechte dítě, ať úkon dokončí. Zpočátku mu hřebík držte na místě vy (připravte se na bolavý prst nebo dva), později už to jistě zvládne samo.

  • Napsat dopis

    ...
    ...
    Autor: istock

    Předškoláci můžou diktovat své vzkazy do dopisu, který za ně píše jeden z rodičů nebo starší sourozenec, což může být formou hry. Nebo namalují místo dopisu obrázek, kterým sdělí, co chtějí, společně připojíte razítko, zalepíte do obálky a vhodíte do poštovní schránky.

    Děti od začátku školního věku učte, jak správně nadepsat obálku, kam patří údaje o odesilateli, kam adresa příjemce, berte je s sebou na poštu, ať zjistí, jak to v praxi funguje. Důležité je také osvojit si, jak má vypadat forma dopisu – tedy že nesmí chybět oslovení, datum, pozdrav, pak následuje „tělo“, tedy hlavní sdělení, a na závěr rozloučení a podpis. Výbornou motivací k tréninku může být například projekt Ježíškova pošta, kdy děti píší dopisy se svými přáními a odesílají je přímo Ježíškovi, který jim odpoví.

  • Připravit jednoduché jídlo

    ...
    ...
    Autor: istock

    Máte doma malého nemotorného pomocníčka, který se hrne k plotně? Nebraňte mu, i za cenu trochy nepořádku a zdržování. Vaření s maminkou je jednou z nejoblíbenějších činností batolat a předškoláků, a pokud je nebudete podporovat, časem se jejich zájem bohužel vytratí. „Pozvěte dítě do kuchyně, připravujte společně snídani nebo večeři a snažte se zachovat klid, i když se půl kila mouky ocitne na podlaze a nudle lítají všude kolem,“ říká Andrea, maminka čtyř dětí. Výbornou první vlastnoručně nachystanou snídaní může být jogurt s vločkami nebo nakrájeným ovocem, děti od pěti let zvládnou připravit sendvič nebo smoothie (vy samozřejmě asistujete a pečlivě sledujete mixér), osmiletí dokážou upéct toust nebo topinku, vaječnou omeletu i palačinku.

  • Navigovat podle mapy

    ...
    ...
    Autor: istock

    Určitě víte, jak důležité je umět se orientovat v mapě a nespoléhat se jen na elektronické GPS navigace, ať už při jízdě autem nebo třeba pěším výletě. Technika není bez chyb, a když vás překvapí porucha, bez obyčejné mapy jste v koncích. Existuje spousta zábavných možností, jak dítě motivovat, aby získalo chuť ke čtení map. Co takhle rodinná hra – honba za pokladem? Také populární geocaching (hledání kešek, neboli skříněk s tajenkou a překvapením) je v tomto směru skvělou volbou. Ano, mapy vypadají nudně… Dokud je nepotřebujete k nalezení kořisti, po které toužíte. Čtyřletému potomkovi můžete poschovávat hračky po dvoře a zahradě a nakreslit mu jednoduchý náčrtek, kde se nalézají. Ať hledá. Při výletech dětem ukazujte, jak objekty, které vidí na mapě, vypadají ve skutečnosti. Když je vidí před sebou, jejich představivost se zlepšuje. Nechte ratolesti, ať vás vedou. V zábavních parcích, muzeích i zoologických zahradách mají krásně barevné a snadno čitelné obrázkové plánky a mapy. Požádejte předškoláka, ať sleduje cestu a dovede vás ke konkrétnímu zvířeti v zoo nebo k atrakci v parku.

  • Uklidit koupelnu

    ...
    ...
    Autor: istock

    Veďte děti už od nejútlejšího věku k tomu, aby po sobě smyly zbytky zubní pasty z umyvadla, pověsily ručník na háček, očistily a uklidily zubní kartáček a uzavřely pastu po hygieně. Školáky už můžete pověřit vyčištěním vany a umyvadla (netoxickým) dezinfekčním prostředkem nebo vlhčeným dezinfekčním ubrouskem (ujistěte se, že si poté pečlivě umyjí ruce), zvládnou také vytřít podlahu, vyleštit zrcadlo i vyčistit toaletu.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku