Jak poznáte špatnou chůvu? Tohle by vás mělo varovat!

  • Jak poznáte špatnou chůvu? Tohle by vás mělo varovat!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    10. ledna  2019 
     06:00
    Hledání té nejlepší hlídačky ratolestí bývá často pro rodiče opravdovou výzvou. Potřebujete někoho maximálně spolehlivého, s kým budou vaše děti rády a v bezpečí. Prozradíme, podle čeho poznáte, že jste při výběru šlápli vedle!
  • Náročné rozhodnutí

    ...
    ...
    Autor: istock

    Důvěřuj, ale prověřuj, to je přísloví, které v tomto případě platí dvojnásob. Najít chůvu, se kterou budete vy i vaši potomci spokojeni, není snadné, vždyť jí svěřujete to nejcennější, co máte. A i když si dáváte záležet, abyste zvolili správně, můžete se splést a časem znepokojeně zjistíte, že něco nehraje a potřebujete někoho zcela jiného. A to nejlépe hned! Kdy se mít na pozoru?

  • Málo s vámi mluví

    A co dělá dítě?
    A co dělá dítě?
    Autor: istock.cz

    Máte pocit, že se jí příliš nechce do komunikace s vámi? Očekáváte samozřejmě, že slušně pozdraví, usměje se, zeptá se na děti, popřeje vám hezký den, upřesní si pokyny a sama se bude zajímat a zapojovat do rozhovoru. Je to důležité, abyste si k ní dokázali vybudovat důvěryhodný vztah. Navíc se právem budete ptát sami sebe, zda je takto „nekomunikativní“ i v kontaktu s dětmi. Povídá si s nimi, vypráví jim pohádky, snaží se, aby se v její společnosti cítily dobře?

  • Nezdá se vám péče

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dobrá chůva by se měla zajímat o potřeby dětí a bez výjimek dodržovat vaše pokyny (a klidně se opakovaně ujistit, že jim dobře rozumí), pokud jde o péči o děti, jejich stravování, nebo způsob, jak trávit volný čas. Neexistuje, aby například v případě, že má za úkol dohlédnout na to, aby vaše batole šlo po obědě spinkat, vyrazí s ním místo toho ven. Vaše přání je v tomto případě rozkazem. Kvalitní chůva vás bez obav požádá, abyste ji pokyny sepsali, pro případ, že si nebude s něčím jistá, zahrne vás doplňujícími dotazy a brzy si „denní režim a rutinu“ vašich dětí zapamatuje.

  • Často chodí pozdě

    ...
    ...
    Autor: istock

    Základní vlastností dobré chůvy je spolehlivost. Stává se často, že dorazí o deset nebo dvacet minut později, než byl dohodnutý čas? Nebo dokonce zavolá na poslední, že nemůže přijít vůbec? Takové chování vám samozřejmě přináší spoustu nepříjemností a stresu, naruší veškeré vaše plány, musíte se omlouvat v zaměstnání a podobně. Pokud si tedy chůva neváží své práce natolik, aby dodržovala nastavená pravidla, najděte si takovou, která bude.

  • Děti s ní nechtějí být

    Autor: istock

    Jistě, je naprosto běžné, že malé děti odmítají být s kýmkoli jiným, než je máma nebo táta a odloučení nesou občas těžce. Zkušená hlídačka si s nimi ale dokáže poradit, zabavit je, pomazlit, uklidnit a rozptýlit. Zbystřete ale v případě, že děti změní své chování, jsou nervózní, úzkostné, pláčou nebo se vztekají, když má chůva přijít. Stejně tak ve chvíli, kdy zjistíte, že po každém hlídání je potomek psychicky rozhozený, chová se jinak, nemůže usnout nebo se v noci s pláčem či vystrašeně budí a emoce u něj lítají jako na houpačce. Nic z toho byste neměli ignorovat.

  • Až příliš nehod

    Nehody se stávají. Není to nikoho vina. Stalo by se to i vám.
    Nehody se stávají. Není to nikoho vina. Stalo by se to i vám.
    Autor: iStock

    Modřiny, boule a škrábance jsou u malých neposedů naprosto běžným jevem a nikdo se nad nimi příliš nepozastavuje. Batolata a předškoláci jsou čilé jako opičky a pořád v pohybu, takže není snadné je ukočírovat. Občasná taková „nehoda“ by určitě neměla být hned důvodem k panice, přesto by vám chůva měla být schopná okamžitě podat podrobné vysvětlení, co se stalo a jak ke zranění, i sebemenšímu, došlo. A nic nezatajovat. Pokud však k úrazům, ať už jde o tržnou ránu, bouli na hlavičce, říznutí a podobně, dochází častěji, než je zdrávo, může to ukazovat na nedostatečný dohled a zanedbání péče (v nejhorším případě fyzické zneužívání). Když se vám zdá, že „karambolů“ je podezřele příliš, jednejte!

  • Zve si návštěvy bez vašeho svolení

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Mezi rodiči a chůvou musí panovat maximální důvěra. Jenže když se časem vás vzájemný vztah dostane do roviny „blízký“, může se cítit „oprávněna“ pozvat si k vám do domu třeba kamarádku. Cítí se u vás už zkrátka „jako doma“ a začne se podle toho chovat. Pokud se vás předem na rovinu zeptá, zda by vám to nevadilo (někteří rodiče to rádi dovolí, například v případě, že jde o večerní hlídání, kdy děti spí), a vy souhlasíte, je vše v pořádku. Pokud se tak ale děje za vašimi zády, jde o projev neúcty a nezodpovědnosti a raději se včas rozlučte. Kromě toho, že cizí nezvaný host narušuje vaše soukromí, je téměř stoprocentní, že za přítomnosti další osoby se vašim ratolestem dostává mnohem méně pozornosti. Chůva si povídá s kamarádkou, uvaří ji kávu, pustí si třeba televizi a péče o děti jde samozřejmě stranou.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku