Jak donutit dítě, aby konečně přestalo kňourat? 5 zaručených způsobů!

  • Jak donutit dítě, aby konečně přestalo kňourat? 5 zaručených způsobů!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. října  2018 
     06:00

    Podle psychologů je zvuk dětského kňourání jedním z nejdráždivějších a nejrušivějších vůbec. Potvrzuje to nedávná studie a odpřisáhne vám to nejspíš každý rodič. Jak na to, abyste s ním u vašeho potomka skoncovali jednou provždy?

  • Horší než siréna?

    Autor: iStock

    Průzkumy ukazují, že pokud dítě kňučí, fňuká a kňourá, dokáže tím upoutat pozornost rodičů mnohem účinněji než třeba okusováním dřevěného stolu nebo vyhazováním obsahu kuchyňských zásuvek. Byl rovněž zjišťován účinek těchto dětských „zvukových atak“ na dospělé při plnění různých kognitivních úkolů. Muži i ženy dělali pak mnohem více chyb a nedokázali úkoly dokončit ve stanoveném časovém limitu. Psychoterapeutka Rosemarie Changová přirovnává kňourání dítěte ke zvuku sirény, který je srovnatelně nepříjemný a narušující pozornost a soustředění. Nejčastěji se tímto frustrujícím způsobem projevují a prosazují batolata a děti do čtyř let. Souvisí to s faktem, že právě v tomto věku se prckové učí komunikovat a osvojují si jazyk. Postupně se rozšiřují jejich verbální schopnosti a slovní zásoba, takže teprve časem získávají jiné možnosti k sebevyjádření.

  • Přestaň s tím! A hned!

    Dítě se vzteká, aby dosáhlo svého. Neustupujte!
    Dítě se vzteká, aby dosáhlo svého. Neustupujte!
    Autor: iStock

    Ano, i nesnesitelné kvílení je formou komunikace a dítko se vám tím snaží něco sdělit. Neznamená to ale, že byste na ně měli pokaždé okamžitě reagovat. Určitě neradíme, abyste rezignovali na potřeby vašeho potomka, je ale třeba učinit opatření k tomu, aby se vám zároveň povedlo změnit a eliminovat jeho nevhodné chování, kterým se pokouší cokoli získat nebo si vynutit. Chce to chytrou strategii (kterou by měli sdílet oba rodiče), pevně daná pravidla a také vaši snahu, abyste ratolestem předávali vhodné komunikační dovednosti svým vlastním příkladem. „Způsob, jakým komunikujeme s ostatními a také sami se sebou, zásadně určuje kvalitu našeho života,“ říká Anthony Robbins, slavný americký kouč osobního rozvoje. Co můžete udělat, abyste všechny ty nervy drásající zvukové efekty navždy vystrnadili ze svého domova?

  • Důslednost je dřina

    Dětské fňukání a kňourání dokáže dospělé pěkně vytočit.
    Dětské fňukání a kňourání dokáže dospělé pěkně vytočit.
    Autor: iStock

    Pokud jakákoli forma nevhodného nebo nepřípustného chování malému pokušiteli projde bez trestu, případně jednou problém řešíte, a podruhé přejdete bez povšimnutí nebo změníte názor i jednání, dítě velmi rychle zjistí, kde jsou vaše slabá místa a čím vás snadno obměkčí nebo obalamutí. Ano, všichni jsme už pravděpodobně byli v situacích, kdy bychom bez váhání vykoupili celou cukrárnu nebo pořídili jakkoli předraženou hračku, jen aby ten řev a úpěnlivé kvílení už konečně utichly. Jakmile ale kňourání párkrát zafunguje a dítě získá, co chce, bude to na vás zkrátka zkoušet. Nejasná pravidla hry a nejednotný přístup rodičů k výchově jsou matoucími signály a vy pak musíte stále dokola řešit ty stejné problémy.

  • Nerozumím řeči tvého kmene

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Když to na mého syna přijde a zaslechnu ty povědomé strašidelné zvuky, stane se ze mě zaseknutá gramofonová deska. Když není úniku, prostě jen stojím a opakuji: Promiň, ale ani trochu nechápu, co mi chceš říct. Nerozumím totiž téhle kvílecí řeči. Netuším, co mi povídáš. A obvykle je po chvilce jeho další požadavek již trochu konkrétnější a jasněji formulován. Takže pokračuji například větou: Aha, už začínám chápat, ale pořád to zní divně, chceš sklenici šťávy, kávy nebo trávy? Obvykle následuje smích, napětí se uvolní a já ukončím akci slovy: Samozřejmě ti ji velmi ráda připravím a donesu, už ti krásně rozumím. Děkuji, že jsi mi to tak pěkně vysvětlil,“ popisuje svou taktiku maminka Martina.

  • Učte hrou a začněte u sebe

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Děti by se měly naučit, že dosáhnout svého mohou ve svém životě mnohem účinnějším, humornějším, chytřejším a úspěšnějším způsobem. A učiteli jim jste především vy. Vyjádřit negativní emoce je mnohdy náročným úkolem i pro dospělého, natož u nejmenších dětí, které ještě dostatečně nevládnou jazykovými schopnostmi. Mluvte s nimi, ukazujte nejrůznější modely chování a vzájemné komunikace. Pomáhejte jim hledat správná slova k vyjádření pocitů a nálad. A hlavně si jednou provždy zakažte křik a ve vzteku nebo zoufalství vyřčené fráze typu „ty opravdu nejsi normální!“ nebo „chováš se jako blázen!“.

    Pamatujte, že kňourání je často projevem bezmoci, a tak pokud dítěti umožníte pocítit, že dokáže získat to, co chce, přijatelnějším způsobem, uchová si toto poznání po zbytek života.

    VIDEO: Tohle na ně platí! Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů:

  • Nenechte smečku vyhladovět

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Zlaté pravidlo spokojené rodiny zní: dejte všem najíst. Hladové nebo unavené a ospalé dítě nedokáže být rozumné, jakkoli byste si to přáli. Logicky bude podrážděné, stresované, vzteklé a ufňukané. „Většinou máme problém před večeří. Když vidím, že je zle a děti začínají být extrémně protivné, snažím se získat čas a požádám je, zda by mi mohly pomoci vyndat skleničky na pití, donést na stůl prostírání a příbory nebo naskládat do mísy nakrájenou zeleninu, sýr nebo ovoce. Rozdělím úkoly, a ještě jim na rovinu řeknu: Já vím, že už máte hlad, také jsem už hodně hladová, ale hned jakmile prostřeme v jídelně, večeře bude na stole. Ještě malou chviličku,“ říká Věra, maminka třech dětí.

  • Nešiďte pozornost, tu skutečnou

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Věnujete svým ratolestem dostatek pozitivní pozornosti? Nepatří mezi nejčastější věty, které od vás slyší, například: „Počkej, až za chvilku.“ „Teď na tebe nemám čas, musím pracovat.“ Předcházejte kňouracím scénám tím, že budete dítěti věnovat svou plnou pozornost ještě předtím, než ji začne samo vyžadovat. Tajemství spočívá v tom, že se chopíte iniciativy a věnujete se své ratolesti naplno a tak často, aby cítila vaši podporu a vzájemné pouto. Je také obzvlášť důležité napojit se na dítě, jakmile se začínají objevovat první známky toho, že potřebuje emocionální podporu.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku