Jak podporovat samostatnost u batolete? Zkuste tyto chytré triky!

  • Jak podporovat samostatnost u batolete? Zkuste tyto chytré triky!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. ledna  2019 
     06:00

    Jedním z největších vývojových milníků vašeho batolátka je pocit, že samo řídí svůj život. Zde jsou způsoby, kterými můžete jeho smysl pro nezávislost podpořit!

  • Podstatné maličkosti

    ...
    ...
    Autor: istock

    Období „já sám“ nastává obvykle kolem druhého roku života, kdy si dítko začne uvědomovat samo sebe jako samostatnou bytost. Testuje vás a zkouší, kam až sahají jeho možnosti. Pro rodiče tím nastává poměrně náročné období, se kterým se musí vypořádat, a kolikrát se i za cenu pocuchaných nervů musí přemluvit k tomu, aby potomka v jeho přirozeném rozvoji nebrzdili. Pomozte mu tedy jeho „vlastní já“ rozvíjet. Jak na to, když takhle malé dítě má dost omezené možnosti, co všechno může dělat samostatně? Dovolte mu, ať vlastními silami zkouší i docela malé, nepatrné úkoly. Každodenní, zdánlivě nevýznamné maličkosti mu významně pomáhají pochopit důležitost vlastní nezávislosti. Pro zvídavé batole je obrovskou událostí, když zjistí, že nepotřebuje maminku ani tatínka pokaždé, když si chce hrát s autíčky, potřebuje donést nočník nebo rozsvítit v koupelně. Začněte s tímhle!

  • Nechte ho otočit stránku

    ...
    ...
    Autor: istock

    Úplně malé gesto, ale nesmírně důležité! Čtete si společně před spaním? Zapojte mrňouse do procesu třeba tím, že ho necháte otáčet stránky. Nebo může držet knížku, zatímco vy předčítáte. Cílem je dát mu pocit, že samo diktuje tempo. Bude ho to bavit mnohem víc, než když jen pasivně leží nebo sedí a poslouchá.

  • Povzbuzujte a chvalte

    ...
    ...
    Autor: istock

    Sami určitě dobře víte, jak vzrušující a dobrodružné je, když děláte něco sami úplně poprvé. Pro batolátko je i zdánlivá maličkost, kterou zvládne bez pomoci, velkým krokem vpřed, proto nešetřete chválou a slovy povzbuzení. Každé dítě je „naprogramované“ k tomu, že chce za každou cenu udělat radost svým rodičům (i když jeho úsilí často vypadá jako zlobení nebo ho podezíráme z naschválů). Celým srdcem touží vás potěšit a vysloužit si vaši pochvalu, úsměv a radost. Dopřejte malému človíčkovi pocit, že na sebe může být právem hrdý, i když zrovna „jen“ sám odnesl papírek od sušenek do odpadkového koše nebo uklidil knížku do správné police.

  • Ať vede nočníkový trénink

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Některé děti pochopí, co se po nich chce, kdy a kde se to chce, velice rychle, jiným to trvá mnohem déle. Důležité je, abyste se snažili zachovat klid a obrnili se trpělivostí. Nechte batole samotné přijít na to, co má dělat a jak poznat a odhadnout své tělesné potřeby. Vaším úkolem je ukázat mu, co má dělat (a opakovat tolikrát, kolikrát je to nutné), a dát dostatečně najevo radost a nadšení pokaždé, když se mu to zrovna povede. V náročném mezidobí, než si „čurací stereotyp“ vaše batole zvládne osvojit, výborně poslouží tréninkové jednorázové kalhotky.

  • Nechte ho jíst jako dospělého

    A jaké jídlo chutná těm vašim?
    A jaké jídlo chutná těm vašim?
    Autor: istock.cz

    Nejste jeho osobním kuchařem, takže se vyvarujte toho, abyste dítko zvykali na to, že si v jídle bude moci nějak extra vybírat. Vaříte přece pro celou rodinu a není možné, aby si každý člen vymýšlel, co bude a nebude zrovna jíst. Dejte mu na výběr ze dvou variant, takže například: „K masíčku můžeme mít buď mrkvičku, nebo hrášek, na co máš větší chuť?“ Neformulujte otázku stylem „chceš zeleninku?“, ale rovnou navrhněte varianty, které jsou k dispozici. Vaše batole bude mít pocit, že má kontrolu nad výběrem večeře, a zároveň bude spokojené, že se samo rozhodlo (a navíc za celou rodinu, která bude jíst to stejné). Samozřejmostí by mělo být, že stolovat bude s vámi u jednoho stolu, a co nejdříve je to možné, dejte mu do rukou příbor. I když vás to bude po nějaký čas stát následný důkladný úklid jídelního stolu i okolí, budete překvapeni, s jakým nadšením a zaujetím se dítko naučí ho používat.

  • Dovolte mu vybrat si oblečení

    ....
    ....
    Autor: iStock

    I za cenu desetiminutového zdržení během ranního shonu nechte svého neposedu, ať si sám vybere, do čeho se chce obléknout. Samozřejmě naprosto samostatné oblékání zvládnou obvykle až tříleté nebo ještě starší děti, s pozvolným tréninkem formou hry ale můžete začít už mnohem dříve, a můžete tak zasadit semínko k pozdější obratnosti. Nasměrujete tím svého drobečka správným směrem k velkému pokroku.

  • Nechte ho

    ....
    ....
    Autor: iStock

    V batolecím věku jsou děti úplně posedlé tím, být takové, jako jsou tatínek a maminka, a dělat všechno stejně jako oni. Ať už jde o věšení nebo skládání prádla, vyndavání nádobí z myčky, sekání trávníku nebo krájení zeleniny. Většina těchto činností pro ně samozřejmě není vhodná a ani je nezvládnou, mohou vám ale pomáhat tím, že je „pověříte“ jednoduchými pracemi. Například přendat nakrájenou zeleninu z prkénka do mísy, zamíchat těsto na koláč vařečkou, natrhat listy salátu a rozdělit je na talíře, vyndat vyprané prádlo z pračky a tak podobně. Přidělte nadšenému pomocníkovi jakýkoli úkol, který mu dodá pocit, že přispívá k rodinnému životu a má v něm svou jedinečnou roli.

  • Zapomeňte na dokonalost

    ...
    ...
    Autor: istock

    Sebevětší snaha dělat věci samostatně a po svém je pro batolátka velice náročná a vyčerpávající, takže se připravte na fakt, že většinu úkolů nedokončí nebo se jejich splnění bude podobat jen velmi vzdáleně tomu, jak jste si to vy sami ve výsledku představovali. Ale je to tak v pořádku. Myslete na to, že „cvičení dělá mistra“ a „každá snaha se počítá“.

  • Dejte mu kontrolu nad hračkami

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je to snadné: všechno, co se jednou vyhází, vyndá a roztahá po celém bytě, musí se také vrátit zpátky na své místo. Učte prcky uklízet po sobě od nejútlejšího věku, později si za svou důslednost budete blahořečit. Pokud dítě dokáže hračky vyndat z boxů a košů, je také již dostatečně schopné, aby je tam, když už si s nimi nehraje, vrátilo zpět. Jděte na to chytře, formou hry. Pasujte ho na krále nebo královnu hračkového koše a vysvětlete mu, že jako panovník se musí vždy ujistit, že jeho „poddaní“ – plyšáci, panenky, dinosauři i autíčka – se vrátili v pořádku zpátky „domů“ poté, co jejich dobrodružství v království skončilo.

  • Jděte „napůl“

    Autor: iStock

    Pokud si zvládne samo obout jednu botu, pomozte mu s druhou, když si vlastními silami oblékne košili, zapněte knoflíčky… Podporovat snažení u neochotného nebo vztekajícího se dítěte tím, že si úkol rozdělíte na polovinu a splníte ho rovným dílem, je výborně fungujícím nápadem!

  • Nechte ho bojovat

    Do roku a půl není třeba panikařit, pokud dítě nechodí
    Do roku a půl není třeba panikařit, pokud dítě nechodí
    Autor: istock.cz

    Pokud se vaše ratolest dostane do konfliktu s dalším dítětem na hřišti nebo v herně, nezasahujte hned. Dejte jim chvilku prostor, aby děti zjistily, zda si to mohou vyřešit samy. I batolata by se již měla učit, že nejde vždy jen o ně samotná, že i ostatní lidé mají své emoce, pocity a názory a že ne každý smýšlí stejně, pokud jde například o půjčování hraček. Pokud si svůj boj nevyřeší, můžete do hádky vstoupit, ale i v tom případě jim umožněte spolupracovat a společně najít řešení.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku