Největší chyby rodičů při výchově! Neděláte je taky?

  • Největší chyby rodičů při výchově! Neděláte je taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    31. července  2020 
     06:00

    Když porodíte dítě, návod k použití k němu nedostanete. Rodičem se stáváte každý den, kdy se snažíte své dítě vychovat s láskou, jak nejlépe umíte. Ovšem někdy se sami sebe budete ptát: Je to správně? Dělám to dobře? Nejsem moc měkký? Nejsem moc přísný? Jak mám dítě potrestat? Co je vlastně dobře a co špatně? 

    Většina rodičů tuší, kde asi při výchově dělá chybu. Ovšem jen málokdy se jim podaří si to uvědomit v pravý čas a neudělat ji. Které chyby jsou ty nejčastější? Jsou to tyhle! Neděláte je náhodou i vy?

     

     

     

  • Nedostatek koordinace mezi rodiči

    Autor: iStock

     

    Jednou z největších chyb bývá to, že neexistuje jednotný přístup ve výchově. Je nutné dítě vychovávat shodně a společně, jinak je výchova odsouzená k prohře. Pokud totiž dítě dostává protichůdné informace, zprávy či pokyny, začne se cítit ztracené a neví, co má dělat nebo jak reagovat. Jakýkoli nesoulad mezi rodiči má na dítě negativní vliv. Dítě není schopné vypořádat se s faktem, že každý rodič po něm chce něco jiného. „Nikdy nepoužívejte fráze typu: Zeptej se svého otce. Tím ho znejistíte. Raději se nejdřív poraďte a pak mu poskytněte odpověď,“ říká psycholožka Victoria Gómez.

     

  • Chováte se jako kvočna

    Autor: iStock

     

    Mateřská láska je sice obrovská, ale i v té obrovské lásce musí zůstat kus svobody, kterou dítě potřebuje. Držet ho pořád za ruku, dělat za něj úkoly, omlouvat ho před učiteli, zasahovat pokaždé, když se mu něco přihodí, trpět za jeho špatná rozhodnutí nebo zametat cestičky, aby se vyhnulo problémům? „Tyto přehnané ochranitelské aktivity jsou pro děti zhoubné, protože z nich pak můžou vyrůst tyrani a závisláci. Ve světě, kde se všechno točí jen kolem nich, se pak považují za krále, i když to není pravda,“ říká psycholog Javier Urra.

     

  • Chováte se k dětem pohrdavě

    Autor: istock

     

    Pohrdavost ve výchově nemá své místo. Nebo by neměla mít. Říkáte-li dítěti neustále „jsi k ničemu“, „vypadni odtud, udělám to sama“, „ty jsi ale idiot“ nebo „pryč ode mě, nemůžu tě ani vystát“ – co myslíte, jak se asi takové dítě cítí? A je jedno, kolik mu je. Nedá se nic dělat, i když vás syn nebo dcera provokují sebevíc, musíte se držet a nevracet to formou pohrdání.

     

  • Nejste dost důsledná

    Autor: iStock

     

    Pokud vaše dítě přišlo ze školy s poznámkou od učitele, že neudělalo domácí úkol a že učitel vás žádá jako rodiče, abyste učinili nápravná opatření, měli byste to udělat. A hlavně byste to měli udělat pokaždé stejně, když se to zopakuje. Nemůžete jednou dítě potrestat domácím vězením nebo zákazem televize, a podruhé to nechat plavat. Dítě potřebuje cítit v každém okamžiku jistotu. Vychováváte každý den, nikoli jen v pondělí nebo ve středu.

  • Netrestáte přiměřeně k věku

    Autor: iStock

     

    Není trest jako trest. Malé děti zhruba do 5 let potřebují potrestat bezprostředně poté, co něco provedly. Je to nutné, aby si uvědomily souvislost mezi překročením hranice a následným postihem. Starším dětem už musíte vysvětlit, proč je chcete potrestat, a teprve pak to udělat. Trest se musí vztahovat ke konkrétní situaci, neměl by pokračovat neurčitou dobu. Když už trestáte, musíte být důslední – jen tak má trest efekt. Starším dětem můžete něco zakázat, třeba počítač, televizi nebo jim můžete strhnout kapesné. Dávat dítěti „práci“ za trest, to taky není nejvhodnější – dítě si pak může spojovat práci pokaždé s trestem.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku