Jste přísná a „nesnesitelná“ matka? Budete mít úspěšnou dceru!

Jste přísná a „nesnesitelná“ matka? Budete mít úspěšnou dceru!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
15. února  2019 
 06:00

Pravdou je, že přesné a stoprocentní pokyny pro to, jak vychovat úspěšné dítě, neexistují. Nicméně Erika G. Rascon-Ramirezová z unvierzity v Essexu, provedla studii, která ukázala, že náročné a přísné matky vychovávají úspěšné dcery! Jak k tomu došla?

Tento výzkum prováděli odborníci v čele s profesorkou Rascon-Ramirezovou a ten naznačil zajímavou skutečnost. Přísné, náročné a někdy až nesnesitelné matky mívají mnohem úspěšnější dcery než matky, které mají na své dcery menší požadavky. Pokud jste i vy měla takovou matku, pak si asi vzpomínáte, jak vás neustále nutila se učit, mýt nádobí, pomáhat doma, chodit na kroužky a zakazovala vám kde co. Možná jste v duchu takové matce spílala a záviděla svým kamarádkám, jejichž mámy byly docela jiné a mnohem bezstarostnější.

Připravte se ale na překvapení – vaše máma možná měla pravdu. Podle odborníků tedy zcela určitě. Profesorla Ericka G. Rascon-Ramirezová provedla výzkum, který zahrnoval asi patnáct tisíc žákyň od 13 do 14 let. Deset let studovala zkušenosti dospívajících dívek, shromažďovala data a analyzovala je. Na základě získaných výsledků dospěla k jednoznačnému závěru, že silné, přísné a náročné matky vychovávají dcery, které jsou v životě mnohem úspěšnější než dcery „laskavých“ matek.

Zjistila, že téměř všechny úspěšné mladé ženy měly silné a náročné matky. Ukázalo se, že nejkratší cesta k úspěchu je právě prostřednictvím důsledného rodičovství. Studie nebyla zaměřená na matky, které „zamknou“ své dcery doma a kontrolují jejich každý pohyb. Podle odborníků zahrnoval výzkum obyčejné ženy, které „jen“ dávají úkoly a chtějí, aby děti doma něco dělaly. Obecně tedy všechny matky, které zvláště teenageři nenávidí.

Profesorka tvrdí, že přísné matky jsou velmi náročné zejména pokud jde o vzdělávací proces dcer a trvají na tom, aby získaly lepší známky. Kladou na ně taky vyšší očekávání. Takové děti se prý podle odborníků v budoucnu stávají sebevědomější a vytrvalejší. Ukázalo se taky, že přísnost matek ovlivňuje možnost nechtěného brzkého těhotenství. Dcery náročných a přísných matek měly o 5 procent nižší pravděpodobnost, že předčasně otěhotní.

Téměř všechny dcery takových matek měly lepší vzdělání a dobrou práci. Také byly rychlejší, pokud jde o postup v kariéře. „Bez ohledu na to, jak moc se kdysi teenageři snažili vyhnout doporučení svých rodičů, je pravděpodobné, že nakonec jejich rozhodování ovlivní,“ říká profesorka Ramirezová.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku