Jedni ho milují, druzí nenávidí. Možná máte kontroverzní dítě! Co od něj čekat?

Jedni ho milují, druzí nenávidí. Možná máte kontroverzní dítě! Co od něj čekat?
....
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. února  2019 
 06:00
Na jedné straně přátelský sympaťák a ochotný smíšek, na druhé pak neposlušný nebo agresivní „generál“, který poroučí všem okolo a bojuje o moc. I tak ho poznáte. Proč mají takzvané kontroverzní děti tolik rozporuplných vlastností? 

Co vlastně znamená pojem kontroverzní v souvislosti s dítětem a jeho chováním? Jde o specializovaný termín, který používají vědci zabývající se sociometrií (nejstarší věda o měření mezilidských a sociálních vztahů), neboli zjišťováním a analyzováním vztahů mezi jednotlivci v určitých společenských skupinách, tedy i ve školních třídách. Sociometrické výzkumy rozlišují statusy dětí ve třídních kolektivech takto:

*populární, takzvané hvězdy

*kontroverzní

*šedé eminence

*průměrné

*odmítané, opomíjené, neboli outsideři

*antihvězdy.

V průzkumech prováděných mezi žáky jsou děti vždy požádány, aby hodnotily svou skupinu vrstevníků tím způsobem, že v rámci dotazníku odpovídají například na otázky:

*Kdo patří mezi tvé nejlepší přátele v této skupině?

*Které tři lidi ve vaší třídě nejvíce obdivuješ?

*S kým bys chtěl sedět v lavici?

*Vyber tři spolužáky, se kterými bys rád šel o víkendu na výlet (piknik, do kina).

Bydlíte se silnou osobností!

Vždycky to tak ve škole fungovalo – někdo je zkrátka králem třídy, obletovanou princeznou, uznávanou „autoritou“, jiný zase nezajímavým „průměrňákem“, otloukánkem nebo totálním outsiderem. A mezi tím se vyskytuje hodně specifická skupina jedinců kontroverzních, kteří se vyznačují poměrně velkými rozpory. A také často vzbuzují obrovské emoce, rozhodně se nedají přehlédnout! Od svých vrstevníků obvykle dostávají vysoce pozitivní a na druhé straně také výrazně negativní hodnocení. Jinými slovy, někteří je zbožňují, bezmezně obdivují a touží mít je za nejlepší přátele, druzí je ale zase silně a nepokrytě nesnášejí a nemohou je vystát.

Pokud máte to „štěstí“ a váš potomek patří mezi kontroverzní jedince, určitě dobře víte, že disponuje řadou vlastností, které ho odlišují od jeho vrstevníků. Má tendenci být poněkud průbojnější a také agresivnější než ostatní děti v jeho věku, což je často příčinou nepříjemných konfliktních situací. Jeho chování mu způsobuje řadu problémů při navazování mezilidských vztahů, v komunikaci se spolužáky a ostatními vstevníky.

Ovšem pozor! Nijak ho to nelimituje, jelikož je obvykle stejně společensky zdatný a oblíbený jako populární děti (hvězdy), nedělá mu problém být přátelský, vstřícný, spolupracující v kolektivu. Kontroverzní děti mají taktéž sklony být přirozenými vůdci a právě za své „velitelské“ tendence bývají ostatními zpravidla respektovány.

Vlk v rouše beránčím? Tak trochu!

Vědci se domnívají, že existuje jen poměrně málo dětí, které odpovídají "kontroverznímu profilu". Ale možná jen bylo dosud provedeno příliš málo průzkumů, abychom byli schopni této specifické skupině blíže porozumět. Každopádně jde vždy o rozporuplné osobnosti, tak trochu chameleony s jednoznačně nevyhraněnými povahovými rysy. Patří mezi ně většinou chlapci. Jak poznáte, že s nimi máte tu čest? Jak již bylo řečeno, kontroverzní děti patří zpravidla v kolektivu mezi oblíbené, podle prováděných výzkumných šetření se jejich sociální status ve školní třídě dost často časem změní a ocitnou se ve skupině hvězd. Disponují totiž skutečně silnými společenskými dovednostmi a schopnostmi komunikace. Což se jim v životě více než hodí!

U těchto dětí najdeme zkrátka jak pozitivní, tak negativní osobnostní a charakterové rysy. Jsou vybaveny výbornými argumentačními a přesvědčovacími schopnostmi, takže mívají vliv na ostatní, jejich přirozeně vůdčí chování bývá obdivováno a dokážou bravurně přimět okolí, aby je přijímalo, zbožňovalo a vzhlíželo k nim.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku