Co s dítětem, které si pořád stěžuje a fňuká? Pomůže upřímnost i ignorace!

Co s dítětem, které si pořád stěžuje a fňuká? Pomůže upřímnost i ignorace!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. března  2019 
 06:00

Také vás už z každodenního poslouchání věčných stížností a připomínek vaší ratolesti brní uši a trpělivost prochází pořádnou zátěžovou zkouškou? Většinou jde „jen“ o přechodnou fázi v přirozeném vývoji, ovšem čeho je moc, toho je příliš a někdy může vzniknout vážný problém. Jak si s tím poradit?

„Nechci k večeři rybu.“ „Je moc horko.“ „Nepojedu k babičce.“ „To maso nejde nakrájet.“ „To neumím, nebudu to dělat.“ „Tuhle polévku jíst nebudu, plave v ní mrkev.“ Případně: „Ale já nechci jít ven, prší.“ A tak dále a tak dále… Repertoár a vynalézavost potomků neznají hranic. Takové věčné stěžování si, chronická nespokojenost, konfliktní přístup téměř ke všemu kolem sebe a dennodenní remcání nejsou pro rodiče zrovna procházkou růžovou zahradou. Zároveň toto chování ale ubližuje také samotnému dítěti. Podle odborníků: pokud se neustále dítě zaměřuje na to negativní, hrozí u něj v mnohem větší míře, že bude mít později problémy s duševním zdravím. Mohou se objevit i psychická onemocnění, úzkostné poruchy, nebo dokonce deprese. Vedle toho je u takových dětí pravděpodobné, že budou mít problémy v mezilidských vztazích i se zapojením do sociálních skupin a kolektivů (školka, škola).

Vychovejte optimistu!

Pokud u svého dítěte pozorujete sklony k „chronické nespokojenosti", často si na něco stěžuje, kňourá nebo pofňukává, že se mu to a to nelíbí, pomozte mu naučit se, jak být pozitivnější v přístupu k životu. Jak na to? Pro začátek jděte příkladem, ať má příležitost sledovat váš způsob jednání, komunikace i myšlení. Ukazujte mu názorně, jak zdravě potlačovat negativní emoce, voďte ho do kolektivu vrstevníků a snažte se vstřícným přístupem změnit jeho sociální návyky, povídejte si s ním, upozorňujte na každou, i sebemenší, příjemnou maličkost nebo detail, který vidíte kolem sebe. Vytvářejte „modelové situace", kdy zažijete společnou radost, potěšení, požitek, který vás i dítko naladí pozitivně a radostně. A buďte upřímní, na rovinu kňouralovi vysvětlete, že pokud nezmění svůj přístup, bude mít v pozdějším věku velké potíže ve společnosti, v zaměstnání, odradí všechny kamarády. Zde je pár vyzkoušených rodičovských strategií, které vám mohou pomoci vypořádat se s malým „stěžovatelem“.

Akceptujte jeho pocity

I když je to náročné, zkuste to vydržet a dítě neokřikujte, nenechte se vtáhnout do nervózní nálady. Zkuste potlačit nutkání k vyslovení obligátního: „Přestaň hned brečet, nebo ti ještě přidám, ať máš proč.“ Místo toho si k němu sedněte, klidným hlasem se zeptejte, co se tak strašného děje, řekněte, že rozumíte jeho pocitům, například: „Chápu, že jsi teď unavený, a tím pádem nepříjemný, mě taky nebavila ta dlouhá cesta autem, tak si odpočineme a bude líp.“ A pokračujte ve své práci. Za dětským fňukáním je obvykle nějaká frustrace, jednoduše neví, jak jinak dávat najevo nepříjemné pocity nebo nepohodlí. Pokuste se mu vyjít vstříc, projevte trochu empatie, zároveň ale zdůrazněte, že špatná nálada nebo nespokojenost jsou běžnou součástí života a musíme si s nimi umět rozumně poradit. Pokud se ale situace vyhrotí, dítě začne například kopat do nábytku nebo házet hračkami, je už na místě razantnější zásah. V klidu, ale důrazně si zjednejte disciplínu: „Je v pořádku, že se cítíš špatně, jsi rozčilený nebo nazlobený, určitě ale kvůli tomu nemůžeš ničit skříň nebo svoje hračky. Takže teď půjdeš a uklidíš to.“ Pokud protesty trvají, ignorujte je, ale trvejte na svém.

Povzbuzujte k řešení problémů

Pozitivní motivace funguje vždycky! Pokud vztekající se dítko chytře nasměrujete, kam potřebujete, většinou se povede změnit jeho emocionální naladění. Pokud si třeba na hřišti stěžuje, že je mu horko nebo má žízeň, zeptejte se ho, co s tím chce dělat, jaké navrhuje řešení. Ať vám samo „poradí“, jak jeho akutní bolístku vyřešit. Pokud potřebuje pomoc při náročném rozmýšlení, kterou možnost ze všech nabízených si vybrat, připomeňte mu, že stačí sednout si do stínu pod strom nebo požádat o studený nápoj. Výuka dovednosti, jak samostatně řešit běžné potíže, dítěti pomůže v tom, že časem si s nimi dokáže poradit po svém, bude schopné vymyslet, co je pro něj aktuálně nejlepší volbou. Přestane si stěžovat a rovnou podnikne kroky, které zlepší jeho situaci. Pokud si zvyknete okamžitě vyskočit a řešit veškeré starosti a potíže za něj, vyroste vám před očima nesamostatný a nerozhodný člověk, který bude donekonečna spoléhat na pomoc ostatních.

Buďte pozitivní!

Pokud na každou situaci vaše dítě reaguje negativně, nenechte se odradit, a naopak vždy ho upozorněte na to hezké a pozitivní, zdůrazněte, co se povedlo. Tím mu pomůžete rozvíjet radostnější pohled na svět kolem sebe. Pokud vidí jen to špatné, obrňte se trpělivostí a podsunujte mu vytrvale to dobré. Pro příklad: „Nesnáším déšť! Kvůli tomu, že zase prší, jsme museli odejít z parku tak brzy, chtěl jsem tam ještě být!“ Nejlepší odpověď? „Ano, chápu, že tě to naštvalo, to musí být pro tebe smutné, ale já jsem šťastná, že jsme si mohli spolu vyjít do parku a hrát si, než začalo pršet. To je přece skvělé, moc jsme si to užili!“ Nedovolte, aby se dítě stalo „obětí“ své negativně nastavené mysli. Pomáhejte mu soustředit se na věci, které má rádo, které ho baví a zajímají, inspirujte ho k novým aktivitám a povzbuzujte ho v tom, čemu se se zapálením věnuje.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku