5 stížností dětí na školu, které rozhodně nepodceňujte! Proč je řešit?

  • 5 stížností dětí na školu, které rozhodně nepodceňujte! Proč je řešit?
    Netrápí ho něco?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    18. ledna  2020 
     06:00

    Znáte nějaké dítě, které by si alespoň občas nepostesklo, jak hrozné je to ve škole? Snad každý rodič důvěrně zná, když se potomek vzteká u domácích úkolů a otráveně komentuje výkony učitelů. Samozřejmě, většinou školáci přehánějí, někdy ale mohou být takové stížnosti známkou opravdové frustrace a mohou ukazovat například na šikanu. Jak si s tím poradit?

    Šikana je problémem, kterého se rodiče bojí, ale o kterém se poměrně málo mluví. A který je poměrně těžké poznat, když nastane. Jedním ze způsobů, jak se šikaně bránit, je všímat si i nepřímých projevů a dopadů na chování vašeho potomka. Na co se zaměřit? 

  • Už zase remcá!

    ...
    ...
    Autor: iSTock

    Nechuť k učení a vzdělávacím povinnostem tak nějak patří ke každodennímu životu v téměř každé rodině, kde se nacházejí děti školou povinné. Také posloucháte stížnosti na nezáživnou výuku, protivné a nechápavé učitele nebo obrovské množství nezvládnutelných úkolů? Vytrénovaní rodiče berou tyto povzdechy a běžné nespokojené remcání s rezervou, ovšem pozor – někdy se může stát, že takové chování dítěte může být skutečně varovným znamením a výstrahou, že mohou nastat velké potíže. Jenže jak se v tom vyznat? Zde máte žebříček nejčastějších stížností, které můžete od svých školáků očekávat, spolu s radami, jak na ně reagovat. Nedělejte nikdy ukvapené závěry a nepodceňujte, co se vám svým chováním snaží dítě naznačit! V demotivujícím postoji, otrávených obličejích i nechuti k plnění školních povinností se může ukrývat vzkaz pro vás, který byste se měli snažit rozšifrovat. A to není vůbec snadné.

  • Proč tam musím chodit?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Děti a dospívající mají přirozenou tendenci zpochybňovat a negovat naprosto všechno kolem sebe. Povinná školní docházka jim může připadat zbytečná a nezajímavá, vždyť se přece nabízí tolik mnohem atraktivnějších způsobů, jak trávit čas. Vzpomeňte si na své vlastní dětství, dokázali jste snad v osmi nebo jedenácti letech docenit hodnotu a důležitost vzdělání? Nejspíš ne. Stejně uvažují i vaši školáci, proč by měli věnovat tolik času a energie něčemu, za co nejsou odměňováni a v čem nevidí žádné hmatatelné pozitivní stránky?

    Co dělat:

    Nepodceňujte situaci, zeptejte se dítěte, zda má ve škole nějaké potíže, problém s určitým předmětem nebo učitelem, jaké jsou vztahy ve třídě, zda si rozumí se spolužáky. Pokud zjistíte, že se děje cokoli nestandardního, je na vás, abyste našli způsob, jak potomka podpořit a povzbudit. Zpochybňuje dítko hodnotu školy a vzdělání? Můžete odpovědět: „Nechceme přece žít ve společnosti plné hloupých a nevzdělaných lidí, víš, jak by to na světě vypadalo?“ Snažte se potomka přesvědčit, že škola je místo, kde se naučí nejen číst, psát a počítat, ale také spoustu dalších dovedností a znalostí, bez kterých se v dalším životě neobejde, aby byl šťastný a úspěšný. Předložte mu příklady, kdy se mu bude dobré vzdělání hodit.

  • Nechci se učit, je to moc těžké!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pozor, stížnosti a poznámky tohoto typu mohou být jedním z prvních náznaků dosud nerozpoznané poruchy učení (dyslexie, dysgrafie atd.). Dítě si zatím není schopno naplno uvědomit, jak moc se mu získané dovednosti budou hodit v dalším životě, a to zdaleka nejen při volbě budoucího povolání. Většina školáků bývá přesvědčena o své dokonalosti, inteligenci považují za vlastnost, se kterou se už narodí, a nemají pocit, že by se potřebovali v čemkoli zlepšovat, a už vůbec ne tvrdou každodenní prací. Často stačí jeden jediný – i když třeba drobný – frustrující zážitek (nepříjemná výtka pedagoga, neporozumění konkrétní probírané látce a podobně), aby dítě získalo pocit, že je škola až příliš těžká a nezvládne ji.

    Co dělat:

    Snažte se o diskusi, ptejte se potomka, co se mu ve škole líbí, a co mu naopak připadá náročné. Možná zjistíte, že má problém jen s jedním předmětem, nebo dokonce s jediným složitým úkolem, což ale může být důvodem, proč se mu rychle znechutí škola jako celek. Zamyslete se nad tím, jak mu můžete usnadnit život. Vypracovávat domácí úkoly společně, domluvit doučování, kontaktovat učitele a promluvit s ním o problémech své ratolesti a poradit se o nejvhodnější „strategii“. Jako motivaci můžete doma zavést systém odměn, abyste dítku náročnou práci poněkud zpříjemnili. Slíbená odměna za dosažené výsledky dělá někdy zázraky!

  • Nesnáším domácí úkoly!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    A ruku na srdce – kdo z nás je měl rád? Domácí úkol je přece jen zřídkakdy natolik zábavný, aby stál za pozornost a ztrátu drahocenného času. Samozřejmě řečeno s nadsázkou. Nejčastěji se dítě snaží prosadit si svou, že na nich bude pracovat „až potom“. Po čem? Po svačince, řádění na hřišti, projížďce na kole, až postaví auťák z lega nebo na YouTube projede oblíbená videa? Přesvědčuje vás stále dokola, že právě teď na to prostě není ta správná doba? Vždycky se najde něco, co ho rozptýlí nebo zaujme mnohem víc než počítání rovnic nebo psaní slohové práce.

    Co dělat:

    Vyplatí se důslednost kombinovaná s vyjednáváním. Zaveďte doma pravidlo, že v první řadě budou hotové úkoly, a teprve až je zkontrolujete, přijdou na řadu další aktivity (předem si můžete dohodnout, které to budou, poslouží to jako výborná motivace). Zároveň se s dítkem na rovinu domluvte, že pokud si s čímkoli nebude vědět rady, rádi mu pomůžete a poradíte. Nelíbí se ratolestem myšlenka, že musí „makat“ i mimo školu? Prohlašují, že učit se má ve škole, doma je pak čas jen pro hraní, odpočinek a zábavu? Pokuste se jim vysvětlit, že učitelé vědí, co dělají, a i když jim zadávají nezáživné a otravné úkoly na doma, je to to nejlepší, co pro ně mohou udělat. Bez obalu zdůrazněte, že jen cvičení a trénink dělá mistra a že bez každodenní snahy a píle žádných úspěchů nedosáhnou. A to se týká každého oboru, každé činnosti, která je v životě čeká.

  • Nechci vstávat tak brzy!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Podstupujete každodenní neúnavné boje s ranním vstáváním? Všichni víme, že vytáhnout děti z postele v takovou hodinu, aby stihly začátek vyučování, je někdy hodně tvrdý oříšek a zkouška rodičovské trpělivosti. Vztekají se, fňukají, bojkotují budík, odmítají se pustit peřiny a nadávají na celý svět a jeho nespravedlnost. Podle studií Americké pediatrické akademie téměř polovina dětí školou povinných trpí pocity deprivace z nedostatku spánku. Stejná studie zároveň naznačuje, že by ranní školní výuka měla začínat alespoň o hodinu později. V nejbližší době nás ale podobná opatření zřejmě nečekají, takže nezbývá než bojovat nadále.

    Co dělat:

    Podle lékařů i dětských psychologů je důležité dohlížet na to, aby děti měly dostatek kvalitního nočního spánku, který je zásadní pro regeneraci organismu, vývoj mozku a získání nové energie. Zamyslete se nad tím, zda vaše ratolest usíná v dobře vyvětrané, nepřetopené místnosti a na dostatečně pohodlné posteli. Dohlédněte, aby se v pokojíčku nenacházela žádná elektronická zařízení, tablety a mobily neúprosně odneste, vypněte televizi. A vyplatí se dbát na to, aby si dítě zvyklo odcházet na kutě pokud možno každý den ve stejný čas.

  • Učitel/spolužáci jsou hrozní

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Opakuje často, že se mu ve škole nelíbí? Stěžuje si na zlé spolužáky nebo nespravedlivé učitele? Neberte takové poznámky na lehkou váhu, možná jde o volání o pomoc.

    Co dělat:

    Udělejte si na dítě čas, diskutujte, vyptávejte se, proč se mu ve škole nelíbí. Snažte se nenápadně a nenásilnou formou zjistit, co se tam děje, jaké jsou vztahy ve třídě, zda se k němu někdo nechová hrubě, necítí se odstrkované, přehlížené, podceňované, nebo dokonce šikanované. I pedagogové jsou jen lidé a chovají se různě, bohužel ne vždy korektně, ať už jde o vaše dítko nebo jakékoli jiné. Pokud si ratolest stěžuje na konflikty nebo nedorozumění se spolužáky, možná bude potřeba zapracovat na vylepšení jeho sociálních dovedností a umění empatie a citlivě vysvětlit, že vztahy nejsou vždy jednoduché. Když ale dítě doma opakovaně popisuje podezřelé, nevhodné, nebo dokonce násilné jednání, ať už spolužáků nebo některých učitelů, je už na místě obrátit se na ředitele školy.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku