Zlobíte se na děti kvůli mobilu? A kolik času trávíte na mobilu a sociálních sítích vy?

Zlobíte se na děti kvůli mobilu? A kolik času trávíte na mobilu a sociálních sítích vy?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
16. března  2019 
 06:00
Moderní technologie patří do našich životů a dokážou je usnadnit, o tom žádná. Problém ale nastává, když nás začnou ovládat! Rozčiluje vás potomek v jednom kuse přilepený k chytrému telefonu? Když budete k sobě upřímná, možná vás šokuje, kolik času trávíte na sociálních sítích vy! Stejně jako tuhle maminku.

„Všechno, co děláte a čemu se věnujete, utváří a formuje váš život… Když jsem si nedávno někde přečetla tuto moudrou myšlenku, donutila mě popřemýšlet o sobě, svých zvycích, přáních a myšlenkách. Co je pro mě v životě důležité? Čemu věnuji největší pozornost? A co moje děti, můj manžel? Trávím s nimi dost času? A smysluplně? Domnívám se, že můj svět je celkem v pořádku, cítím se docela šťastně, mám zdravou – a doufám, že i spokojenou – rodinu. Jenže pak se stalo něco, co mě hluboce zasáhlo a přimělo přehodnotit své mylné přesvědčení,“ vzpomíná Radka.

Zase mě nevnímáš!

„Z chlácholivé letargie mě nečekaně vytáhla moje dcera, když se mě jednou na něco zeptala. Přiznávám, že jsem jí věnovala jen částečnou pozornost a zcela automaticky jsem něco obecného odpověděla. To se ode mě přece očekávalo. Jenže za chvíli přišla s další otázkou a moje opět polovičatá odpověď ji okamžitě naštvala. Co jsem provedla?

Začala mi vyčítat, že to, co jsem jí právě řekla, je úplně v rozporu s tím, co jsem povídala před chvílí. Urazila se, že ji neposlouchám a nevnímám, o čem se mnou chce mluvit. Nebereš mě vůbec vážně, jsi myšlenkami úplně jinde, vyčetla mi rozezleně do očí. A měla bohužel pravdu,“ říká Radka a pokračuje: „Zastyděla jsem se sama před sebou. Skutečně svým dětem nevěnuju tolik pozornosti, kolik si zaslouží?“

Celá rodina na Facebooku

O co konkrétně šlo? „Upřímně, čemu jsem v té chvíli věnovala mnohem větší pozornost než své dceři? Facebooku! Ano, zrovna jsem totiž obdivovala fotky z dovolené mé známé a kontrolovala vlastní profil, zda nemám nepřečtené zprávy na chatu.

Jo, zpětně si uvědomuji, že místo naslouchání svému dítěti jsem minimálně půl hodiny bezmyšlenkovitě rolovala změtí obrázků lidí, mimin, zvířat i jídel, videí, vtipů, receptů a komentářů cizích lidí. Je to tak! Funkce screen time tracker, kterou mám nastavenou ve svém telefonu, mi prozradila šílenou pravdu – jen za poslední týden jsem strávila on-line 2 hodiny a 27 minut denně. Průměrně tedy vezmu telefon do ruky 90x denně, 629x týdně. Hrozivá skutečnost! Znamená to, že s ním trávím pravděpodobně více času než se svými dcerami. Od chvíle, kdy se vrátím z práce domů, do doby, než jdou děti do postele, jsou zhruba čtyři hodiny času, který můžeme trávit jako rodina spolu. A já téměř polovinu toho času strávím na smartphonu. Pane bože!“ svěřuje se Radka.

Co můžete změnit?

Co s takovým zraňujícím zjištěním udělala? „Podívala jsem se do telefonu své dcery a chtělo se mi plakat. Tráví na sociálních sítích více než pět hodin denně, na Facebooku a Instagramu jí blikají stovky oznámení. I když mě to vyděsilo, neobviňuji ji. Je to teenager a život dospívajících se prostě dnes z velké části odehrává on-line na sociálních médiích. Zní to sice hrozivě, ale je to pravda o současné generaci, která je moderními technologiemi doslova pohlcena.

Co můžu dělat? Když jí v telefonu zamknu určité funkce nebo omezím přístup do konkrétních aplikací, odtrhnu ji od kamarádů a spolužáků, bude se cítit naprosto izolovaná. Od té doby mě ale pronásleduje myšlenka, jestli by na tom byla stejně, kdyby neviděla, že i její maminka tráví s telefonem v ruce tolik času? Něco se musí změnit! Věděla jsem přesně co, ale nebyla jsem si úplně jistá tím, jak to provést. Až jsem narazila na článek Kevina Rooseho v New York Times, ve kterém hovoří o své závislosti na chytrém telefonu a poskytuje praktický návod, jak přeinstalovat svůj mozek a přesvědčit ho o změně návyků,“ prozrazuje Radka. Svůj „smartphonový detox“ můžete začít podle Kevina třeba takto:

*Zaměřte se na své telefonické zvyky

Kdy a proč saháte po svém telefonu? Zaměřte se na ty okamžiky a místa, kdy ho berete obvykle bezmyšlenkovitě do ruky, a snažte se jim záměrně vyhýbat.

*Ptejte se sama sebe

Při každém zvednutí telefonu si položte tři otázky: „Proč ho beru do ruky?“ „Z jakého důvodu právě tady a právě teď?“ „Skutečně ho potřebuji?“ Stručně řečeno, používejte smartphone jen pro konkrétní účel, výhradně v případě, že znáte důvod, proč se do něj potřebujete podívat.

*Nenoste telefon do ložnice

Odvykněte si nabíjet telefon přes noc v ložnici. Pokud ho používáte na buzení, pořiďte si klasický budík. Studie ukázaly, že lidé, kteří nemají mobilní telefon v ložnici, lépe a kvalitněji spí, cítí se šťastnější a jsou psychicky vyrovnanější.

*Zmáčkněte delete

Je to těžké, ale když překonáte prvotní paniku, zjistíte, že se nic převratného neděje. Proberte se všemi staženými aplikacemi a aspoň pár jich nelítostně odstraňte. Čím méně zlodějů času, tím lépe. Ponechte si jen ty, které potřebujete, např. na sport a jednu nebo dvě pro radost a oddech.

*Vrhněte se na koníčky

Najděte si aktivitu, která vás bude těšit a nahradí váš telefonní zlozvyk. Nechcete zkusit nového koníčka? Nedala jste si předsevzetí, že budete více číst nebo uháčkujete dětem čepičky? Nemůžete pořád najít čas na pravidelné cvičení nebo kino s kamarádkou? Vypněte mobil a vyrazte!

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku