Odborníci varují: Tyhle chyby ve výchově nedělejte, dětem hodně škodí

  • Odborníci varují: Tyhle chyby ve výchově nedělejte, dětem hodně škodí
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    17. dubna  2019 
     06:00

    Většina rodičovských chyb se děje obvykle z lásky k dětem. Rodiče si často myslí, že jim pomáhají v rozvoji a růstu, ale bohužel ve finále dohánějí své děti spíše k úzkostem či depresím. Když ale zjistíte, že děláte něco špatně, nebo to víte a konečně si to naplno připustíte, existuje šance, že z vašich dětí vyrostou sebevědomé osobnosti.

    Těmto devíti chybám ve výchově byste se jako rodiče měli vyhnout. Které jsou ty nejčastější?

     

  • Autor: istock

     

    Vědci z Americké psychologické asociace zkoumali takzvané "helikoptérové rodiče", kteří se snaží mít všechny kroky svých dětí pod kontrolou. Tito rodiče, kteří dětem neustále říkají, co mají dělat a jak to mají dělat, jim zadělávají na velké problémy. Takové děti v budoucnu nezvládají své pocity a emoce, nemají šanci růst a mají potíže se sociální adaptací, získáváním přátel a analýzou chování. Samozřejmě že je normální chtít, aby byly děti v bezpečí, ale když vidíte, že jsou schopné zvládat situaci bez vaší pomoci, nechte je.

     

  • Fyzické tresty vedou k dýchacím problémům

    Autor: istock

     

    Existuje u řady rodičů přesvědčení, že fyzická síla pomáhá vychovávat. A spousta lidí s tím souhlasí a tuhle metodu aktivně používá. Výsledky průzkumu z roku 2012 ukazují, že 94 procent rodičů pravidelně své děti občas plácne. Odborníci před tím varují a říkají, že fyzické tresty mohou vést k mnoha různým negativním jevům, o kterých ani netušíte. Ať už to jsou psychické poruchy či závislosti na drogách, zkrátka existují podložené názory, že fyzické tresty vedou k problémům  a třeba i k rozvoji astmatu! Zkuste nějakou jinou, rozumnější metodu výchovy.

  • Srovnávání je klíčem k nízké sebeúctě

    Autor: iStock

     

    Možná jste to zažili sami, že vás kdysi vaši rodiče neustále s někým srovnávali. „Ten Honzík je ale poslušný, a ty nejsi!“ A taky vás to asi štvalo. Tak to nedělejte ani svým dětem. Psychologové říkají, že srovnávání je velice škodlivé a snižuje sebeúctu a sebedůvěru dítěte. To může vytvořit velkou díru mezi vámi a vašimi dětmi, protože děti se neustále cítí nejisté a ztrácejí ve vás důvěru. Děti potřebují vaši absolutní lásku a podporu, a to v každé situaci.

     

  • Nekonzistentní výchova vede ke zranitelnosti

    Autor: iStock

     

    Jednou řeknete dětem, aby si uklidily své hračky, a druhý den to za ně uděláte sami, aniž byste řekli slovo. Včera jste děti potrestali za neslušná slova, dnes se jen zasmějete a mávnete rukou. To jsou jen některé z příkladů nestabilní výchovy, kvůli níž jsou děti zmatené, protože netuší, co od nich rodiče vlastně očekávají. Vědci říkají, že taková nejistota může negativně ovlivnit rozvoj jejich sebevědomí a může zvýšit rizika vzniku deprese a úzkosti. Vždy je lepší mít nějaká pravidla a stanovit hranice.

  • Čím víc křičíte, tím je chování dítěte horší

    Autor: iStock

     

    Představte si, že se vaše děti chovají nevhodně. Požádali jste je jednou, dvakrát či třikrát, aby se zklidnily – a pak jste explodovali. Křik je svým způsobem účinná metoda, která nám pomáhá zbavit se vroucích emocí během několika vteřin. A někteří rodiče se domnívají, že křik je dobrý způsob, jak vyřešit problém právě teď a tady. Ovšem přemýšleli jste někdy o důsledcích? Odborníci říkají, že když budete často křičet, chování dítěte se nezlepší, ale naopak zhorší. Ve finále to může vést i k chronické bolesti a úzkostem.

     

  • Nadměrná očekávání nikdy nikam nevedou

    Autor: iStock

     

    Neexistuje asi rodič, který by toužil po tom, aby jeho dítě selhalo. A mít vysoké naděje skutečně děti motivuje k lepším výkonům. Ale jen do chvíle, kdy se rodičovská očekávání promění v nereálné cíle. Je velmi důležité, abyste tuhle změnu dokázali identifikovat, protože když se vám to nepovede, povede vše k onemocněním a různým poruchám, jako jsou nespavost, záchvaty ataků, únava či úzkost. Ryan Hong z National University of Singapore vysvětluje: „Děti se obávají dělat chyby, když jejich rodiče očekávají, že budou dokonalé.“ Udělejte si čas a přemýšlejte, co vaše děti skutečně potřebují.

  • Sklízíte to, co zasejete

    Autor: istock

     

    Zajímá vás, proč je dítě pořád tak zlobivé? Podívejte se na sebe. Může to být krutý pohled, ale studie potvrzují, že děti absorbují hodnoty od svých rodičů víc než od kohokoli jiného. A také samozřejmě kopírují modely vašeho chování. Pokud tedy dítě tráví většinu času s vámi a vás zajímá, kde se například naučilo „ta ošklivá slova“, věnujte pozornost sami sobě.

     

  • Strašení není efektivní

    Autor: iStock

     

    Někdy rodiče své děti doslova děsí, jen aby z nich vydupali správné chování. „Jestli nezastavíš, vezme si tě ten pán.“ Nebo: „Jestli nepřestaneš, nechám tě ve školce přes noc.“ Tahle taktika může sice dobře fungovat, ale používat byste ji neměli. Psychologové vysvětlují, že strach využívá nižší úroveň našeho mozku, takže děti pak  nejsou schopné přemýšlet o svém chování, když se bojí. Budou se tak bát policistů, lékařů a dalších lidí, kterými je rodiče – k různým účelům – straší. Navíc: čím častěji se dítě vyděsí, tím rychleji se mozek naučí bát se...

  • Přehnané komplimenty jsou příčinou arogance

    Autor: iStock

     

    Říkáte svým dětem velmi často, že jsou číslo jedna, že jsou nejlepší ze všech nebo že nikdo takový jako ony neexistuje? Možná si myslíte, že když budete děti chválit, zvýší to jejich sebedůvěru, ale odborníci varují, že když to přeháníte, vede to k nečekaným negativním následkům. Brad Bushman, autor jedné studie na toto téma, zdůrazňuje: „Je důležité dětem vyjadřovat podporu, protože to podporuje jejich sebeúctu, ale nadhodnocování naopak může podpořit narcismus a aroganci.“ Proto najděte rovnováhu.

     

    Jaké jsou hlavní zásady správného rodiče? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku