Co dělají šťastné mámy jinak? Zkuste těchto šest věcí!

  • Co dělají šťastné mámy jinak? Zkuste těchto šest věcí!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    27. dubna  2019 
     06:00

    „Dnešní feminismus není o tom, že by ženy dělaly úplně všechno. Naopak, je založen na tom, že zdaleka všechno dělat nemusí,“ hlásá do světa Gloria Steinem, americká novinářka a feministka. A v mnohém má pravdu. Proč?

  • Nemáte jen povinnosti!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Mýtus, že jako ženy, partnerky a matky zkrátka musíme zvládat a stíhat milion věcí najednou a být ve všem dobré a úspěšné, je nám vtloukán do hlavy už od raného dětství: být snaživou premiantkou ve škole, vynikat ve sportu, naučit se starat o domácnost, dostat se na výběrovou střední školu, později úspěšně absolvovat prestižní univerzitu, po studiu začít makat na kariéře, k tomu se stihnout zamilovat, vdát a porodit děti dříve, než zaklepe na dveře menopauza. Žijeme pod permanentním tlakem, čelíme nekonečnému množství očekávání a nároků našeho okolí, které nám vštěpuje, že bychom měly stíhat všechno. Je to přece naše povinnost, jsme ženy. Jenže co naše práva, osobní svoboda, soukromé plány a touhy? Pod tíhou každodenní reality a honičky za vysokoškolským diplomem, dobře placenou prací, vlastním domem, založením rodiny a plněním přání a požadavků ostatních se často ocitají zasunuté někde v pozadí.

  • Opustit roli štvané zvěře

    ...
    ...
    Autor: istock

    „S postupujícím věkem, získanými zkušenostmi a také s každým dalším dítětem (aktuálně mám tři) jsem zjistila, že tím, jak se úpěnlivě snažím dělat všechno, nejlépe samozřejmě více věcí najednou, nedotáhnu žádnou do zdárného konce a nic neplním na sto procent. Jednoduše nezvládám věnovat ničemu maximální úsilí a už vůbec mi splněné úkoly nebo dosažené úspěchy nepřinášejí žádný zvláštní požitek. Jen permanentní stres,“ říká Věra (39), maminka dvou dcer a jednoho syna.

    Neexistuje žádná zázračná pilulka, která by vám pomohla dosáhnout pocitu vyrovnanosti a rovnováhy mezi soukromým a pracovním životem. Existují ovšem způsoby a triky, které umožní udržet si zdravý rozum při každodenním žonglování mezi dětmi, manželem, domácností a zaměstnáním. Čím si můžete usnadnit život a začít si ho více užívat? Zde máte pro inspiraci zkušenosti statečných matek, které vystoupily ze zajetých kolejí a zkusily to trochu jinak.

  • Najděte sílu sama v sobě

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dokonalé souznění a rovnováha, pokud jde o to, jak skloubit mateřství, partnerský vztah a kariéru, zkrátka neexistují, to je třeba si přiznat. Povinnosti, úkoly a požadavky se na nás denně valí ze všech stran a musela byste se stát kouzelnicí, abyste zvládla ukočírovat všechny směry. Záleží ale jen a jen na vás, jak si postavíte priority a čemu dáte přednost. Přestaňte poslouchat, když vám někdo říká, jaká byste měla nebo neměla být a co byste měla být schopná stihnout nebo udělat. Věnujte pozornost pouze svým vlastním potřebám a pocitům. Pokud máte pocit, že jste v klidu a pohodě, pak skutečně jste. Přehodnoťte si sama pro sebe své pracovní závazky i rodičovské povinnosti a uvidíte, že váš přístup se časem změní.

  • Dejte přednost „dobře“ před „dokonale“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nemusíte být za každou cenu a v každém ohledu nejlepší matka, manželka ani kolegyně nebo nadřízená. Takovými předsevzetími si na sebe pletete bič, nikdo nemá právo po vás podobné nároky vyžadovat. I když samozřejmě víme, že tlak okolí bývá obrovský, někdy až za hranicí snesitelnosti. Ne, nemusíte mít dokonalou postavu po třech dětech, není třeba vyvářet denně teplé večeře ani do noci přerovnávat školní aktovky nebo žehlit košile. Neplýtvejte zbytečně energií a nenechte si brát radost z mateřství a rodinného života. Dejte si pauzu. Zeptejte se sama sebe: „Opravdu je tolik důležité, abych tu práci dokončila právě teď hned? Nebo je pro mě zásadnější, aby byla provedena opravdu kvalitně, nejlépe, jak dovedu?“ Pravděpodobně bude odpověď „musím to udělat hned“ následovat v devíti z deseti případů.

  • Nebuďte mučednicí

    ...
    ...
    Autor: istock

    „Mám toho tolik, nestíhám, nikdo mi nepomůže, všechno tady leží na mně…“ Poznáváte se? Naložila jste toho na sebe příliš a zároveň jste naštvaná na celý svět, že jste na veškerou tu práci sama? Pozor na to, „mučednický komplex" dokáže dokonale otrávit život i porouchat vztahy v rodině. Věčné stěžování si a litování se vám berou fyzické i emocionální síly a zvyšují úroveň stresu. Jistě, cítíte se důležitá a nepostradatelná, jen si to ale myslíte. Ve skutečnosti jste náladová protiva, které jde raději každý z cesty. Chce to změnu, a to hned. Řekněte si o pomoc! Najděte si paní na žehlení. Udělejte rozpis, na lednici vylepte seznam úkolů a povinností pro každého člena domácnosti. A naučte se říkat NE!

  • Nenoste si práci domů

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jakmile se za vámi zavřou dveře kanceláře, udělejte za pracovním dnem tlustou čáru. Co jste nedokončila a nevyřešila dnes, s klidným svědomím ponechejte na zítřek. Práce počká, rodina nikoli. Jakmile přijdete domů, odložte tablet, smartphone a notebook někam, kde nebudou na očích. Ano, v dnešní době, kdy jsme zvyklí být k dispozici téměř neustále a každý předpokládá, že budete „on-line“ i v deset večer, je to těžké, pokud ale tuto zásadu dodržíte, budete šťastnější. Stejně tak vaše děti a partnerský vztah. Zkuste na sobě zapracovat a zakažte si doma myslet na práci, průběh porady nebo blížící se uzávěrku. Když jste doma, věnujte pozornost potomkům a partnerovi, seznam pracovních úkolů máte v elektronickém diáři a ráno ho tam bezpečně najdete. Tak je zatím hoďte za hlavu.

  • Masku nejdříve sobě

    ...
    ...
    Autor: istock

    Při každé instruktáži v letadle před startem slyšíme od letušek, že v případě potíží „rodiče nasadí kyslíkovou masku nejdříve sami době a teprve potom pomohou svým dětem“. Má to svou logiku. Pokud by totiž maminka nebo tatínek omdleli, dítku by už masku nikdo nenasadil. V přeneseném slova smyslu to platí i v životě – když nebudete v pohodě vy, „odnese“ to celá rodina. A pokud se zhroutíte nebo onemocníte v důsledku totálního vyčerpání a dlouhotrvajícího stresu, kdo se postará o vaše potomky? Maminka se zkrátka v první řadě musí starat sama o sebe, aby mohla dobře a s láskou pečovat o všechny ostatní. Takže zvolněte a s klidným svědomím se rozmazlujte, choďte cvičit, vyrazte na nekonečně dlouho plánovanou skleničku s kamarádkou, dopřejte si masáž nebo místo tahání velkého nákupu zajděte ke kadeřnici. A občas vypněte mobil.

  • Řekněte ne pocitům viny

    ...
    ...
    Autor: istock

    Čas letí příliš rychle na to, abyste se donekonečna zaobírala tím, co vám radí nebo doporučují ostatní. Zakažte si srovnávat své děti, svůj vztah i své vlastní schopnosti s ostatními. Srovnávání je výrazem zoufalství, to si pamatujte jako mantru! Jste jedinečná a vše, co děláte, i to, jakým způsobem vychováváte děti, závisí jen na vašem vlastním rozhodnutí a nikdo nemá právo vás hodnotit nebo soudit. Ať už jde o to, zda vaříte svému batoleti domácí organickou výživu nebo prostě koupíte hotovou skleničku v supermarketu, jestli kojíte dva měsíce nebo dva roky, případně zda necháváte ratolesti koukat na televizi tři hodiny denně, nebo jim naopak tajíte její existenci až do puberty.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku