Budou z nich dobří tátové? Nesmíte je kritizovat za to, jak se k dětem chovají!

Budou z nich dobří tátové? Nesmíte je kritizovat za to, jak se k dětem chovají!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
20. dubna  2019 
 06:00

Studie jasně ukazují důležitost mateřského gatekeepingu. Jestli vás zajímá, zda bude váš partner dobrý táta, pak byste se měla zamyslet nad tím, zda ho při interakci s dítětem moc nekritizujete. To totiž ovlivňuje velmi silně pozdější kvalitu otcovství. Výzkumníci zjistili, že otcové dětí, k nimž byla partnerka až moc kritická, nejsou stejně kvalitní jako ti, které ženy nekritizovaly.

Výzkumníci zjistili, že otcové neplní své otcovské povinnosti, pokud cítili, že jejich partnerka přehnaně kritizovala jejich rodičovské dovednosti před dovršením šesti měsíců věku dítěte. Studie je úplně první, která ukazuje, jak může být kvalita rodičovství otců ovlivněna „mateřskou branou“.

Mateřský gatekeeping je termín, který odborníci používají k popisu chování a postojů matek, které můžou podporovat nebo omezovat zapojování otců do výchovy dětí. „Chování matek může ovlivnit interakci otců s dětmi,“ říká Lauren Altenburgerová, vedoucí studie. „Matky si to možná ani neuvědomují, ale jejich kritika může negativně ovlivnit to, jak se otec cítí jako rodič,“ dodává.

Výsledky studie byly publikované v Journal of Child and Family Studies a odrážejí skutečnost, že v naší společnosti mají matky stále největší vliv, pokud jde o výchovu dětí. „Mnozí otcové můžou být vůči kritice citlivější než matky, protože v naší společnosti je stále méně podpory pro aktivně zapojené otce,“ říká Sarah Schoppe-Sullivanová z univerzity v Ohiu.

Rodiče byli hodnoceni dvakrát – když byly dětem tři měsíce a když jim bylo devět měsíců. Otcové odpovídali na otázky v obou časových bodech, aby vědci zjistili, jak se cítili, když jim partnerka „otevřela“, nebo naopak „zavřela“ bránu k jejich zapojení do péče o děti. Velmi často dávaly ženy najevo, že otec nedělá něco správně, a byly velmi podrážděné.

Výzkumníci měřili kvalitu rodičovství tím, že pozorovali, jak otec s dítětem komunikuje po dobu tří minut ve třech měsících a po dobu pěti minut v devíti měsících. Otcové byli hodnoceni v různých faktorech, jakými je třeba to, zda vhodně reagovali na gesta a výrazy dítěte, jak se angažovali, jak moc se usmívali či zda mluvili laskavě.

Zjištění jasně ukázalo, že čím více otcové hlásili, že jim partnerka „uzavřela bránu“, když byly dítěti tři měsíce, tím horší kvalita jejich rodičovství byla ve věku devíti měsíců.

„V naší společnosti stále existuje předpoklad, že matky jsou primárními pečovatelkami a že mají jen ony pravomoc zapojovat se do péče o děti,“ řekla Sarah Schoppe-Sullivanová. „Když nemá otec podporu své partnerky, stáhne se.“ Výsledky tedy jasně naznačují, že by si matky měly dvakrát rozmyslet, než začnou kritizovat své partnery za to, jak se chovají k dětem.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku