Děti vztah neslepí! Jaké další chyby dělají rodiče? Zkušená chůva radí, co s nimi!

  • Děti vztah neslepí! Jaké další chyby dělají rodiče? Zkušená chůva radí, co s nimi!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    13. května  2019 
     06:00

    Stát se rodičem je pro většinu z nás nejzásadnějším životním mezníkem. Podle mezinárodních průzkumů se jedná o nejdůležitější událost vůbec pro 76 procent lidí (zatímco takové uzavření manželství „jen“ pro 58 procent). A právě to je zřejmě důvodem, proč se stal příspěvek, který zveřejnila dlouholetá zkušená chůva na sociálních sítích, tak neuvěřitelně populární. Co všechno zjistila?

    Člověk, který má trochu odstup, někdy vidí věci lépe než ti, kdo je přímo prožívají a zamotávají se do konfliktů, zatímco jim možná řešení utíkají mezi prsty. Platí to i pro náročné rodinné situace, které partneři musí překonat. Jak je vidí zkušená chůva? 

  • Partneři v krizi

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pětačtyřicetiletá Alison pracovala již ve více než stovce rodin a podle svých slov poznala za tu dobu jen tři páry, které byly skutečně šťastné. Většina rodičů je totálně vyčerpaná, přepracovaná, nervózní. Jejich manželství pomalu, ale jistě spěje ke krachu. Nemají na sebe čas, žijí v permanentním stresu a časovém shonu, hádají se… A co je na tom všem nejsmutnější? „Fakt, že si to sami často vůbec neuvědomují,“ říká Alison.

    Na základě svých zkušeností a osobního pozorování rodinného života nejrůznějších skupin lidí sestavila seznam užitečných rad a doporučení, jak si udržet spokojenost a šťastný, harmonický vztah i poté, co se narodí děti. Přestože se mohou na první pohled zdát příliš „kruté“, jsou zcela upřímné a ve velké většině se shodují s názory psychologů. Inspirujte se!

  • Chyba č. 1: Nepřemýšlíte o financích

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Více než polovina všech rodičů nemá dostatečnou finanční rezervu pro nečekané situace a není spokojena s celkovou finanční situací. I když vydělávají dost peněz, vše obětují dětem a péči o ně, utrácejí nehorázné sumy za nejrůznější „vychytávky“ a často naprosté zbytečnosti. Tyto okolnosti zákonitě vedou ke konfliktům v rodině. Místo hromady hraček a pěti různých lahviček ve všech barvách investujte do prověřené chůvy, která vám ratolesti pohlídá alespoň jeden den a jeden večer v týdnu, ať se můžete věnovat sami sobě a užít se navzájem.

  • Chyba č. 2: Myslíte si, že čím víc dětí máte, tím silnější bude váš vztah

    ...
    ...
    Autor: istock

    Velký a hodně rozšířený omyl! Žádné dítě nezachrání špatně fungující nebo skomírající manželství nebo partnerský vztah, to si pamatujte. Pokud máte problémy jako rodiče jednoho potomka a domníváte se, že když mu pořídíte sourozence, vaše potíže, neshody a konflikty se jako zázrakem vyřeší, budete hodně zklamaní. Pravděpodobně nastane pravý opak a situace se ještě více přiostří a vyhrotí. Neexistuje žádný „optimální počet dětí", který by dokázal vytvořit dokonale fungující a šťastnou rodinu. Nemějte děti jen kvůli takovým představám. S počtem ratolestí se starosti, ať už finanční, materiální i vztahové, zaručeně jen násobí, nikoli mizí.

  • Chyba č. 3: Děti jsou nejvyšší prioritou

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jistě, pořídit si a dobře vychovat potomstvo je obrovský závazek, který vyžaduje spoustu vašeho času, péče, energie, pozornosti, lásky i obětí. Pokud se ale děti stanou nedotknutelným „božstvem“ a jediným smyslem vašeho života, vykročili jste špatným směrem. Jeden z moderních mýtů o výchově říká: „Čím více pozornosti dětem věnujete, tím lépe pro ně a jejich zdravý vývoj.“ Z určitého úhlu pohledu je to samozřejmě tak, pozor ale na správnou míru. Nadměrná péče, přecitlivělost, ochraňování, kontrola a tlak ze strany rodičů můžou způsobit více škody než užitku. Chcete, aby vaše děti vedly co nejlepší, spokojený život, byly šťastné, emočně vyrovnané a schopné začlenit se hladce do společnosti? Pak věnujte více času péči o svůj vlastní vztah s partnerem a staňte se dokonalejšími manželkami nebo manžely. Pamatujte, že vztah mezi vámi je jedinečný a začal již před narozením potomků. Mít děti je sice vzrušující, ale pokud spolu mluvíte jen o nich, odcizíte se.

  • Chyba č. 4: Odmítáte převzít zodpovědnost

    ...
    ...
    Autor: istock

    Rodičovská role s sebou přináší celou řadu životních změn a zvratů a vyrovnat se s novým režimem i povinnostmi nemusí být snadné. Z toho pak pramení partnerské konflikty a nedorozumění. Z psychologických studií vyplývá, že děti, které vyrůstají ve stresovém prostředí (hádky rodičů, nedostatek něhy, zanedbání péče, boje o moc…), trpí častěji úzkostnými poruchami, nízkou sebedůvěrou i psychosomatickými obtížemi. Nevhodné a citově chladné domácí prostředí má negativní vliv na jejich psychomotorický vývoj i inteligenci. Jedno je jasné: neexistují dokonalí a bezchybní rodiče, kteří by byli ideálem po všech stránkách, vždy je ale jejich hlavním úkolem být zodpovědní vůči svým dětem. Pořídit si potomky je výzva a vychovat z nich sebejisté, odolné a nezávislé jedince nemusí být zábava dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu. Nejhorší jsou rodiče, kteří absolutně netuší, co a proč dělají, tápou a nechávají věci prostě jen tak „plynout“. Pokud je vaše ratolest nezvladatelným potížistou, buďte si jisti, že je to na 100 % vaše chyba!

  • Chyba č. 5: Jsem rodič a kdo je víc?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nedopusťte, aby se role rodiče stala tím nejdůležitějším ve vašem životě. Zní to příliš tvrdě? Realita je taková, že děti nadmíru pečujících a ochraňujících rodičů jsou třikrát náchylnější ke vzniku depresí, úzkostí i jiných duševních poruch. Péči o potomky a jejich výchově věnujete samozřejmě moře času, energie a trpělivosti, pokud se ale začnete fixovat pouze na tuto „funkci“ a v důsledku toho hodíte za hlavu jiné věci, své potřeby a touhy, uděláte obrovskou chybu. Rodičovství přece není o sebeobětování a potlačení vlastní osobnosti. Abyste mohli dobře plnit roli rodiče, potřebujete čas a prostor i výhradně sami pro sebe, je třeba věnovat se svým zálibám, stýkat se s přáteli nebo kolegy, se kterými se pobavíte o jiných věcech, než jsou vaše ratolesti. A to vše bez výčitek. Použijte vlastní příklad k tomu, abyste vysvětlili dětem, o čem je opravdový život a jak důležité je starat se o svou psychickou pohodu a dělat si radost. Nejste jen máma nebo táta, ale také partneři, manželé, přátelé, kolegové, sousedé, sportovci a tak dále.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku