Jak vysvětlit puberťákovi, že lhát se nemá? Tady je 8 důvodů!

  • Jak vysvětlit puberťákovi, že lhát se nemá? Tady je 8 důvodů!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    18. dubna  2019 
     06:00

    Lež má sice krátké nohy, to si ale spousta dospívajících moc nepřipouští. Proč lžou? Většinou kvůli tomu, aby se vyhnuli problémům, jindy si „jen“ upravují pravdu a vylepšují skutečnost, aby vypadali dobře před kamarády nebo se zavděčili přísným rodičům. Co s tím? Jak se dají přivést k rozumu?

  • Existují malé lži?

    ...
    ...
    Autor: istock

    O tom, že nezbytnou součástí rodičovské výchovy by mělo být snažit se vést dítě k poctivosti, upřímnosti a pravdomluvnosti, asi nikdo nepochybuje. Přes veškeré vynaložené úsilí to ale děti samozřejmě většinou neocení a zalhat zkusí, aniž by si naplno uvědomovaly důsledky svého chování. I „malá“ a zdánlivě nevinná lež se může časem přetavit do zásadnějšího problému, pokud situaci neřešíme. Zejména v době, kdy ratolesti dosáhnou teenagerského věku, je důležité si s nimi promluvit o všech rizicích a důsledcích, které pramení ze lží. Zde je pár užitečných bodů, které můžete v rámci diskuse se svým pubertálním potomkem využít.

  • Lhaní boří důvěru

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Kdo zalže jednou, kdykoli zalže znovu, říká se. Jakákoli lež, i ta nejnevinnější, těžce narušuje důvěru ostatních lidí. Pokud chce dítě od rodičů více výsad, musí jim umožnit, aby mu mohli absolutně věřit. Ve všem a bez výjimek. Což ale není možné, když se opakovaně ukáže, že dítě neříká (nebo i jen zamlžuje) pravdu. A může jít i o takové maličkosti, jako je odpověď na dotaz, zda má, nebo nemá napsané domácí úkoly.

  • Důvěryhodnost je důležitá vlastnost

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Čestnost a spolehlivost patří v životě k těm nejcennějším charakterovým vlastnostem. Promluvte si o tom, jak je důležité, aby ho ostatní lidé považovali za důvěryhodného, a že pravda nakonec vždycky vyjde najevo, i když se ji snaží zatajit. Jednoduše ve všech oblastech života platí, že s poctivostí se nejdál dojde.

     

  • Lež nikdy nepomůže

    ...
    ...
    Autor: istock

    Snažte se vysvětlit, že lhaní většinou nefunguje, ničemu neprospěje a snižuje hodnotu člověka. Většina dospívajících si myslí, že lež je může vytáhnout z problémů, může vyřešit potíže nebo zabránit konfliktu. Proto je na místě potomkovi připomenout, že je tu velká pravděpodobnost, že se mu lhaní nakonec vymstí a okolí zjistí, že je lhář. Ta nálepka už mu pak zůstane a bude muset vyvinout obrovské úsilí, aby získal zpět důvěru ostatních. A ne vždy se to podaří.

  • Problém nezmizí, zvětší se!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Domnívá se, že lhaní pomůže zakrýt nebo sprovodit ze světa nějaký závažný problém nebo chybu? Omyl, je to spíše naopak. Lež totiž zpravidla způsobí, že se problém ještě více nafoukne a jeho řešení (kterému se nakonec nevyhneme) může být hodně náročné. Zdůrazněte, že omyly a chyby se mají přiznat a na jejich nápravě je třeba začít pracovat hned. Všechno na světě se dá vyřešit, i když to náctiletým možná tak nepřipadá.

  • Zbytečný stres

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pokud má vaše dítě správně nastavené morální hodnoty, lhaní je pro něj hodně vyčerpávající, a pokud se ke lži z jakéhokoli důvodu uchýlí, nemine ho neuvěřitelně náročný a vyčerpávající vnitřní boj. Nejspíše se bude trápit výčitkami svědomí, změní své chování, bude nervózní, podrážděné a vystresované, může mít potíže s nespavostí nebo se zhorší jeho prospěch ve škole.

  • Jedna lež vede k další

    ...
    ...
    Autor: istock

    Je to tak. Kdo klame nebo podvede jednou, zpravidla má tendenci své jednání opakovat. Zamotá se do svých lží a nakonec zjistí, že se mu vše vymklo z rukou, své výmysly a polopravdy si možná už ani nepamatuje. Je pak pro něj hodně náročné sledovat, co kde řekl, potvrdil, nebo naopak popřel. Toto „kolečko lží“ nevyhnutelně končí většinou tím, že je lhář odhalen.

  • Laskavá upřímnost se cení

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Prozraďte dítěti, že lhaní se dá snadno vyhnout, aniž by se cítilo špatně nebo trpělo výčitkami. Je možné být přátelský, laskavý a umět říkat ne i bez mlžení nebo lží. Vysvětlete potomkovi, že pokud ho kamarád pozve do kina nebo na výlet a jemu se nechce, může jednoduše jeho nabídku odmítnout tak, aniž by ublížil jeho citům. Stačí říct: „Ne, děkuji, jsi hodný, půjdu s tebou rád příště, dnes nemohu (nechci, mám jiný plán).“ Není potřeba vymýšlet si zdlouhavě výmluvy, konspirativní teorie a smyšlené příběhy ve snaze ušetřit něčí city. Naučit se odmítat bez výmluv a výčitek, aniž byste někoho zranili nebo urazili, je základem úspěšného fungování v životě a tato schopnost se bude velmi hodit.

  • Lež ničí přátelství

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Kdo lže a podvádí, nemůže mít přátele a navazovat zdravé a kvalitní mezilidské vztahy. Pomozte mu vidět, že pro dobré přátelství jsou potřeba vlastnosti jako upřímnost (ano, někdy i nepříjemná) a čestnost. Před pravým přítelem si nikdo nemusí na nic hrát a dělat se zajímavějším, není třeba zamlčovat nebo přikrášlovat realitu. Pomluvy, faleš a přetvářka se neodpouštějí.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku