Tohle by tátové měli dělat s dcerami každý den! Proč je to důležité?

  • Tohle by tátové měli dělat s dcerami každý den! Proč je to důležité?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. května  2019 
     06:00

    Je něco lepšího než táta, který miluje svou dceru? Možná táta, který se o svou dceru opravdu zajímá a obdivuje ji. Často se otcové moc o výchovu nezajímají, protože nemají ponětí, jak to dělat a kde začít. Můj táta mi dal všechno to, co by každá dcera měla od otce dostat. A jsem na něj pyšná a jsem ráda, že takový byl. Díky němu jsem i taková, jaká jsem. Jaká pravidla by měli otcové dcer dodržovat, aby zabránili výchovným chybám?

    I tátové jsou při výchově dcer důležití a někdy možná víc než mámy. Někteří odborníci na lidskou duši dokonce tvrdí, že vztah mezi dcerou a otcem je určující pro její život a zejména pak partnerské vztahy. Psycholožka Suzanne Fieldsová říká, že otec utváří dceřino očekávání, jak by měl jednat muž. Držel ji táta za ruku, když se učila chodit? Pomáhal jí bojovat s násobením? Dával jí najevo náklonnost přirozeně? Objímal ji? Dával jí prostor pro to, aby zkoušela věci sama? To všechno v dcerách zůstává navždy. Co by tedy měli tátové dělat?

     

  • Trávit s dcerami čas

    Autor: iStock

     

    To je ta nejlepší rada pro každého tátu, který chce být dobrým otcem. Začněte od prvního dne, kdy se narodila. Měňte jí plenky, berte ji do náruče, vyrazte s ní s kočárkem na procházku, hrajte si s ní, čtěte jí pohádky, diskutujte, až bude větší. Prožívejte s ní dobrodružství každý den.

     

     

  • Uvařit jí, vytřít podlahu nebo umýt nádobí

    Autor: iStock

     

    Ne že by muži nevařili, naopak – mezi muži bývají nejlepší kuchaři. V rodinách ale obvykle vaří matky. Takže ukazujte dcerám, že je jedno, jestli jste táta nebo máma, ale že i vy dokážete nejen uvařit, ale taky vzít mop do ruky a vytřít nebo pověsit prádlo. Dcery musí vidět, že i muži můžou dělat všechny tyhle práce a že to je naprosto normální. Totéž platí i pro hry – nestyďte se a klidně si hrajte s dcerou a panenkami společně. Štěstí dcery je důležitější než jakékoli stereotypy.

  • Odpovídejte na všechny její otázky

    Autor: iStock

     

    Zapomeňte na frázi: "Zeptej se mámy." I táta by měl umět odpovědět na otázky, které mu dcera položí. Copak je to tak těžké, odpovědět? A když nevíte, hledání odpovědi je pořád lepší než neříct nic. Můj táta mi vždy na všechny mé všetečné otázky odpovídal – a že jich bylo! A cením si toho, že když neznal odpověď, chlapsky to přiznal a hledali jsme ji spolu.

     

     

  • Nevyhýbejte se „dětským“ povinnostem

    Autor: iStock

     

    Ani žena, která porodila vaši dceru, není vševěd a neumí hned všechno napoprvé. I ona se musí učit být matkou. Stejně tak vy. Takže se neochuzujte o šanci vyměnit plenku, nosit dítě, krmit ho (pokud máma nemůže kojit) nebo dělat cokoli jiného, co vám připadá nepříjemné.

  • Naučte ji hrát fotbal

    Autor: iStock

     

    Nebo cokoli jiného, co máte rádi vy sami. Bude hrdá a bude mít pocit, že má oproti ostatním holkám výhodu. Když má její otec koníčky, když miluje svou práci a naučí ji to taky, tak tyhle kvality dcera přijme za své a jednou bude taky hledat věci, které bude milovat.

     

  • Nabídněte své ženě pomoc – nečekejte, až vás sama požádá

    Autor: iStock

     

    Novopečené mámy velmi často nevědí, jak požádat o pomoc, a někdy ani nechápou, že pomoc potřebují. To je okamžik, kdy byste měli začít jednat. Neptejte se, jestli by s něčím nepotřebovala pomoct, udělejte to sami od sebe. Zůstaňte s dítětem, dopřejte své ženě čas na sprchu nebo na to, aby si zašla k lékaři či ke kamarádce. Pokud se nezačnete aktivně podílet na životě své dcery právě teď, vždycky zůstanete osobou, která bude pouze tátou na víkendy.

     

  • Zatančete si s ní dřív než na svatbě

    Autor: iStock

     

    Táta je první muž v životě dívky. A pokud se o dceru budete dobře starat, bude se starat dobře i sama o sebe. Podle psychologů si pak bude podvědomě hledat někoho, s nímž se bude cítit bezpečně, stejně jako s vámi. Ne vždy to samozřejmě klapne, ale pravděpodobnost je skutečně vysoká.

     

  • Buďte tátou celý týden, nejen v sobotu a neděli

    Autor: iStock

     

    Jistě, chodíte do práce, ale to vaše žena možná taky. Přesto je s dcerou každý den. Možná máte pocit, že když se vrátíte večer z práce, nezbývá už žádná energie na to, abyste byli tátou. Ale ani vaše žena nemá energii na rozdávání. Otcovství je stejně jako mateřství z valné většiny práce. Tak své dceři věnujte každý den aspoň chvíli.

     

  • Když půjde dcera s mámou plavat, běžte taky

    Autor: iStock

     

    Nebo cokoli jiného. Nestyďte se za to, že tam nejsou další tátové. To je jejich problém. Je důležité, abyste se jako táta účastnil i takových akcí, jako je plavání v bazénu. Vedle toho, že budete vědět, jaká je velikost nohy vaší dcery nebo jejího oblečení, budete znát i další drobnosti, to je velmi užitečné.

     

     

  • Učte ji sebeovládání a disciplíně

    Autor: iStock

     

    A i podle psychologů jsou hry mezi otci a dcerami velmi důležitými momenty v jejich životě. Obecně prý dcery otce více poslouchají než matky a jejich pravidla více respektují. Možná je to z důvodu genderových rozdílů nebo i kvůli tomu, že otcové přece jen tráví doma méně času.

     

  • Nestyďte se ji políbit nebo obejmout

    Autor: iStock

     

    Nebojte se vypadat sentimentálně, vyjádření vašich pocitů je dobré pro psychické zdraví. Vaše i dceřino. Reagujte na její úspěchy tak, jak vám to říká vaše srdce, a nikoli na základě genderových stereotypů. Není nic špatného na tom, když se vám dcera vrhne kolem krku a obejme vás. Vraťte jí to a nestyďte se!

     

  • Dělejte i věci, které nevyžadují nutně fyzickou sílu

    Autor: iStock

     

    Otcové jsou obvykle považováni za osoby, které mohou otevřít nemožné nebo zvednout ze země něco extrémně těžkého. Ve skutečnosti je však rozsah otcovských kvalit mnohem širší – nebo by měl být. Proč byste nemohl s dcerou na očkování vy a utěšovat ji tam? Proč byste nemohl vybírat hračky s dcerou v obchodě vy? Proč byste ji nemohl krmit vy? Neexistuje žádná věc, kterou by táta taky nemohl dělat.

     

  • Noste ji na ramenou

    Autor: iStock

     

    Dělejte to, dokud ještě není moc těžká nebo moc dospělá. Nestyďte se vzít dceru na záda. Odborníci prokázali, že spojení otce s dcerou je tímto způsobem silnější. A věřte, že tuhle "zátěž" si budete pamatovat pořád. 

     

    Proč je důležité mít tátu? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: Ivana Ašenbrenerová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku