Kdy dát dítěti první mobil? Nenechte se „ukecat“ příliš brzy!

Kdy dát dítěti první mobil? Nenechte se „ukecat“ příliš brzy!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
20. července  2019 
 06:00
Jak poznáte, že už nastal ten správný čas? Nebo naopak – kdy ještě raději s klidným svědomím počkat? Není to jen otázka věku potomka, varují odborníci!

Pro rodiče dospívajících je otázka prvního telefonu dost ožehavým tématem. Ratolest slaví desáté či jedenácté narozeniny a jediným vroucím přáním bývá chytrý mobil. Protože je přece jasné, že když nebude nepřetržitě ve spojení se spolužáky a nebude moci sledovat nejnovější hity a populární videa na YouTube, naprosto se ve škole znemožní a společenský život bude mít úplně zničený. Stane se outsiderem a to se v tomto věku neodpouští. Ano, k podobným důvodům můžete být sebevíc skeptičtí, přesto ale už o pořízení telefonu pro svého potomka možná přemýšlíte. Začíná se osamostatňovat, tráví stále méně času pod vaším „dohledem“, ale chcete zůstat v kontaktu, obzvláště například v případě, že začal dojíždět do školy sám, po vlastní ose.

...
...
Autor: istock

Není kam spěchat!

S reálnou vyhlídkou na pořízení telefonu přichází ale celá řada problémů. Jaký model koupit? Má smysl utrácet nemalé peníze za věc, kterou může dítě snadno ztratit nebo svou neopatrností rozbít? Jaký tarif zvolit, aby jeho počínání zůstalo aspoň trochu pod kontrolou? Když nebudete dost obezřetní, můžete být o měsíc později nemile překvapeni částkou, kterou si mobilní operátor odečte z vašeho účtu. Jedenáctiletý potomek mnohdy vůbec nechápe, za jaké služby se platí a že každá legrace něco stojí. Všichni již z médií známe příběhy, kdy děti pomalu přivedly své rodiče na mizinu kvůli internetovým obchodům, videohrám a nejrůznějším atraktivním aplikacím, pro jejichž získání nemusí udělat nic jiného než kliknout na displej. A co teprve morální aspekt! Co když ratolest narazí na nevhodné nebo přímo škodlivé příspěvky, které mohou narušit její další vývoj a zanechat jí na duši (i v hlavě) trvalé následky? Nezačne trpět mindráky a neotřese jeho sebedůvěrou, když se začne srovnávat s „dokonalostí“ prezentovanou na sociálních sítích? Nemluvě o kyberšikaně, jejíž hrozba je čím dál aktuálnější.

Co je správně?

A konečně – možná máte před očima ten děsivý obraz, který už jste jistě měli možnost někdy sledovat: dítě přijde ke společné večeři, usedne ke stolu a po celou dobu neodlepí oči od displeje telefonu. Nemluví, neodpovídá, nevnímá, o nic nemá zájem, zapomíná jíst…

Dr. Jerry Bubrick, klinický psycholog z newyorského Institutu pro mysl dítěte (Child Mind Institute), říká: „Tuto otázku řeší nejčastěji rodiče s potomky mezi 10 a 12 lety. Říkám jim, že to není ani tak o konkrétním věku, ale spíše o osobnosti a vyzrálosti dítěte. O sociálním uvědomění a pochopení toho, co technologie znamenají a jak s nimi zacházet. Můžete mít patnáctiletého výrostka, který dosud neprokazuje dostatečně vyvinutý smysl pro odpovědnost a nedisponuje potřebnými schopnostmi k tomu, aby se nenechal telefonem pohltit, přesto mu ho ale dáte, abyste ho mohli aspoň částečně kontrolovat a komunikovat s ním. Přitom by to jeho dvanáctiletý sourozenec možná zvládl mnohem lépe.“

Mluvte o rizicích a buďte přísní!

Než padne definitivní rozhodnutí, doporučuje Dr. Bubrick předem si promyslet několik zásadních otázek, a to:

*Jak často dítě ztrácí nebo zapomíná své věci, zejména ty dražší?

*Pokud mu řeknete, že je něco mimořádně důležité, věnuje vám patřičnou pozornost, nebo to během pár dní zapomene a ignoruje to?

*Jak dobře zachází dítě s penězi? Zná jejich hodnotu? Umí šetřit, nebo bezhlavě rozhazuje?

*Když hrajete deskové hry, jak jedná? Jste teprve uprostřed klání a potomek bezmyšlenkovitě hazarduje nebo impulzivně skupuje veškeré žetony nebo majetek, aniž by znal jejich cenu?

*Jak je dítě zdatné v komunikaci se svými vrstevníky? Není konfliktní? Chápe ironii a nadsázku?

*Jaký má přehled o moderních technologiích? Opravdu naplno chápe, že cokoli zveřejní v on-line prostoru, to mohou vidět všichni z rodiny, kamarádi, spolužáci, učitelé, sousedé a samozřejmě i kdokoli další?

*Nemá sklony k závislosti na televizní obrazovce? Kolik času tráví sledováním televize a protestuje, když se ho snažíte omezit? Pokud je totiž neustále nalepený na počítač nebo herní konzoli, bude mít pravděpodobně problém i s odložením telefonu.

*Netrpí váš teenager poruchou pozornosti nebo chování? Neustálá stimulace prostřednictvím smartphonu narušuje schopnost udržení pozornosti a soustředění, extra rušivá může být pro děti s ADHD a jinými specifickými poruchami chování. Je pro ně mnohem obtížnější odolávat „volání sirén“ a telefon snadno odvádí jejich zájem od jiných a přínosnějších aktivit.

*Máte jasno v tom, jaká pravidla, omezení a zákazy nastavíte? (Dejte si podmínku, že budete znát heslo a přístupový kód, nastavte časové limity pro volání i hraní her, limitujte měsíční objem dat, zakažte používání telefonu při jídle, během domácích úkolů a po večerce – žádný telefon přes noc v dětském pokojíčku, varujte předem, že v případě ztráty nebo poškození už jiný přístroj zkrátka nebude, případně si jeho opravu dítko zaplatí ze svého.)

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku