Tajemství bezproblémového teenagera? Stačí trávit 6 hodin týdně společně!

Tajemství bezproblémového teenagera? Stačí trávit 6 hodin týdně společně!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
15. června  2019 
 06:00
Být spolu jako rodina je fajn. Jenže v dnešní hektické době je stále těžší najít si pro své nejbližší více času. Jak často jste se svými dětmi? Co podnikáte a jak trávíte volné chvíle jako parta? Pro dospívající je to mnohem důležitější, než si možná myslíte. Proč?

Máte doma dítko starší jedenácti let? Podle aktuálního vědeckého výzkumu publikovaného v odborném časopise Journal of Marriage and Family dokáže „jen“ šest hodin společně stráveného času týdně, kdy fungujete skutečně jako rodina, aby dítě nezvlčilo a nezačalo dělat potíže typické pro rozjívené puberťáky. Rozsáhlá mezinárodní studie přišla se zjištěním, že množství času stráveného s dětmi ve věku od tří do jedenácti let nemá nijak zásadní vliv na jejich pozdější vývoj, školní výsledky, chování ani psychickou pohodu. Ovšem u starších ratolestí je to již úplně jinak, zde můžete jejich osobnostní rozvoj i emoční inteligenci výrazně ovlivnit tím, kolik času jim věnujete a jak fungujete všichni dohromady jako jeden „tým“.

Vyroste z něj potížista?

Zmiňovaný výzkum realizovaný odborníky z University of Toronto a Bowling Green State University v Ohiu sledoval 1600 dětí ve věku od 3 do 11 let a později, když dosáhly věku 12 až 17 let, a jednoznačný závěr zní, že množství času, který mohou trávit společně se svými matkami a otci, má na jejich pozdější život a úspěch ve společnosti zásadní dopad. U adolescentů, kteří nestrádali, pokud jde o zájem rodičů a společně trávený čas, byla prokázána nižší míra delikventního chování, problémů při studiu i zde bylo mnohem menší riziko, že propadnou užívání alkoholu nebo drog. Dosahovali rovněž vyššího vzdělání a byli úspěšnější při rozjezdu profesní kariéry.

Zlomové jsou jedenácté narozeniny!

Výzkumníci analyzovali význam celkového množství času stráveného s rodiči bez ohledu na to, zda byli rodiče aktivně angažováni do společných činností nebo se jen vyskytovali s dětmi v jedné místnosti. Přišli na to, že ve věkové skupině 3 až 11 let existuje jen nepatrně malý rozdíl mezi oběma skupinami, přičemž příliš nezáleží ani na pracovním vytížení matky – jak moc je v zaměstnání, tedy mimo domov. Ale jakmile děti dosáhly "teenagerovského věku", tedy od 11 až 12 let, již nastala obrovská změna. Zde již má intenzita „společně sdíleného času a prožitků“ velký význam pro pozdější vývoj dítěte. „Pouhých šest hodin týdně, tedy přibližně 50 minut každý den, společně stráveného rodinného času vytváří mezi dětmi neuvěřitelný rozdíl. Přitom jde v podstatě o dost malý časový úsek,“ uvádí Melissa Milkie, socioložka z torontské univerzity. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro pozdější život teenagerů je podle ní psychická pohoda – respektive úroveň úzkosti a stresu matky. Podle vědců totiž ovlivňují matky, které se cítí provinile a dělají si výčitky, že nemají dost času, aby byly se svými potomky tak často, jak by si přály, své ratolesti mnohem negativněji než malé množství společně prožitého času.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku