Tahle máma má jasno: Buďte dětem nejlepším rodičem, ne nejlepším přítelem!

Tahle máma má jasno: Buďte dětem nejlepším rodičem, ne nejlepším přítelem!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
14. září  2019 
 06:00
„Mami, jsi můj přítel? zeptal se mě nedávno desetiletý syn. A tato čtyři slova mě donutila přemýšlet. Jak na takovou, zdánlivě nevinnou, otázku vlastně reagovat?,“ vzpomíná Martina (37). Co mu odpověděla? Možná vás překvapí!

Ano, dobře vím, že mnozí rodiče se řídí heslem „chci být tvůj tvůj kamarád.“ Já to mám ale jinak. Chápu, že skutečnost možná bude znít tvrdě a spousta maminek by nejspíš byla zásadně proti, jsem ale přesvědčena o své vlastní pravdě. Jaká je? „Ne, nejsem tvůj přítel, jsem tvoje máma,“ odpověděla jsem na rovinu svému synovi.

Naše konverzace tím ale neskončila. Začal se mě vyptávat, zda jsme přátelé s mými vlastními rodiči, jeho babičkou a dědou. Nemusela jsem ani dlouho přemýšlet, abych dokázala zcela upřímně přiznat, že ačkoli moji rodiče nebyli vždycky po všech stránkách dokonalí, jedna z věcí, kterou stoprocentně udělali správně, bylo, že se nikdy nesnažili být mými kamarády. Aspoň do té doby, než jsem vyrostla v samostatného dospělého člověka.

...
...
Autor: istock

Jsem vůdce, žádný kámoš!

Proč jsem přesvědčena, že udělali dobrou věc? Protože věřím, že rodič je tu od toho, aby své dítě zabezpečil, chránil, učil ho a vedl. Spíše než přítelem je tedy přece koučem, asistentem, průvodcem a někdy také, proč to nepřiznat, dozorcem, policajtem a hlídacím psem. Měl by v první řadě svým vlastním chováním vytvářet modely správného jednání, ukazovat něhu, laskavost, pokoru, vychovávat k nesobeckosti, pravdomluvnosti a zodpovědnosti, udržovat soudržnost rodiny…Jednoduše se maximálně snažit o rovnováhu a pohodlí a vytvářet ty nejlepší podmínky pro zdravý vývoj svých dětí tak, aby je vypustil do života připravené, aby dokázaly důstojně a se ctí zvládnout veškeré výzvy.

Přísnost znamená bezpečí!

Ano, rodič by měl být tím nejbližším člověkem, osobou, ke které dítě cítí absolutní důvěru a ví, že s ní může mluvit o čemkoli, svěřit své trable a dostane se mu lásky, něhy a pochopení. Zároveň ale rodič musí být člověkem, který určuje pravidla hry a vymezuje hranice. Občas rovněž vydává povely nebo rovnou příkazy a očekává, že budou uposlechnuty a splněny. A když dítě pravidla poruší nebo nesplní očekávání (což se samozřejmě děje, vždyť se všechno teprve učí), je úkolem rodiče dát mu pocítit důsledky jeho chování. Ano, zřejmě i potrestat.

Máma a táta jsou prostě autority, nejsou si se svým dítětem rovni, jakkoli se o to někteří občas usilovně snaží! Tahle jasně daná struktura a hierarchie v rodině poskytuje dětem pocit bezpečí a sounáležitosti, propojení a posiluje vzájemnou blízkost. V případě, že se to povede, vytvoří se mezi rodiči a jejich potomky otevřený vztah, založený na důvěře.

Dobrá máma říká „nesmíš!“

Posláním a úkolem nás, rodičů, je připravit děti na život. A k tomu, abychom jim dokázali předat vlastní zkušenosti, vysvětlit zákonitosti společnosti, vštípili potřebné schopnosti a dovednosti nebo je naučili správně se rozhodovat, nestačí být jim přáteli. Jde o zcela jiný druh vztahu, musíte být aktivní, důslední, přísní a občas nekompromisní. Nestačí být vždy chápající, nadmíru tolerantní a cítit se „cool“ v očích vrstevníků svého potomka. Dokonalou mámu z vás neudělá, když dovolíte sledování televize do noci, nemáte tušení, u kterého kamaráda se dítko zrovna nachází, nebo „vtipně“ komentujete jeho příspěvky na sociálních sítích.

Ne, skutečně nejsem chladná a nesnesitelná matka, když nedovolím dětem, aby ovládali celý dům a samy rozhodovaly, co, kdy a kde hodlají dělat. U nás doma zkrátka rozhoduji a „velím“ já a můj muž. Skvělý rodič je podle mě ten, který nechce své dítě zklamat a chová se tak, aby si zasloužil jeho důvěru, naučí ho, jak se vypořádávat s problémy, a zároveň se nebojí říct jednoznačné „ne“ a stanovit mantinely, přes které jednoduše nejede vlak. Náš syn je zná a respektuje.

Miluji ho nadevše a snažím se, aby z něj vyrostl ten nejlepší člověk. Chci, aby dělal chyby a dopouštěl se přešlapů, ze kterých se poučí a odnese si zkušenosti, aby byl slušný, ohleduplný a empatický a choval se k druhým tak, jak chce, aby se oni chovali k němu. A jak bychom tohle všechno zvládli, kdyby nás ovládal a mohl si zcela svobodně a bez omezení dělat, co uzná za vhodné? Myslíte, že by se to naučil, kdyby nemusel dodržovat určité hranice a limity? Zjistí desetiletý kluk sám od sebe, jak důležitá je například školní docházka a studium? Těžko! Proto mu s klidným svědomím mohu říct: „Já jsem ještě něco víc než tvůj přítel. Jsem tvoje máma a jsem na to hrdá! A zlato, jednoho dne mi poděkuješ.“

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku