Jak skutečně vypadají školní rána? Dvě mámy řeknou všechno na rovinu!

Jak skutečně vypadají školní rána? Dvě mámy řeknou všechno na rovinu!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
15. října  2019 
 06:00
S každým novým školním rokem je to stejné. Máme spoustu dobrých předsevzetí a přísaháme sami sobě, že tentokrát bude všechno jinak. A lépe. Začneme plánovat, oblečení chystat už večer před spaním, svačiny budou zdravější, budík zazvoní o pár minut dřív, uděláme si na děti mnohem víc času…A pak nastane realita!

Dvě kamarádky, Cat a Nat, maminky dohromady sedmi ratolestí, se staly tvářemi mezinárodní kampaně a průzkumu Nutri – Grain značky Kellogg´s na téma, jak probíhají všednodenní rána rodin s dětmi. Chcete se pobavit a načerpat inspiraci? Mrkněte na youtube kanál nebo instagramový účet #momtruths. Tyhle mámy se s tím nepářou a na internetu se rády dělí o své vtipné i lehce šílené zážitky a chlubí se ranními nehodami. Zároveň ale nešetří tipy, jak ranní shon a stres zvládnout bez křiku a výhrůžek a odvelet potomstvo do škol a školek s co možná nejmenšími ztrátami (času, nervů i vlasů). Jejich zkušenosti najdete v rámci kampaně #realmorning na sociálních sítích. Povzbuzují tady všechny ostatní rodiče, aby se nebáli mluvit o realitě mateřského (a otcovského) života, včetně náročných rán, kdy byste (mezi pláčem, řevem, pobryndanými tričkami, rozlitým kakaem a čištěním trojích zoubků) celou rodinu nejraději zamkla někde vysoko ve věži nebo utekla na konec světa. „Všichni jsme stejní a všichni jsme normální,“ vzkazují!

...
...
Autor: istock

Sbohem, předsevzetí!

Cat a Nat se odvážně vyznávají ze svých pocitů a bez příkras ukazují, jak vypadá život s malými dětmi a jak náročné může být mateřství. Upřímně a s humorem popírají mediální mýtus, že máma musí být za každých okolností dokonalá a bez chyb a nemá nárok si na cokoli postěžovat. Ve svých virálních videích sdílejí bez obalu vše, co si maminky (a tatínkové) tajně myslí, ale bojí se o tom nahlas promluvit.

Z výsledků průzkumu Nutri – Grain značky Kellogg´s vyplynulo, že celkem 84 % rodičů si dává před začátkem každého nového školního roku předsevzetí, že zapracují na vylepšeních rodinného života, domácích zvyklostech a každodenní rutině. Z tohoto počtu jich ale celých 63 % zjistí, že navzdory svým představám a plánům nedodržují téměř nic z toho, co si v dobré vůli předsevzali. A tato předsevzetí berou obvykle za své během prvních dvou měsíců po začátku školního roku. Až 43 % žen si například dělá make-up až během ranní cesty do práce, 52 % mužů se pak za stejných okolností holí.

Chceš snídani? Tak do ruky!

Ačkoli je osm z deseti rodičů podle průzkumu přesvědčeno, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a neměla by se vynechávat, zpravidla ji alespoň dvakrát týdně jejich děti nemají, protože jednoduše nestíhají. Jak tedy na to, aby vaše školní rána probíhala hladce? „Přála bych si, abychom mohly prozradit něaký zaručený recept, ale bohužel. Pravdou je, že jsme na nic nepřišly. Skutečnost je taková, že když se podaří vyhnat děti ze dveří s méně než desetiminutovým zpožděním, bez slz a křiku, v čistém oblečení a alespoň minimální částí energeticky vydatné snídaně v puse, považujeme to za velké vítězství. Buďte na sebe hrdé, když se vám je podaří úspěšně vyhrnout ven,“ vtipkuje Cat. Zábavnými historkami nešetří. „Ať už propadáte sevevětšímu splínu, věřte, že v tom nejste sama. Když jsem měla jen jedno dítko, podlehla jsem pocitu, že vše musí být perfektní. Dokud jsem jednou nedorazila do školky a vidím (už zdálky), jak syn dřepí uprostřed třídy se zkříženýma nohama v kraťáskách – ovšem bez slipů. Tenhle zážitek mě ujistil, že nikdy, přes veškerou snahu a úsilí, není všechno dokonalé. Co z toho plyne? Dneska máme se všemi ratolestmi jediné nepsané ranní pravidlo – provádí se kontrola spodního prádla. Teprve potom dostanou pokyn, že můžou odejít,“ směje se Cat.

Špatné ráno, špatný den?

Přiznejme si, že když se nepovede rodinné ráno, poté, co za dětmi zaklapneme dveře nebo je odvedeme před školu, začnou nás trápit výčitky svědomí. „Tolik maminek si denně prochází stresem, že dětem pokazily začátek dne, nebyly patřičně trpělivé a zbytečně na ně křičely, byly nervózní a podrážděné. A pak až do odpoledne týrají samy sebe, že ty malé zlobily přeci většinu dne nevidí, nejsou s nimi, nevěnují se jim a cítí se hrozně. Nedělejte to, nevyčítejte si nic. Když se večer sejdete zase všichni doma, děti si nic z toho, co se odehrávalo během ranního šílení, stejně nepamatují. Soustřeďte se jen na to, že jste spolu. Milujeme naše děti a ony milují nás. Navzdory těžkým školním ránům,“ zdůrazňuje Nat.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku