Tyto dovednosti naučte děti co nejdříve! Usnadní jim život!

  • Tyto dovednosti naučte děti co nejdříve! Usnadní jim život!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. září  2019 
     06:00
    Jak zvládat běžné situace v reálném životě a dokázat se o sebe postarat se spousta dětí začne učit až v době dospívání. A to je pozdě. Nečekejte, až vaše ratolesti nastoupí na střední školu a udělujte jim cenné lekce už od raného věku. Poděkují vám. Které praktické věci by určitě měly umět?
  • Rozhodování

    ...
    ...
    Autor: istock

    Správné rozhodovací schopnosti patří mezi nejdůležitější životní dovednosti, bez kterých se nikdo z nás neobejde, pokud chce být úspěšný a spokojený jak v práci, tak osobním životě. Dokázat vyhodnotit svá rozhodnutí, umět je obhájit a nést zodpovědnost za jejich důsledky, to naučte potomky klidně již v předškolním věku. Jak začít? Od základů. Začněte trénovat s úplně jednoduchými rozhodnutími, například čokoláda versus vanilková zmrzlina, výlet na kole nebo hřiště, hrát si s vláčky nebo stavebnicí? U školáků pak můžete využít systém odměn za správná a dobrá rozhodnutí a zároveň systém trestů za ta špatná. Raďte jim, proveďte je všemi důležitými kroky, pomozte důkladně zvážit všechny možnosti a zhodnotit klady i zápory. Konečné rozhodnutí ale nechte vždy na nich, aby na vlastní kůži poznali, jak to všechno funguje.

  • Zdraví a hygiena

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vaše dítě není nikdy dost malé na to, abyste ho začali učit správným hygienickým návykům a tomu, jak pečovat o své zdraví. Ať je váš každodenní život sebehektičtější, důsledně dbejte na to, aby se děti vykoupaly, měly vyčištěné zuby, dohlížejte na to, aby si po použití toalety navykly mýt ruce a měly každý den čisté spodní prádlo. Povídejte si o tom, co jíst a čemu se raději vyhýbat, zdůrazňujte, proč sladkosti nejsou tím nejlepším, co by si měli denně dopřávat a tak dále. A od nejútlejšího věku jim nezapomeňte vysvětlovat (a do omrzení opakovat), proč je to vše tolik důležité pro jejich život.

  • Organizace času

    ...
    ...
    Autor: istock

    Každý rodič dobře ví, jak nezbytné je umět dobře a účelně nakládat s časem, aby nestrádala rodina a zároveň jste nezanedbávali zaměstnání ani vlastní potřeby a zájmy. Proto není na škodu zahájit co nejdříve výuku rozeznávání hodin. Dítě by mělo vědět, že musí dodržovat určitý časový rozvrh, je potřeba vstávat v určitou dobu, aby se ráno stihlo vypravit včas do školky nebo školy, že potřebuje vyšetřit čas na přípravu domácích úkolů a když se to nepovede, nezbyde už žádný na hraní nebo sledování pohádek v televizi…

  • Příprava jídla

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dokonce i ty nejmladší děti se mohou naučit, jak připravit samostatně jídlo. Nemluvíme samozřejmě o večeři o pěti chodech, ale předškolákům už můžete s klidem svěřit například přípravu sendviče, prvňákům nebo druhákům ukažte, jak se ovládá mikrovlnná trouba. Poté, co děti získají v kuchyni určité sebevědomí, mohou začít zkoušet připravit jednoduchý rodinný oběd, udělat si vlastnoručně svačinu, kdy si vyberou suroviny, které uznají za vhodné a zkombinují je podle své chuti. Nechte je připravit a naplánovat jídelníček na celý týden.

  • Nakládání s penězi

    ...
    ...
    Autor: istock

    S výukou finanční gramotnosti začněte formou hry. Učte své děti počítat, pořiďte jim kasičky a vysvětlujte, jak je důležité šetřit, ukládat si finance stranou a mít o nich přehled. Se správou finančních prostředků mají občas potíže i dospělí, proto je už v raném dětství ten správný čas zdůraznit dětem hodnotu peněz, vysvětlit, k čemu jsou důležité, kde se berou, jak s nimi uvážlivě hospodařit, jak moudře a s rozvahou utrácet a proč je dobré dělat si rezervu pro všechny případy. Měly by co nejdříve pochopit, že když v obchodě neplatíte penězi, ale vytáhnete platební kartu, neznamená to, že nákup vlastně nic nestál. Budou pak mnohem lépe připraveny na dobu, kdy začnou vydělávat.

  • Úklid

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ano, někdy je pro rodiče mnohem jednodušší, když veškeré rozházené hračky, špinavé prádlo i nádobí uklidí sami. Nedělejte to! Pěstujte v dětech odmala smysl pro povinnost a nešetřete je, pokud jde o pomoc s úklidem a domácími pracemi. Nepromarněte tuto příležitost dříve, než si ratolesti zvyknou, že se nemusí snažit, protože nakonec stejně půjdete a uděláte všechno za ně. Je důležité, aby věděli, jak udržovat dům v čistotě, vždyť jednou budou mít svou vlastní domácnost, o kterou se budou muset starat. Vypracujte rozvrh, který bude zahrnovat povinnosti a úkoly všech členů rodiny a také termíny, kdy mají být splněny. Samozřejmě s ohledem na věk potomků. Vyndat nádobí z myčky nebo prádlo z pračky, utřít po sobě rozlitou vodu v koupelně nebo naházet hračky do koše, roztřídit lego nebo autíčka, to všechno dokáže už ani ne tříleté batole. Snažte se, aby u vás doma brali všichni denní úklid jako rutinu.

  • Prádlo

    ...
    ...
    Autor: istock

    Čím víc dětí, tím vyšší hory prádla, které v podstatě nikdy nezmizí. Nechcete se stát otrokem pračky, sušičky a žehlicího prkna? S praním a věšením prádla vám mohou pomáhat už batolata. Dítě ve školkovém věku už můžete naučit, jak prádlo složit, roztřídit podle barev a uklidit do skříně, školák zvládne již sám ovládat pračku a sušičku, zpočátku samozřejmě pod vaším dohledem. Ukažte mu, co znamenají potřebná tlačítka, kde se zastavuje přívod vody a jak se dávkuje prací prostředek.

  • Objednávání v restauraci

    Jaké je jejich oblíbené jídlo?
    Jaké je jejich oblíbené jídlo?
    Autor: iStock.com

    Jako rodiče, kteří jsou zvyklí dennodenně řešit vše, co souvisí s našimi dětmi, vyřizovat za ně běžné provozní věci a starat se o jejich pohodlí, máme často sklon za ně také mluvit a rozhodovat. Platí to i v případě, kdy si zajdete společně na oběd do restaurace. Abyste vše zjednodušili a urychlili, bezmyšlenkovitě prostě objednáte rovnou také pro potomka. Nečekáte, až si rozmyslí, co by chtěl, neptáte se, přečtete bleskově menu, vyberete něco z jídel, se kterými nemá problém, a to objednáte. Zkuste ho nechat, ať to udělá sám. Bude to zábavné, bude se cítit důležitě, zvýší si sebedůvěru a přiučí další cennou zkušenost. Zároveň uvidí, že mu věříte a spoléháte na něj. Jen není na škodu připomenout, že je důležité pozdravit, požádat a poděkovat.

  • Ranní vypravování

    ...
    ...
    Autor: istock

    Již od batolecího věku se může dítko učit sebeobsluze. Vám to zjednoduší každodenní život a potomek bude lépe připraven na nástup do mateřské školy. Nechte ho (i za cenu pošramocených nervů, protože to někdy trvá) připravit a vybrat oblečení, přinést nočník (aby mu připomněl, že si na něj má před odchodem dojít). Ať se pokusí samostatně navlékat si ponožky, přetáhnout tričko přes hlavu, obout capáčky, učesat vlasy, pomůže vám nastavit budík nebo dát pastu na zubní kartáček.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku