Genderové stereotypy jsou nebezpečnější, než jsme si mysleli. Proč vlastně?

Genderové stereotypy jsou nebezpečnější, než jsme si mysleli. Proč vlastně?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
15. prosince  2019 
 06:00

Pravděpodobně jste už slyšeli tvrzení, že více než rodina a přátelé ovlivňuje člověka vnímání toho, co znamená být „chlapcem“, nebo „dívkou“, čímž se kladou přísná genderová očekávání na děti už od útlého věku. V posledních letech se mnohé výzkumy zaměřily na nerovnosti v oblasti zdraví, které jsou důsledkem vynucených genderových norem u dětí. Nová studie pak zkoumala účinky, které pramení z prosazování genderových stereotypů u dětí – podala dost jasný obrázek o tom, jak nebezpečné můžou být.

Žijeme bohužel stále ve světě, který přiřazuje růžové oblečení holčičkám a modré chlapcům. A vidíme tyhle genderové stereotypy i všude kolem, včetně stojanů na oblečení v supermarketech (dívky/chlapci), polic na hračky. A dokonce se ledacos děje rovnou v rodině. Stručně řečeno, zakořeněné myšlenky nerovnosti žen a mužů u našich dětí můžou být opravdu velmi nebezpečné.

Nedávný výzkum, jehož výsledky byly publikovány v časopise Journal of Adolescent Health, zjistil, že ať už žije dítě v Baltimoru, Pekingu nebo Dillí, s nástupem dospívání vyvolávají v dětech přísná vynucená genderová očekávání zvýšené riziko vzniku duševních i fyzických problémů. Studie osvětluje univerzálnost genderových norem a nebezpečí, která s sebou přinášejí. Vědci pozorovali chlapce a dívky v 15 zemích světa, aby lépe porozuměli tomu, jak genderové role ovlivňují děti bez ohledu na to, kde žijí.

Dotazovali se dětí ve věku 10 až 14 let napříč všemi úrovněmi příjmů jejich rodičů a překvapeně zjistili, že pokud jde o očekávání ohledně pohlaví, existuje více globálních podobností než rozdílů. Děti byly téměř všude vystaveny očekávání, že v pubertě se dívky stanou zranitelnými a budou potřebovat ochranu, zatímco kluci se stanou nezávislými a silnými predátory.

Tyto stereotypy přirozeně ovlivňují mladé dívky velmi nebezpečným způsobem, ať už je to zvýšené riziko depresí či předčasné opuštění školy. A poškozeni jsou i chlapci, kteří mívají více zranění, jsou agresivnější a častěji zneužívají návykové látky. A to jen kvůli tomu, že genderové stereotypy způsobují, že mladí chlapci cítí, že jsou neporazitelní.

Tyhle myšlenky začínají už v raném dětství a jsou posilovány ve škole, rodiči i médii. Rozhovory s dětmi a jejich rodiči odhalily, že nástup puberty vyvolává posílení tlaku na přizpůsobení se hegemonickým identitám a rolím sexuálního typu. Zatímco chlapci popsali, že mají svobodu přicházet a odcházet, protože se rádi věnují vzdělávání a dalším záležitostem, dívky prozradily, že jejich mobilita a přístup ke vzdělání jsou omezené. Podle odborníků tedy puberta prohlubuje propast, zejména pokud jde o sexualitu – chlapce mění v predátory a dívky na potenciální cíle. Informace typu „takhle neseď, to se na holku nesluší“, „tohle nenos“ a „chlapci zničí tvou budoucnost“ posilují genderové rozdělení moci a podporují segregaci pohlaví s cílem zachovat dívčí sexualitu.

Odborníci sice říkají, že není nic špatného na tom, aby se dívky chránily nebo aby se chlapci povzbuzovali k tomu, aby byli stateční, ale chybí informace, které by tahle očekávání uváděly na správnou míru a nedělaly z nich genderové svěrací kazajky. Co tedy dělat? Přesvědčovat děti o tom, že mají stejnou hodnotu, ať už jsou kluci nebo holky, a chránit je před negativním působením  v médiích, ve škole či jinde.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku