Proč některé děti nesnášejí pochvalu a komplimenty? Tohle může být důvod!

  • Proč některé děti nesnášejí pochvalu a komplimenty? Tohle může být důvod!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    15. ledna  2020 
     06:00

    Většina dětí se tetelí radostí a hrdostí, když je rodiče pochválí nebo když jim někdo složí upřímnou poklonu. Ovšem některé děti komplimenty ze srdce nenávidí a v ten moment by se nejraději propadly do země a zmizely. A některé děti dokonce na pochvalu reagují hněvem a vztekem, hádají se a zakrývají si uši ve chvíli, kdy je někdo chválí.

    Je to normální? Existuje několik důvodů, proč jsou komplimenty pro některé děti tak moc nepříjemné. Jaké řešení se nabízí? A je nutné to vůbec řešit?

  • Poklona a pochvala přivolávají pozornost

    Autor: istock

    Některé děti mají tendenci domnívat se, že všichni kolem se dívají jen na ně a hodnotí je. Jakmile je někdo pochválí, začnou si představovat, že se na ně každý dívá a přemýšlí, zda si pochvalu vůbec zaslouží.

    Možné řešení: Některé děti lépe reagují na soukromé komplimenty. Možná bude lepší počkat na chvilku klidu a ticha a pochvalu dítěti zašeptat. Nebo vyslat směrem k dítěti neverbální signál, jako jsou úsměv nebo palec nahoru.

     

  • Pochvala neodpovídá tomu, čemu dítě věří

    Autor: istock

    Pokud existuje nesoulad mezi pochvalou a tím, jakou představu má o sobě dítě, může to zvýšit negativní sebehodnocení. Přehnané komplimenty typu „jsi úžasný!“ se mohou nakonec projevit tak, že se děti soustředí na všechny možnosti, které nejsou úžasné.

    Možné řešení: Držte se konkrétních komentářů, jako například: "Udělal jsi domácí úkol před večeří, to je fajn." Nebo: "Měl jsi všechna pravopisná cvičení správně." Také byste mohli zaměřit se na to, jak jejich činy ovlivnily ostatní, a upoutat jejich pozornost jiným směrem. „Tvoje sestra měla radost, že jsi ji pozval do kina.“

  • Vnímají pochvalu jako tlak k výkonu

    Autor: istock

    Pochvaly mohou děti přimět, aby se cítily úzkostně a myslely si, že když to udělaly jednou dobře, budete po nich chtít, aby to udělaly dobře pokaždé. Mohou se tak cítit pod tlakem, když cítí, že je srovnáváte. „Udělal jsi víc než tvůj bratr.“ Znamená to pro ně, že probíhá nepsaná soutěž, v níž může vaše dítě kdykoli selhat.

    Možné řešení: Zaměřte se na pokrok. Porovnávat současný stav dítěte s tím, co bylo dříve, mu pomůže, aby cítilo naději. Nabízejte taky komplimenty, které nesouvisí s výkonem. Chvalte tedy úsilí nebo strategii, nikoli jen výsledek.

     

  • Nevědí, jak reagovat

    Autor: istock

    Některé děti (a co si budeme povídat, i dospělí) zamrznou v okamžiku chvály, protože prostě nevědí, co na to říct. Začnou rudnout a stydět se a raději se začnou hádat: „To není pravda!" Nebo vše zlehčovat: „Bylo to strašný.“

    Možné řešení: Vysvětlete dítěti, že pochvala je něco jako malý dárek. Odmítat ji je jako urazit dárce. Správnou odpovědí na pochvalu je úsměv a jednoduché: "Děkuji."

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku