Máte s partnerem hnědé oči? Vaše dítě je může mít modré! Jak je to možné?

Máte s partnerem hnědé oči? Vaše dítě je může mít  modré! Jak je to možné?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
30. října  2017 
 06:00

Máte modré oči? Pak vězte, že jste patrně, i když hodně vzdáleně, příbuzní i s ostatními modrookými lidmi. Modré oči jsou vlastně genetickou mutací hnědých očí. Jinými slovy,  všichni jsme kdysi měli hnědé oči!

Studie dánské univerzity v Kodani, při které testovali osm set lidí s modrýma očima,  zjistila, že 99,5 procent z nich mělo stejnou mutaci v genu, který ovlivňuje barvu očí. Jak je to možné? Odpověď je podle vědců mimořádně  jednoduchá: Může za to genetická mutace, kterou mívají často rodiče s modrýma očima. A kteří se někdy udiveně ptají, jak to, že jejich dítě má hnědé oči, když oni mají oba modré!

Existují dva hlavní geny zodpovědné za barvu očí. Pokud se v jednom z nich vyskytne nějaká mutace, ten druhý nebude produkovat pigmenty, které vedou k modrým očím.

Jak je tedy možné mít dítě s hnědýma očima, když jeden nebo oba rodiče mají modré oči? Nebo jak je možné, že partneři s modrýma očima mají hnědoočku? Každý zdědí dva geny od svých rodičů – jeden od matky a jeden od otce. Pokud má táta jeden zmutovaný gen (zobrazený na obrázku jako rozbitá žárovka) a jeden fungující gen OCA2, dítě bude mít hnědé oči, protože zdědí dominantní gen, který vede k hnědé barvě očí.

3739904:gallery:true:true

Ale co když mají oba rodiče zmutovaný gen? Jestli to tak je, máte čtvrtinovou pravděpodobnost, že dítě bude mít modré oči. A tenhle gen se může předávat po generacích, protože jde o submisivní gen.

3739903:gallery:true:true

Vědci si nejsou zcela jistí, kdo je vlastně „příbuzný“ lidí s modrýma očima, ale nejstarší pozůstatky modrookých osob byly nalezeny ve Španělsku u sedm tisíc let starého muže, v němž se kombinovaly africké a evropské geny. To znamená, že různé barvy očí se objevily u lidí ještě dlouho předtím, než se začala měnit barva pleti. Co z toho všeho plyne? Pokud vy i váš partner máte modré oči, pak jste vzdálení příbuzní. A ta dobrá zpráva? I když máte oba modré oči a vaše dítě hnědé, neznamená to, že by snad otec musel pochybovat o otcovství.

 Jak se skutečně vyvíjí zrak dítěte? Podívejte se na VIDEO:

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku