Proč se mi vysmívají? Nejčastější problémy teenagerů s přáteli!

Proč se mi vysmívají? Nejčastější problémy teenagerů s přáteli!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
7. března  2020 
 06:00

Čím větší dítě, tím větší starosti? Něco na tom bude. Život dospívajících bývá jako na horské dráze a přináší celou řadu konfliktů a dalších komplikací. A sem patří i vztahy s přáteli. Nedorozumění, ponižování, pomluvy, nebo dokonce šikana, to všechno jsou závažné skutečnosti, které byste neměli nechávat bez povšimnutí. Jak můžete dětem pomoct? 

Přátelství a mezilidské vztahy vůbec jsou náročné a komplikované v každém věku a vypořádat se s nimi nás všechny stojí občas obrovskou míru vynaloženého úsilí, trpělivosti, tolerance a taktu. Což jsou vlastnosti, které teenageři zpravidla ještě nijak zvlášť neovládají, teprve se učí (díky zkušenostem, které postupně získávají), jak si je osvojit a používat je v komunikaci s ostatními a v běžném životě. Dnešní generace náctiletých vyrůstá v extrémně bezohledné době zaměřené na výkon a úspěch, teenageři jsou pod velkým tlakem a musí odolávat nepředstavitelnému náporu vjemů a informací. Což se nezřídka odráží na jejich jednání i vztazích.

...
...
Autor: istock

Zkušenosti se musí získat!

Co by měl váš dospívající potomek vědět o přátelství a vztazích? A jak můžete být jako rodiče nápomocni, aby se úspěšněji a pokud možno bez velkého trápení dokázal vypořádat s případnými konfliktními situacemi, manipulací, zklamáním, odmítáním a přehlížením, nebo dokonce se šikanou a zradou? Právě vy byste měli zafungovat jako opěrný bod a ochranný štít, jelikož ze svého pohledu dospěláka dokážete lépe odhadnout záměry a chování spolužáků a přátel vaší ratolesti, rychleji odhalíte neupřímnost nebo postranní úmysly a víte (na rozdíl od často nejistého a zmateného „rozpolceného“ teenagera), jak nejlépe reagovat a co je potřeba, když zjistíte, že je vaše dítě obětí šikany nebo ho ostatní ponižují či mu jinak ubližují.

Když zůstává mimo…

Dospívající mají obvykle bytostnou potřebu být součástí skupiny, ztotožnit se s ní, bez svých přátel se cítí ztraceni a jsou jimi snadno ovlivnitelní. Upozaďování, odmítání, odstrkování, nebo dokonce manipulace ze strany kamarádů a spolužáků můžou na psychice puberťáka napáchat trvalé škody (velké problémy se sebedůvěrou, deprese, sklony k podceňování se a podobně). Pokud je dítě vyloučeno z kolektivu svých vrstevníků, nemá tušení, jak se správně zachovat, jak čelit nátlaku z jejich strany, co v takové chvíli dělat, aby bylo znovu přijato „do party“. Jenže ne vždy zvolí nejvhodnější nebo společensky přijatelné způsoby, což může vést k ještě závažnějším potížím (například dvojka z chování), věci se pak více zkomplikují. Existuje řešení? V první řadě se pokuste zjistit, jak k takové situaci došlo, co se konkrétně stalo. Jaký je pravý důvod, proč ho ostatní odmítají nebo ponižují? Jděte se poradit s třídním učitelem nebo školním psychologem a doma trénujte s potomkem, jak zlepšovat sociální dovednosti a zvýšit vlastní sebedůvěru.

Jak řešit šikanu?

Ano, už u dětí na prvním stupni základní školy musí učitelé čas od času řešit případy šikany. Ta může mít mnoho podob a někdy není snadné ji odhalit. Naučit dítě, aby dokázalo včas rozpoznat, že s ním někdo nemá zrovna čestné úmysly, psychicky mu ubližuje, slovně i jinak ho napadá, by mělo být nezbytnou součástí výchovy. A důležitým úkolem každého zodpovědného rodiče! Vysvětlete potomkovi na rovinu, o co při šikaně jde, jaké chování by si nikdy neměl nechat líbit, a poskytněte vedle své pomoci a podpory praktické návrhy, jak s někým, kdo ho jakýmkoli způsobem šikanuje, zacházet, jak tomu všemu čelit a celou věc dále řešit. Vyzbrojte ho šikovnými frázemi, které může použít jako připravenou odpověď a které pomohou „zpacifikovat“ případné manipulátory. A samozřejmě by měl vědět, že skuteční přátelé neubližují, nesnaží se s nikým manipulovat, nevysmívají se, nezastrašují, psychicky nevydírají ani neponižují. Dobrý přítel je spolehlivý, připravený přispěchat na pomoc, zastat se svého kamaráda a nikdy nepouští své blízké lidi jen tak pro zábavu k vodě.

"Už s tebou neka!“

Mezi dětmi bývá poměrně běžnou praxí, že se „nejlepší kamarádi“ často mění a střídají ve prospěch těch „populárnějších“. Postupem času, třeba při studiu střední školy, se rovněž vyvíjejí a rozrůstají záliby a zájmy dětí, což automaticky vede ke změně okruhu nejbližších kamarádů. Některá přátelství prostě nepřežijí a odmítnutí není v této věkové kategorii ničím výjimečným. Buďte připraveni poskytnout rameno k vyplakání, soucit a pochopení. Buďte „odvrženému“ teenagerovi oporou, upozorněte na lidi, kteří tu pro něj stále jsou, nenechte ho vysedávat doma, vyrazte ven, za sportem, navrhněte, ať si domů pozve pár spolužáků a uspořádají si třeba filmový večer nebo turnaj v badmintonu. Pomozte mu (nenápadně) rozšířit okruh přátel prostřednictvím společenských a zájmových aktivit. Můžete se společně přihlásit třeba do ochotnického divadelního souboru, kurzu malování, volejbalového klubu atd.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku