Jak na to, aby děti nežárlily? Moc je nehlídejte, dopřejte jim pocit důležitosti!

  • Jak na to, aby děti nežárlily? Moc je nehlídejte, dopřejte jim pocit důležitosti!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    24. dubna  2020 
     06:00

    Zvládnout projevy žárlivosti, které se nevyhnutelně objevují u ratolestí v každém věku, vyžaduje takřka bezmeznou trpělivost a velkou míru diplomacie. Tady je pět spolehlivých a rodiči vyzkoušených strategií, jak tento problém doma řešit. Takhle se to může povést.

  • Pozor na „slabé chvilky“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Žárlivost je jednou z přirozených lidských emocí. Člověk zažívá silně nepříjemné pocity, úzkost a strach, že ho zavrhne, opustí, nemá ho už rád ten, na kom mu záleží, koho miluje (v případě dětí jde nejčastěji o vztah k sourozencům, rodičům a kamarádům). Projevuje se jen občas ve formě „slabých chvilek“, jindy už poněkud dramatičtěji, kdy v jejím důsledku vznikají konflikty, hádky, intriky a lži, nebo dokonce psychické poruchy. Žárlivost začíná podle psychologů už v raném dětství, rodiče s více potomky dobře vědí, že mezi sourozenci to někdy může pěkně „vřít“. Konkurenční boje, šarvátky a boje o pozornost a lásku mámy a táty nebývají ničím ojedinělým. Kterých chyb byste se měli vyvarovat a čím malým žárlivcům pomůžete jejich trable překonat?

  • Nepřehánějte to s rozmazlováním!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jakmile dítě „zkazíte“ příliš benevolentním přístupem, ve všem mu vyhovíte, nemá žádné mantinely a pravidla, adorujete ho a nekriticky vychvalujete, moc mu tím neprospějete. Naopak. Velmi brzy narazí. Spolužáci, kamarádi, spoluhráči při fotbale ani učitelé na vašeho „mazlíka“ žádné ohledy brát nebudou. Jakmile se pak potká s kýmkoli, kdo je silnější (a není tím myšlena fyzická síla) než on sám, znejistí, cítí se podceněn nebo poražen. Důsledek sebelítosti? Agresivní chování, zloba, úzkost nebo „bitva“ proti všem. Frustrace, že pokaždé nedostane, co chce, může později vést až k depresím nebo jiným psychickým poruchám.

  • Podporujte sebedůvěru!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jednou z charakteristických emocí, kterými trpí žárlivé dítě, je pocit méněcennosti, nízké sebevědomí. Zamyslete se, zda dáváte potomkům dostatečně najevo, jak moc si jich vážíte, uznáváte je, obdivujete a respektujete. Nedostatek chvály a respektu ze strany rodičů vede k tomu, že se dítě buď zcela uzavře do sebe, nebo začne naopak celému světu dokazovat (a ne vždy vhodným způsobem), že si zaslouží obdiv a uznání. Bohužel se to často neobejde bez nezdravého soupeření, zlostných výpadů, nadřazeného chování vůči vrstevníkům a tak dále. Dopřejte mu pocit vlastní důležitosti!

  • Nevyrábějte skleníkové květinky!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Je samozřejmé, že pro své děti chce každý rodič to nejlepší. Někdy ale intenzita péče o mláďata přeroste únosnou mez. Nesnažte se za každou cenu přehnaně ochraňovat ratolesti před vnějšími vlivy. Seberete jim tím možnost přirozeně získávat cenné životní zkušenosti a naučit se dobře se orientovat ve společnosti. Když jim včas nedovolíte vymanit se „z rodičovských spárů“, nemají šanci a příležitost osobnostně růst. Plachost, nedůvěra ve vlastní schopnosti a nadměrná stydlivost pak snadno vedou k tomu, že dítě začne chronicky žárlit na každého, kdo je sebevědomější, oblíbenější nebo třeba lepší v matematice…

  • Stop autoritářství!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Autoritářský rodič prosazuje moc, nadvládu, vyžaduje absolutní poslušnost a úctu k autoritě, klade na dítě vysoké nároky. Není zvyklý o čemkoli diskutovat, pouze v rámci příkazů, úkolů a zákazů. Pokud váš styl výchovy postrádá vřelost a ochotu k oboustranné komunikaci, k dialogu, snahu o vzájemnou důvěru, vychováte dost možná „sociálního negramota“ nebo agresivního jedince. Snaha mít všechno a všechny pod nepřetržitou kontrolou a zahrnování ratolestí lavinou povelů a příkazů bez zjevných důvodů povedou spolehlivě k extrémně žárlivému a nepřátelskému chování. Příčinou je nulové sebevědomí a přesvědčení o vlastní nedokonalosti a neschopnosti („všichni jsou lepší než já?“, „nejsem hoden lásky rodičů, sourozenců ani kamarádů“).

  • Nezdravá soutěživost

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jistě, jedno dítě může být šikovnější, nadanější nebo úspěšnější (v čemkoli) než druhé. Velkou chybou, které se rodiče často dopouštějí (i když třeba nevědomě), je porovnávání dětí mezi sebou. Takový přístup vede logicky pouze k žárlivosti, rivalitě a soupeření. A také k pocitům méněcennosti. Vytvářet mezi sourozenci nezdravě konkurenční atmosféru a věnovat větší pozornost (více pochval, ocenění) jen některému z nich je špatnou cestou. Vsaďte místo toho na povzbuzování, vyzdvihnutí silných stránek a dovedností. Jedno dítě můžete zcela jistě pochválit za úspěchy ve sportu, druhému zase složit kompliment za jeho smysl pro humor... U každého z nich rozvíjejte jeho jedinečnost!

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku