Chcete se vzít? Tohle si ujasněte předem!

Chcete se vzít? Tohle si ujasněte předem!
Požádal vás o ruku? S partnerem byste měli vyřešit důležité otázky týkajících se vašeho budoucího života.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
5. února  2018 
 06:00

Požádal vás o ruku? Skvělé! Jenže než se do manželství vrhnete, měla byste si se svým nastávajícím promluvit o otázkách týkajících se vašeho budoucího života. Možná si říkáte, že vás poučujeme jako rodiče, ale opravdu je důležité vyřešit téma peněz, kariéry a bydlení.

Když jsem se svým nynějším manželem prožívala léta sladkého „chození“, samozřejmě jsme mluvili o budoucnosti. Jako každý pár si malujete na zeď sny, kde byste chtěli bydlet, možná kalkulujete počet dětí a já to řekla jasně. Mohla jsem si možná tehdy uškodit, ale tak jsem to cítila. Nejdřív svatba a realizace domu a pak děti. Svatbu jsem si chtěla užít, dům si vyladit dle našich představ a dítě přivést do hotového. Děsila mě představa polorozestavěného domu, provizorní koupelna, všude bahno a já s půlročním miminkem v náručí.

S tímto rázným prohlášením jsem se pohybovala na tenkém ledě, mohla jsem se propadnout a ten kluk mohl utéct. Neutekl a absolutně souhlasil. Měl stejný názor. A za rok po svatbě, kdy už jsme bydleli v normálně obyvatelném domě se zelenou trávou kolem, se narodila dcera. Romantika šla při plánování budoucnosti stranou a prostě jsme mluvili, řešili, tolerovali a balancovali, ještě než jsme si navlékli prstýnky. A dodnes nelitujeme. Ba naopak.

POZOR SOUTĚŽ: Chcete zažít opravdovou romantiku? Vyhrajte s námi zpáteční letenky do Benátek!

Romantiku nechte chvíli spát

Na má manželská plánování měla silný vliv slova mého profesora Sociální psychologie Pavla Prunnera. Dodnes si pamatuji jeho slova z přednášky o rodinné psychologii: „Láska pro dobré manželství nestačí. Je třeba před tím, než se, milé studentky, vdáte, mluvit, vyřešit téma peněz, kariéry a bydlení. Z lásky hypotéku nezaplatíte.“ Mnohým zamilovaným se zdá, že lásku není dobré zatěžovat materiálními a praktickými záležitostmi, ale těm se stejně nevyhnou. S prvními sváry se mohou setkat právě už při plánování svatby.

Kolik lidí pozveme? Bude to velká, nebo malá svatba? Musím mít zásnubní diamant, nebo zirkon? Dobře, svatba se povede, ustojíte všechny ty tetičky a už se těšíte, jak budete plánovat miminko. Jenže on ještě nechce. Z jeho úst slyšíte, jak by rád alespoň dva, tři roky objevoval svět. A máme tu malý problém. O dětech jste sice mluvili, ale jen tak v náznacích. Jenže teď je teď a vy jste překvapená.

Láska všechno vyřeší… v pohádce

Většina párů se v průběhu svého předsvatebního vztahu základních témat dotkne, ale u sporných bodů často sázejí na heslo: „Stačí, když se máme rádi, a ono to nějak dopadne.“ Jak uvádí odborník v oblasti výzkumu rodiny a manželství, psycholog John M. Gottman, autor knihy Sedm principů spokojeného manželství: „Často totiž každý z partnerů předpokládá, že to dopadne právě tak, jak chce on.“ Následují rozpaky, naštvání nebo rozčarování, které mohou nastat ve chvílích, kdy už je řešení nezbytné, a někdy zatřesou důvěrou v partnerský vztah i v jeho smysl.

U mojí kamarádky Zdeňky nastal jiný problém. To, že by chtěl její partner Marek mít takové malé hospodářství, starat se o malé telátko, chodit se procházet po své louce, jí přišlo strašně romantické a něžné. V hlavě měla sice představu pěkného bytu ve městě, ale to teď nebudou řešit. To se uvidí. A ona jako ryze městský typ, ovíněná láskou mu visela na rtech. Ale nebrala to moc vážně. Po dvou letech manželství mají sice krásný dům, ale kousek za městem. Telátko sice ještě nemají, ale Marek už koupil i několik hektarů louky a na zahradě vyrostla králíkárna. Zdeňka je více a více nervózní a při každé možné příležitosti odjíždí za rodiči či kamarádkami do města.

Pár bodů k diskuzi

Témat o budoucím společném životě přibývá a nač myslet předem, o čem vést předmanželské debaty, abyste se vyvarovala takové velmi brzké manželské krize? Inspirací s otázkami i odpověďmi mohou být setkání se zkušenějším člověkem, s tím, komu důvěřujete, kdo umí na manželství nahlédnout z většího odstupu.

Komunikace s jinými páry vám může přinést řadu podnětů, energii a chuť připravit se na manželství jinak, než je třeba běžné. Chcete-li odborné rady, můžete navštívit řadu předmanželských seminářů, které vedou zkušení psychologové. A na jaké otázky byste se měla zaměřit?

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách:

Představy o rodičovství a kariéře

Kolik dětí, kdy, kdo s nimi bude doma, jak skloubit výchovu s prací, kdo se bude víc věnovat kariéře…

Způsob a styl bydlení

Kde, v čem, za hypotéku, či bez, jestli blízko, nebo daleko od rodiny, ve městě, nebo mimo…

Finance

Společné, nebo rozdělené účty, kdo bude na co přispívat do rodinného rozpočtu, kdo bude držet kasu, za co utrácet…

Volný čas

Jaké aktivity, jak časté návštěvy rodiny, kdo má jaké zájmy, jejich tolerance, mít možnost aktivit odděleně…

Chce to vzít svůj budoucí život do svých rukou. Jednou ty růžové brýle stejně sundáte, aby vás pak ta záře vzniklých situací nezasáhla moc ostře.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů! Více se dozvíte TADY.

Sdílej na facebooku
Autor: Petra Kubalová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku