Je váš syn samotář, nebaví ho sport a nejraději si čte nebo počítá? Podpořte ho!

  • Je váš syn samotář, nebaví ho sport a nejraději si čte nebo počítá? Podpořte ho!
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    16. července  2019 
     06:00
    Myslíte si, že když se z vašeho dítěte nevyklubal sportovní nadšenec ani akční hrdina, který exceluje na hřišti i v partě, když váš syn nepatří ke školním hvězdám v žebříčku oblíbenosti a mnohem raději, než by zmizel venku s hloučkem kamarádů, vysedává doma s knížkou, tak s ním nejspíš něco není v pořádku? Naopak!
  • Jen jeden jde proti proudu!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Nejmladší z mých dětí miluje společnost a touží být neustále obklopen lidmi. Je pořád v pohybu, kdyby to bylo na něm, hrál by fotbal, hokej, basketbal i florbal současně. Vítězí v karate, zkouší trénovat kickbox. Každý ve škole zná jeho jméno, všichni ho zvou na narozeninové oslavy a v jednom kuse za ním domů chodí návštěvy. Největší trest, který mu můžeme udělit, je zavřít ho za špatné chování o samotě do jeho pokoje. To je pro něj přímo mučení, nedokáže se zabavit sám. Dcera sice není fanouškem míčových sportů, ale je také velice společenská. Nepřetržitě obklopena houfem kamarádek, ráda zkouší cokoli nového, nebojí se riskovat a předpokládám, že jednou bude hvězdou gymnastiky a společenských tanců, kterým se intenzivně a s vášní věnuje. Dvě z mých dětí jsou extrovertní divoši, kteří chtějí být ve středu dění a dělat to, co všichni ostatní. Nejstarší syn Adam je ale úplně jiný. Zatímco jsme si ho rovněž představovali jako teenagera, který tráví čas s partou přátel v naší garáži, o nic takového nikdy nestál. Nemůže vystát dav, život s ním není zdaleka tolik chaotický jako s jeho dvěma sourozenci,“ říká Martina (44).

  • Místo fotbalu raději šachy a rovnice!

    ...
    ...
    Autor: istock

    A vzápětí pokračuje: „Zajímavé je, že nikdy nebyl plachý, naopak, ve skutečnosti je to sebevědomý a talentovaný kluk s vynikajícím prospěchem ve škole. Na potkání vám předvede kouzelnické číslo nebo řekne vtip. Ale! Chce dělat jen to, co skutečně chce. Takže je členem školního klubu stolního tenisu a vedoucím matematického kroužku. Ve společnosti se cítí dobře jen v případě, že jsou všichni kolem klidní, nemluví nahlas, nepřekřikují se a nedohadují se. Svých pár vyvolených přátel poznal v šachovém klubu. V praxi to vypadá tak, že zatímco jeho sourozenci s kamarády a dětmi ze sousedství řádí na zahradě a dovádějí přímo pod okny, Adam si nerušeně luští křížovky nebo počítá zlomky. Může to vypadat, že je divný, ale věřte, že je to skvělý kluk a má světu hodně co nabídnout. Ve škole mu jde úplně všechno, je bystrý a chytrý. Zbožňuje, když si může trénovat mozek nejrůznějšími hlavolamy, hádankami a logickými hříčkami. Nikdy nejde s davem a má přirozenou autoritu, řekla bych, že je od přírody vůdcem. Ale především: můj syn je neuvěřitelně laskavý a empatický. Bez zaváhání vyskočí, aby komukoli pomohl, pokaždé splní, co slíbí, a vždycky mi neuvěřitelně pomáhal s péčí o své mladší sourozence. Připadá mi dokonalý a neexistuje nic, co bych na něm chtěla změnit.“

  • Kde najít přátele?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pokud máte doma ratolest podobného založení, pak určitě víte, že zdaleka ne vždy je to snadné. Proč? I děti, jako je Adam, jakkoli jsou ve svém světě šťastné a spokojené a nejméně ze všeho prahnou po tom, připojit se k rozdováděné skupině spolužáků, do fotbalového mužstva nebo atletického oddílu, se občas mohou cítit osaměle. Samozřejmě také oni chtějí kamaráda nebo pár přátel, se kterými by si sedli k jednomu stolu při obědě, povyprávěli si o knížkách nebo se šli po škole potulovat po městě. Jenže když se nepřipojíte k většině a nestanete se, obrazně řečeno, součástí stáda, začne vás okolí časem vnímat jako „podivína“ a získat nové přátele může být o dost těžší. Jak můžete jako milující rodiče svému dítku na jeho cestě pomoci? Zde máte několik tipů.

  • Ptejte se v okolí!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Zajímejte se a zjistěte co nejvíce informací od sousedů, známých, učitelů nebo rodičů spolužáků vašich dětí o tom, kde se ve vašem okolí scházejí milovníci scrabble a deskových her, zda se poblíž pořádají šachové turnaje nebo kde je možné přihlásit se do zájmových kroužků typu „malý chemik“ nebo „mistr matematiky“. Pátrejte, zda se v sousedství třeba nevyskytuje podobně starý kluk, který ze všeho nejraději skládá modely letadel, fotografuje nebo luští hlavolamy – takže je jasné, že by si společně výtečně vyhráli. Snažte se poznat rodiče, promluvit s nimi a své děti spřátelit. Jděte naproti každé příležitosti, jak můžete potomka zapojit. Uvidíte, že jakmile mu pomůžete vytvořit „most“, váš malý knihomol si pomalu, ale jistě začne budovat svůj vlastní miniklub podobně naladěných přátel.

  • Zkuste individuální sport

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Je vám jasné, že vaše dítko rozhodně nepatří mezi týmové hráče? Pro některé děti může být organizovaný sport neuvěřitelně stresující a může v nich vyvolávat úzkost. Cítí se neúměrně pod tlakem, aby fungovaly naplno a bezchybně a netáhly tým dolů, nepokazily nic ostatním. A to může být velmi negativní faktor! Ale nevadí, existuje přece řada jiných možností. Pokud tedy ratolest projevuje o pohyb aspoň nějaký zájem, můžete postupně vyzkoušet třeba i několik individuálních sportů (plavání, tenis, karate, gymnastika…), při kterých se řídí jen svým vlastním tempem, stanovuje si individuální cíle... A hlavně – do kterých bude mít chuť. Zda má, nebo nemá talent, se pozná časem, ovšem zájem, či nezájem je patrný okamžitě. A podle toho se můžete nadále řídit. Určitě se nevyplatí potomka do čehokoli nutit, rozhodnutí nechte na něm.

  • Netlačte na pilu

    ...
    ...
    Autor: istock

    V případě, že se pokoušíte svou samotářskou ratolest seznámit s potenciálně vhodným kandidátem na kamaráda s podobnými zájmy, stanovte a dohodněte předem maximální časový limit prvního setkání. Bohatě stačí hodina nebo dvě. Během této doby se ukáže, zda byla vaše volba správná, nebo nikoli. Nemějte přehnaná očekávání, sami v průběhu uvidíte, jak dobře to jde. Skutečná přátelství vznikají zcela přirozeně a samovolně. A pokud se vám nezdá, že je všechno v pořádku, a poněkud "to drhne“, nemějte žádné výčitky. Zkusili jste to a budete se snažit dál.

  • Nevyčítejte, nesrovnávejte, nepředělávejte!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dávejte si velký pozor zejména na to, abyste svému dítěti nikdy nedávali najevo, že je kvůli svému odlišnému chování jiné, podivné, nebo dokonce snad špatné. Musí od vás cítit a vnímat pochopení a respekt, vědět, že si ho vážíte – a proč. Vykašlete se na zajeté stereotypy jako ty, že všichni kluci mají rádi sport a binec v pokojíčku. Ne! Stejně tak jako mezi námi žije obrovské množství holčiček, které nesnášejí načančané šatičky, nehrají si s barbínami, naopak lezou po stromech a střílí z luku. Vaše dítě je zkrátka přesně takové, jaké má být, a je důležité, aby vědělo, že je milované a přijímané. Bezvýhradně a takové, jaké je.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku