6 chytrých tipů pro rodiče dospívajících, díky kterým si s nimi budou blíž!

  • 6 chytrých tipů pro rodiče dospívajících, díky kterým si s nimi budou blíž!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    9. července  2019 
     06:00
    Jak udržet i nadále co nejlepší vztahy s potomky, kteří se pomalu, ale jistě dostávají do choulostivého období puberty? Jak pochopit a zvládnout jejich nevyzpytatelné nálady a poradit si s emocemi (jejich i vlastními), které lítají nahoru a dolů? Třeba takhle.

    Výchova dospívajících je samostatná kategorie. A i když byly naše děti coby malé náročné, stejně nás může ledacos zaskočit – puberta je ale období náročné nejen pro rodiče, ani teenageři to totiž nemají zrovna jednoduché. 

  • Skoro puberta – a co dál?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Stane se to obvykle mezi devátými a dvanáctými narozeninami, kdy se roztomilí a bezelstní „plyšáčci“, kteří jsou ochotni kdykoli se vám schoulit do klína, přijdou se potulit, dožadují se pofoukání bebíčka a jsou ochotni sdílet svá tajemství, začnou náhle měnit ve svéhlavé osobnosti, které s rodiči touží mít co nejméně společného a začnou dávat světu všemožně a hodně okatě najevo svou nezávislost a zdánlivou samostatnost. Vaše dítě zkrátka najednou už není a nikdy nebude tím, kým bylo před rokem či dvěma. Mění se, fyzicky i duševně, rozvíjí se jeho sociální myšlení i emoční inteligence. A vehementně zkouší, jak dalece může překračovat limity stanovené rodiči. To, co ale zpravidla neví, je to, že vás potřebuje stejně jako kdykoli předtím, protože právě pevný vztah s rodiči mu pomůže snadněji překonat náročné a vyčerpávající období přicházející puberty. Ano, není to snadné, jelikož jako rodič musíte ve své roli dokázat respektovat vyšší potřebu nezávislosti své ratolesti, aby se dařilo i nadále udržet silné a zároveň otevřené citové pouto mezi vámi a touto „aktualizovanou“ verzí potomka. Co může podle odborníků pomoci? Inspirujte se.

  • Zakažte si cítit se odmítáni!

    ...
    ...
    Autor: istock

    S faktem, že se vaše dítě osamostatňuje a lpí na své osobní svobodě, není vždy lehké se vypořádat. Uvědomte si, že to v žádném případě neznamená, že vás kvůli tomu má méně rádo. Pocity křivdy z toho, že vás najednou méně potřebuje, odhoďte stranou a povolte otěže. Je vhodné, aby se děti v tomto věku učily jednat samy za sebe, spoléhat se na vlastní schopnosti, aby trénovaly sociální dovednosti, komunikovaly a trávily čas s přáteli. Nevynucujte si od potomka pozornost nátlakem nebo citovým vydíráním. V této době zkrátka začíná mít před vámi svá tajemství, nedozvíte se všechno. Ani to po něm nechtějte, jinak riskujete naopak odcizení.

  • Vyhraďte si čas čistě pro ně!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    I když se stále všichni vymlouváme na nedostatek času, na své dítě si ho udělat jistě zvládnete. Alespoň jednou nebo dvakrát týdně odsuňte veškeré úkoly a povinnosti stranou a buďte celou svou bytostí jen s ním. Věnujte mu veškerou pozornost, nepracujte, odložte telefon, nepřemýšlejte nad pracovními termíny. „Kvalitně a smysluplně trávený společný čas je pro rozvoj užitečných sociálních dovedností a celý budoucí život vašeho potomka velmi důležitý. A i když se dítě možná tváří otráveně a vypadá, že mu na tom v podstatě až tak moc nezáleží, opak je pravdou, nenechte se odradit,“ upozorňuje klinická psycholožka Dr. Laura Kirmayer.

  • Ptejte se jen nepřímo!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Kreativní myšlení, bystrý úsudek a rafinovaně nenucená komunikace – bez toho se nyní neobejdete. Když byly děti mladší, mohli jste bez obav pokládat přímé otázky. Jak bylo ve škole? Psali jste písemku? Jak ti dopadl fotbalový trénink? Co jste dělali s kamarády v družině? Tento vzorec už fungovat nebude. Podobné dotazy jim připadají otravné nebo příliš dotěrné. Měli byste zaujmout obrácený postup – pasovat sami sebe do role posluchače, nikoli zpovídajícího. „Pokud si jen tak sednete a budete pečlivě naslouchat, pravděpodobně se toho dozvíte spoustu, a to jen tak mimoděk. Takový přístup dává dítěti signál, že tady je místo, kam může přijít a kde může v klidu mluvit, že může říct, co si skutečně myslí, co cítí nebo čeho se bojí, aniž by ho někdo soudil nebo hodnotil. A zároveň bude vědět, že mu rodič v případě potřeby pomůže a bude schopen poradit. Ale nepokoušejte se za každou cenu vyřešit všechny jeho problémy. Jen dávejte najevo, že se dokážete vcítit do jeho pocitů a chápete, jak těžké je vypořádat se s tím, čím právě prochází,“ radí Dr. Kirmayer.

  • Nebuďte příliš kritičtí!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pozor na formulace a intenzitu vašich úsudků a názorů! V tomto věku vás děti bedlivě sledují (i když si myslíte, že žijí ve vlastním světě a v podstatě existenci dalších členů rodiny sotva registrují) a přebírají vaše způsoby jednání i styl komunikace. „Vy sami jim poskytujete dennodenně podněty, jak se chovat a jednat ve společnosti. Tím, jak mluvíte o ostatních lidech, jak řešíte potíže a konflikty, zda se umíte omluvit, poděkovat, vyrovnat se s nedorozuměním, dáváte příklad,“ říká Catherine Steiner-Adair, psycholožka z Harvardovy univerzity. Zapomeňte na pomlouvání ostatních, neomalenou kritiku nebo zesměšňování kohokoli, vyhrocené soudy a svá osobní negativní hodnocení. Mnohem schůdnější variantou je používat nadsázku a humor.

  • Nebojte se mluvit o sexu a drogách!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Rozpaky a nejistota nejsou na místě, v dnešní době není výjimkou, že s alkoholem a drogami začínají experimentovat už desetiletí školáci, a otázky kolem intimního života řeší jedenáctiletí a dvanáctiletí zcela běžně. Právě v tomto věku nastává ideální doba na to, poskytnout dětem základní informace, které potřebují vědět pro svůj další vývoj. „Pokud cítíte obavy z otevřeného a velkého rozhovoru na téma drogy nebo sex, sežeňte pár užitečných knížek a nechte je doma viditelně položené nebo je rovnou dětem nabídněte s tím, že až si je prohlédnou, proberete s nimi vše, čemu nerozumí nebo co by chtěly vysvětlit a vědět. Tato témata budou totiž zcela jistě rozebírat i se svými vrstevníky a je na vás, abyste jim předali přesné, pravdivé a nezkreslené informace,“ zdůrazňuje Dr. Steiner-Adair.

  • Nepřehánějte!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jednoduše řečeno – v případě potíží nedělejte věci ještě horšími, než jsou. „Pro příklad: přijde za vámi vaše dcerka s pláčem, že ji spolužačky nepozvaly na pyžamovou párty, jak zjistila podle fotky na Instagramu. A rodič lítostivě a patřičně dramaticky odvětí: Můj bože, to je ale hrozné, nemůžu uvěřit, že tě nepozvala, já myslel(a), že jste velké kamarádky! Zavolám její matce a zeptám se, co se stalo! Takové chování si odpusťte,“ varuje Dr. Steiner-Adair. Nedramatizujte a nezesilujte negativní emoce, jen tím přiléváte olej do ohně a rozrušíte dítě ještě víc.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku