Příliš mnoho rodičovských rad a snaha být supermatkou ženy stresují. Proč?

Příliš mnoho rodičovských rad a snaha být supermatkou ženy stresují. Proč?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
21. srpna  2019 
 06:00

Nemusíte být „supermother“, abyste byla nejlepší máma pro své děti. I mámy, které chybují, jsou fajn, a leckdy lepší než ty, které žijí jen podle příruček. Být dobrou mámou je samozřejmě těžký úkol a není divu, že existují a stále vznikají stovky knih o mateřství, které nabízejí nejrůznější rady, jak vychovávat. Velmi často jsou tyhle rady ale velice odlišné, protože život není neměnný. Bohužel někdy ve své touze být nejlepší mámou čteme tisíce publikací a zapomínáme na to, že máme i svou hlavu a intuici.

Atara Malachová je autorkou knihy Guide to Parenting Success for Modern Working Mom, zakladatelkou Parenting University a věnuje se praktickému psychologickému poradenství více než třicet let. Moc dobře tedy ví, jak to v životě matek chodí. Jak na svém blogu píše, ukazuje se, že dnešní matky dostávají až příliš rodičovských rad, které ve skutečnosti vedou k tomu, že se jako matky cítí mizerně a hůře než kdykoli předtím.

Jak Atara říká, její děti v podstatě vychovávaly dvě matky. První byla mladá, idealistická a nezkušená, oddaná, která vychovávala metodou „život je kniha“, ta druhá matka byla pohmožděná, otlučená, zkušenější a ve skutečnosti zahlcená a ponížená mnoha dilematy v oblasti rodičovství, která v ní neustále probouzela pochybnosti o svém vlastním zdravém rozumu. Nakonec našla způsob, jak být dobrou a sebevědomou mámou. Je to matoucí? Možná, a vlastně i bylo.

Ona sama pochází ze šesti dětí a myslela si, že bude jednou přesně vědět, co má dělat a jak vychovávat. Jenže pak zasáhla realita. „Nikdo mě nepřipravil na krutý pocit viny matky, která na jedné straně pečuje o dítě a na straně druhé spěchá za pracovními povinnostmi,“ vzpomíná. Každé dítě je jiné, některé je introvert, jiné zase extrovert, každé potřebuje něco jiného, někdo je třídní génius, další se schovává v pokoji s další pětkou. A knihy o rodičovství nabízejí úhledné organizované kapitoly o milnících vývoje dítěte, které v reálném životě absolutně neobstojí a jsou spíše utopií.

„Vždy když jsem večer padla a ráno zase brzo vstávala, vzpomněla jsem si na rodičovského guru v knihách, který se snaží implementovat zdánlivě logické rady, a byla jsem z toho jen frustrovaná, vyčerpaná a rozhořčená,“ vzpomíná Atara. A nenáviděla se za to, že se tak cítila. Chtěla se cítit jako máma úžasně, ne frustrovaně, že zase něco dělá špatně.

Nakonec vystudovala psychologii a postupem času se stala odbornicí na rodičovství. Vychovala velkou rodinu a úspěšně si vedla ve své praxi. Hovořila s mnoha ženami o rovnováze mezi prací a životem – a pravdou bylo, že vlastně onu realitu, kterou přednášela, nezažila. Nikdy si totiž neužívala mateřství a kariéru a nikdy se necítila zároveň v obou úspěšná. S každou knihou či nejnovějším trendem si stále více uvědomovala, kde všude jako matka selhala. „Aby to bylo ještě horší, pochybovala jsem o svých mateřských instinktech a večer, když jsem uklidila hromadu hraček a postarala se o špinavé prádlo, nadávala jsem si, jak hrozná matka jsem,“ říká.

Před třiceti lety z toho byla vyděšená a šokovaná, když si uvědomila, že její vědomé úsilí o zlepšení mateřských snah věci jen zhoršuje. K čemu došla? Spoléhat se na příliš mnoho odborníků místo toho, abyste byla s dětmi a poslouchala svou intuici, způsobuje zmatek, přehánění a pocit neustálého posuzování – pokud ne jinými, tak sebou samotnou. A tak dnes radí: radši používejte výchovnou metodu „rodičovská metoda hop“, kdy jednoduše děláte to, co si vy sama myslíte, že je správné. Žádné neúspěšné pokusy nehrozí, naopak. Nemusíte být superwoman, abyste byla dobrá máma.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku