Mobil vám může zničit vztah! Na těchto 6 zvyků rychle zapomeňte!

Mobil vám může zničit vztah! Na těchto 6 zvyků rychle zapomeňte!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
28. prosince  2019 
 06:00

Podle některých studií trávíme ve společnosti svých chytrých telefonů průměrně čtyři hodiny denně. Není divu, že výrazně zasahují do mnoha aspektů našeho každodenního života. Výjimkou není ani partnerský vztah. Za mnoha hádkami, konflikty, a dokonce i rozchody stojí právě smartphony. Čeho se raději vyvarovat?

Dobrý sluha, ale zlý pán? Přesně tak! Chytrý telefon se stal nepostradatelnou součástí našich životů. Používáme ho při práci, na vyhledávání informací, pro zábavu i ukrácení dlouhé chvíle. Některé nezdravé návyky (které si často vůbec neuvědomujeme) ale dokážou snadno zkomplikovat a nevratně poničit vztah s partnerem. Na tohle pozor!

Váš partner netuší, proč se usmíváte!

Lidé ve vašem okolí se mohou cítit dost trapně a mizerně, když zatímco si nimi povídáte nebo třeba sledujete společně film, zíráte na displej a zasněně se usmíváte, začnete se chechtat nebo začnete něco ťukat do klávesnice. Fyzicky jste sice s nimi, duchem ale viditelně někde úplně jinde. Takové chování vyvolá nejistotu a spolehlivě rovněž žárlivost. Pokud vás něco pobaví nebo potěší, sdílejte to s partnerem a zasmějte se společně.

...
...
Autor: istock

Nosíte mobil i do koupelny!

Pokud svůj telefon neodkládáte ani v případě, když jdete na toaletu nebo vynést odpadky, působí to nepatřičně a podezřele. Když ho máte nepřetržitě u sebe, „přirostlý“ k ruce, i když k tomu nemáte sebemenší důvod, vzbuzujete nedůvěru. Partner snadno může získat pocit, že před ním něco skrýváte, začne žárlit a pochybovat, což v důsledku vede k nepříjemnému napětí ve vztahu. Travte raději čas s těmi, na kterých vám nejvíc záleží, než tím, že budete okamžitě reagovat na každou zprávu nebo komentář na sociálních sítích, případně hrát hry a sledovat, co nového přibylo na Instagramu.

Pozor na phubbing!

Že jste tento výraz ještě neslyšela? Jde o poměrně nový zlozvyk moderní doby. Označuje se tak chování, kdy člověk při setkání a osobním kontaktu zcela přehlíží ostatní lidi a raději se věnuje svému mobilnímu telefonu. Stačí, když se občas rozhlédnete po restauraci nebo kavárně – lidé sedí společně u jednoho stolu, ale místo toho, aby si spolu povídali, panuje ticho a raději se každý hrbí nad displejem svého smartphonu. Pokud vám doma konverzace poněkud vázne, protože vy nebo partner dáváte přednost Facebooku a YouTube a necháte se jimi v jednom kuse rozptylovat, brzy se objeví problémy. Je to krajně neslušné. V nedávném výzkumu přiznalo 46,3 % lidí, že kvůli phubbingu zásadním způsobem utrpěl jejich partnerský vztah.

Řešíte pracovní e-maily doma!

Jste oba velice zaneprázdněni, máte náročné zaměstnání a věčně doháníte neodkladné resty? Tak to má dnes (bohužel) nastaveno mnoho lidí. Bývá obtížné skloubit pracovní a osobní život, přesto se pokuste hlídat únosnou mez, když si nosíte práci domů. Nemělo by se stát pravidlem, že se večer sejdete doma, zasednete k tabletu nebo zalezete se smartphonem na sedačku a dvě hodiny odpovídáte na e-maily od klientů a kolegů a rozesíláte podklady pro poradu, zatímco partner na vás nesmí ani promluvit, aby vás nerušil. Nezapomínejte, že vedle vás čeká někdo, kdo touží po vaší pozornosti a celý den se na vás těšil.

Kontrolujete Facebook při večeři!

Přestaňte s tím! Telefon ke stolu nepatří! Dneska pořád všichni někam spěcháme a rodinná večeře bývá vzácnou příležitostí věnovat se jeden druhému, strávit spolu klidné chvíle při příjemném rozhovoru, vychutnat si oblíbené jídlo, zeptat se partnera, jaký měl den a co podniknete o víkendu. V poslední době můžeme stále častěji sledovat, že i dva lidé, kteří se milují a žijí spolu pod jednou střechou, se mohou proměnit v naprosto odtažité cizince, a to jen kvůli dlouhodobé absenci vzájemné komunikace a opravdu společně stráveného času.

 

Zatracené emotikony!

Pod vlivem všech možných vychytávek, které nabízejí nejrůznější aplikace v mobilních telefonech, pomalu, ale jistě zapomínáme na upřímné projevy lásky a náklonnosti nebo radosti. Nahrazujeme je rozjásanými kreslenými emoji, neboli smajlíky a jinými tajtrdlíky, ověnčenými srdíčky, pusinkami, kytičkami a tak dále…Ano, je snazší nahradit slovní vyjádření díků, podpory nebo vděku nějakým obrázkem, který si vyberete z nabídky na displeji. A kam to povede? Nakonec začneme nahrazovat i polibky a pohlazení malým animovaným emotikonem? Vřelé objetí a láskyplné doteky není možné zprostředkovat ani těmi nejsofistikovanějšími výstřelky digitální komunikace!

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku