Angína, nebo mononukleóza? Jak je od sebe poznat?

Angína, nebo mononukleóza? Jak je od sebe poznat?
...
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
3. ledna  2017 
 06:00

Infekční mononukleóza je záludná. Někdy se totiž ve svých příznacích „převlékne“ za angínu, ale antibiotika pak nezabírají. Jak o tom svědčí i případ šestileté holčičky. 

 

Andulce je šest let. Před půl rokem přišla ze školky velmi unavená a doma ihned usnula, což u ní není obvyklé. Andulka je živá a živelná holčička, a tak zkušená maminka tří dětí správně předpokládala, že se z únavy vyklube nějaká nemoc. A měla pravdu!

Andulka měla po probuzení vysokou horečku, takřka 40 ˚C! Byla malátná, stěžovala si na bolesti v krku. Noc se nesla ve znamení zábalů, sirupů na snížení horečky, přerývavého dechu a zpoceného pyžámka. Druhý den nemohla Andulka takřka polykat, měla horečku a bolelo ji celé tělo. Vše se zdálo jasné, a to i lékařce – dívenka dostala antibiotika na „angínu jak z učebnice“.

10 důvodů, proč je pro dítě dobré, aby mělo sourozence. To vás nenapadlo!

10 důvodů, proč je pro dítě dobré, aby mělo sourozence. To vás nenapadlo!

Popravdě řečeno, být jedináčkem má také své výhody. Od nedělené rodičovské pozornosti až třeba po vyšší kapesné. Ale mít sourozence jich má možná ještě…celý článek

Jenže ani po čtyřech dnech léky nezabraly a vysílená Andulka musela opět k lékaři. Krevní testy nakonec prokázaly, že nejde o bakteriální angínu, ale o mononukleózu. Andulka nemusela být naštěstí hospitalizována, vše zvládla s laskavou péčí maminky a šikovné babičky, bývalé zdravotní sestry, doma. Pravda také je, že dnes už se s touhle nemocí chodí do špitálu jen naprosto výjimečně. 

Proč antibiotika nefungují?

Dívence antibiotika nezabrala, protože infekční mononukleóza patří mezi virová onemocnění. „Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti procentech se jedná o virus Epsteina-Barrové,“ uvádí na svých stránkách například pediatrička Miroslava Habáňová.

Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

Fotoagentury stejně jako sociální sítě a reklamy jsou plné rozkošných momentek, na kterých malé děti pózují s vánočními ozdobami a světýlky. Vždycky…celý článek

Takzvaný EB virus (EBV) patří – podobně jako opar na rtu, pásový opar či neštovice – mezi nejčastější herpetické viry. Mononukleózu lze vzhledem k projevům onemocnění v některých případech vcelku lehce zaměnit za angínu.

Pacienti, nejčastěji dospívající a dospělí do 25 let, trpí silnou únavou (ta může být někdy dokonce jediným příznakem nemoci) a mají zvětšené lymfatické uzliny. Časté jsou úporné bolesti v krku (někdy je ale krk jen lehce podrážděný). Teplota může být dlouhodobě nepatrně zvýšená nebo se v akutních případech objevují vysoké horečky a vyrážka.

Méně zjevným příznakem je zvětšení jater a sleziny. „Zvětšení jater a sleziny je častým příznakem, projeví se tak až tři čtvrtiny případů infekční mononukleózy. Játra jsou uložena pod pravým žeberním obloukem, v této oblasti pacienti udávají mnohdy citlivost až bolestivost. Postižení jater se projeví také ve výsledcích krevních jaterních testů,“ tvrdí Habáňová. Na druhou stranu – část nemocných s játry nemá nic a nemoc se prokazuje výskytem viru v krvi. 

Další informace o mononukleóze najdete ZDE

Dětské nemoci: Všechno, co doopravdy platí na rýmu a kašel!

Dětské nemoci: Všechno, co doopravdy platí na rýmu a kašel!

Rýma, kašel, nachlazení – momentálně aktuální témata v mnohých rodinách, které doma mají školáky a předškoláky. Děti jsou nachlazeny v průměru osmkrát…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku