Dítě má klíště? Panika je zbytečná. Videonávod: jak se ho zbavit

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    10. března  2019 
     06:00

    Myslíte si, že co klíště, to zdroj nákazy encefalitidy nebo lymské boreliózy? Omyl. Ačkoli se dneska klíšťata vyskytují skoro všude, nakažená je jen menší část z nich. I tak se však vyplatí sledovat, zda se u potomka neobjeví příznaky chorob. Nemá však smysl dožadovat se nějaké léčby preventivně. 

    Jakmile zjistíte, že vaše dítě má klíště, musíte udělat jediné: co nejdříve ho odstranit 

    a postižené místo vydezinfikovat. Na druhou stranu, není třeba snažit se dostat klíště z kůže ještě v lese, pokud si ho všimnete, stačí tak učinit, až dorazíte domů.

    Chytit klíště přitom můžete prakticky všude, jsou v městských parcích stejně jako na loukách i horách. Vyplatí se proto používat repelent a na výlety vyrážet v dlouhých nohavicích a rukávech. 

  • Jak moc je to nebezpečné?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Není totiž vůbec jisté, že se váš potomek nakazil jednou z chorob, které klíšťata přenášejí, protože zdaleka ne každý členovec je infekční. Boreliózou je nakaženo osm až šestnáct procent členovců, liší se to podle lokality – nejnebezpečnější jsou v tomto ohledu klíšťata v Olomouckém kraji, zatímco nejméně nakažených laboratoře zjistili na Pardubicku. Encefalitidu přenáší necelých pět procent klíšťat.

    Aby se nemoc přenesla, jsou k tomu potřeba u klíšťové encefalitidy minimálně dvě hodiny přisátí na kůži, u boreliózy dokonce dvacet čtyři hodin. I tehdy, pokud by v sobě klíšťata například borelie měla, je po mnoha hodinách na lidském těle pravděpodobnost nákazy jedna ku dvěma.

  • Napište si, kde a kdy vaše dítě klíště mělo

    Autor: www.shutterstock.com a Merial

    Jakmile klíště vyndáte – nejlépe to jde pomocí pinzety –, pro jistotu si poznamenejte, kde ho dítě mělo. I když máte pocit, že si to budete pamatovat, už za týden nebudete vědět, zda to byl například pravý, nebo levý bok. Tím patálie s klíštětem patrně skončí, onemocní jen malá část z těch, na které se přisálo.

    Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

    Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

    Malá holčička a její babička. Obě neslyší a spolu se staly hrdinkami dojemného videa, na němž žena vnučce ukazuje znakovou řeč. Babička sotva devítitýdenní…celý článek

    Podle lékařů nemá smysl, abyste se dožadovali nějaké okamžité prohlídky pravidelně, nebo dokonce podávání léků takzvaně pro jistotu. „U encefalitidy se léčí pouze příznaky, které by se projevily za týden až dva a mohou zprvu připomínat chřipku,
    u boreliózy se v případě příznaků, mohou se přihlásit klidně za šest až osm týdnů,
    a prokázání nemoci nasazují silná antibiotika. Preventivně se ani u jedné choroby nedává nic,” vysvětluje lékař Rastislav Maďar z očkovacího centra Avenier. Pokud by se tyto příznaky objevily, pak je samozřejmě na místě návštěva lékaře, který provede příslušná vyšetření, případně doporučí hospitalizaci v nemocnici.

  • Na červený flek se nespoléhejte

    Autor: Blesk Hobby

    Borelióza se může projevit červenou skvrnou s bílým středem, ale není to stoprocentní – někteří  lidé mají flek po každém kousnutí hmyzem či klíštětem, jiní ani v případě nákazy boreliózou.

    Na druhou stranu, člověk může onemocnět, i když o žádném klíštěti neví. Ne proto, že by stejně nemoci jako tento členovec přenášeli například komáři, to lékaři vylučují, ale jelikož se lze nakazit i od nedospělých klíšťat. Takzvané nymfy jsou přitom hodně malé a téměř průsvitné, proto si jich člověk nemusí všimnout.

    Pokud se vám nechce čekat na případné příznaky anebo chcete mít jistotu hned, můžete poslat vyjmuté klíště do specializované laboratoře, poradí vám na hygienické stanici. Služba stojí několik set korun. Nebude-li nakažené, máte klid, bude-li, stejně musíte sledovat, zda se nemoc projeví. 

  • Borelióza je méně nebezpečná, než jsme si mysleli?

    ...
    ...
    Autor: archiv

    Mimochodem, ačkoli se na jedné straně objevují příběhy lidí, kteří své vleklé a život ničící potíže připisují borelióze, na straně druhé straně lékaři tvrdí, že není nutné se nemoci zase tak moc bát. Podle nich se s touto nákazou organismus naprosté většiny lidí včetně dětí vyrovná sám, bez jakékoli léčby a následků. Často ani netuší, že nemoc měli. 

    Pokud se u nich objeví akutní potíže, většinou se s nimi vydají k lékaři a přeléčí se antibiotiky, což je v tomto případě spolehlivá a zabírající léčba. 

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

    Otestovali jsme: Dětské sýry jsou pro děti moc slané. Které jim nedávat?

    Otestovali jsme: Dětské sýry jsou pro děti moc slané. Které jim nedávat?

    Kupujete dětem sýry, protože je to dobrý zdroj vápníku a bílkovin? Tak buďte při výběru opatrní, protože zdaleka ne všechny sýry se pro ně hodí, a…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku