Které největší chyby dělají rodiče při podávání léků dětem? Tohle nezkoušejte!

  • Které největší chyby dělají rodiče při podávání léků dětem? Tohle nezkoušejte!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    15. srpna  2019 
     06:00

    Upřímně – vyznáte se v dávkování všech léčivých přípravků, ať už na snížení horečky, při průjmu, kašli nebo třeba léčbě alergií? Dodržujete pokyny lékaře? Čtete pečlivě informace v příbalovém letáku? A hlídáte správný časový rozestup při užívání antibiotik? Následujících přešlapů se raději vyvarujte, doporučují pediatři.

    Podle lékařských statistik je každoročně na pohotovostech a v nemocnicích po celé Evropě ošetřeno několik desítek tisíc dětí z důvodu předávkování, nebo dokonce otravy léky. Mnoho rodičů udělá neúmyslně a z nepozornosti fatální chybu při podávání léčivých přípravků svým ratolestem, omylů se ale dopouštějí i lékaři a lékárníci při vyplňování a vydávání receptů.

  • Chyba se může vymstít!

    Autor: istock

    Jakékoli pochybení může přitom vést (zejména u kojenců a batolat) nejen k prodloužení onemocnění, ale i k zhoršení potíží, zkomplikování zdravotního stavu a dalším nežádoucím vedlejším účinkům. „Nevyzrálý metabolismus malého dítěte je velice citlivý a zranitelnější ohedně chyb při dávkování léků. Nehodám přitom pomůže zabránit úplně jednoduchý krok – pečlivě si zkontrolujte recept vydaný lékařem a přímo v lékárně si přečtěte etiketu na přípravku, který si odnášíte. A pokud si čímkoli nejste jisti nebo nerozumíte pokynům k doporučenému dávkování, požádejte lékaře či lékárníka o podrobné vysvětlení,“ zdůrazňuje pediatr Dr. Daniel Frattarelli, M.D. Co tedy rozhodně nedělat, abyste se pokud možno vyhnuli „lékovým chybám"?

  • Nečtete důležité informace

    Autor: istock

    Vedle toho, že se o užívání každého potřebného léku poradíte s ošetřujícím dětským lékařem, nezdráhejte se vyptávat se také lékárníka, který vám léčiva prodává. Samozřejmostí by mělo být, že si pročtete příbalový leták, abyste zjistili, jaké účinné látky a v jakém množství jsou v daném přípravku obsaženy, a také je vhodné informovat se o možných nežádoucích vedlejších účincích. Pokyny k dávkování najdete obvykle na krabičce, případně vám je na balení výrobku napíše lékárník.

  • Neřídíte se váhou, ale věkem

    Autor: istock

    Dětský organismus metabolizuje léčivé látky v závislosti na tělesné hmotnosti. Proto jsou na lécích pro nejmenší zpravidla uváděny pokyny, od kolika kilogramů se lék může podat. Nezáleží až tolik na aktuálním věku potomka, ale na jeho hmotnosti. Jde o přesnější informaci, jelikož například tříleté dítě může vážit 12 i 20 kilogramů, může být podvyživené, nebo mít naopak nadváhu. Studie z University of Minnesota – College of Pharmacy v americkém Minneapolisu zjistila, že obézní děti metabolizují kofein a dextrometorfan, tedy klíčové složky mnoha léků na potlačení kašle, mnohem rychleji než jejich vrstevníci s průměrnou hmotností. To znamená, že mohou potřebovat větší množství, než se uvádí v pokynech o dávkování na obalu. Pokud je hmotnost vašeho dítěte nižší nebo vyšší, než je uvedeno – v platnosti pro příslušnou věkovou kategorii – na etiketě výrobku, obraťte se na pediatra.

  • Předávkováváte při nachlazení

    Autor: istock

    Jak léčit „obyčejnou“ rýmu nebo virózu? V lékárně seženete celou řadu volně prodejných léků, i tak je ale lepší varianta poradit se předem s lékařem. Když je dítko nastydlé, bolí ho v krku, k tomu má kašel, rýmu a zvýšenou teplotu, který přípravek zvolit, případně jak je mezi sebou kombinovat? Tady pozor! Léky (sirupy, kapky, tablety, pastilky) zpravidla obsahují stejné léčivé složky, přestože se liší symptomy, které mají jednotlivé účinné látky pomoci léčit. Například většina přípravků proti nachlazení obsahuje paracetamol (acetaminofen), který snižuje horečku a zmírňuje bolest. Pokud ale dítěti zároveň podáte jiný lék proti rýmě a pro úlevu od kašle, může váš marod dostat až dvojnásobek doporučené denní dávky paracetamolu. Opatrní buďte zejména u mrňat do šesti let, dobře zvažte každý lék, který mu chcete podat, a raději se vždy poraďte s pediatrem. Nikdy nepodávejte dva léky současně, pokud vám to výslovně neporadí lékař.

  • Neposloucháte doporučení lékaře

    Autor: istock

    Jste milující rodič a chcete pro své dítě to nejlepší, obzvláště pokud je nemocné a necítí se dobře. Nejste ale odborník, takže rozhodnutí o léčbě nechte raději na něm. A řiďte se jeho doporučeními. Pediatři si často stěžují, že musí stále dokola vysvětlovat maminkám, které mají vlastní hlavu, proč je určitá forma léčby efektivní a jiná zbytečná. Samostatnou kapitolou jsou pak antibiotika, o kterých je spousta rodičů přesvědčena, že jsou potřeba na téměř jakékoli onemocnění. Lékaři vzkazují: zdaleka ne každé nachlazení nebo zánět horních cest dýchacích jsou důvodem k nasazení antibiotické léčby. Ta je totiž účinná pouze v případě bakteriální, nikoli virové infekce!

  • Přestanete podávat antibiotika předčasně

    Autor: iStock

    Ratolest stůně se zánětem středního ucha nebo ošklivou angínou a lékař předepsal antibiotika. Po svou až třech dnech léky zaberou, marodovi se uleví – a co vymyslí rodič? Rozhodne, že když je dítěti už přece lépe, horečka ustoupila a mrňous vypadá čile a zdravě, nebude do něj už zbytečně cpát další „chemii“. Jenže bakterie v organismu ještě přetrvávají a mohou se stát rezistentní (odolné) vůči podávanému antibiotiku, když nebudete dodržovat průběh léčby. Takže se pak maminka a tatínek často velmi diví, když se po pár dnech choroba vrátí v plné síle a dítě se opět ocitne v posteli a je mu ještě hůře... Průběh nemoci může být daleko závažnější, než byl původně. V takovém případě je nutné začít užívat antibiotika znovu od začátku a zvolit jiný typ léku. Když děťátko antibiotika odmítá, zkonzultujte s lékařem, zda je možné přidávat lék do jídla.

  • Sami ordinujete léky proti alergiím nebo kinetóze

    Autor: iStock

    Dítě začne na výletě, u babičky nebo na dovolené pokašlávat, kýchat a smrkat, slzí mu a otékají oči, zkrátka jde nejspíš o sezonní alergickou reakci. Případně ho píchne komár, včela či vosa. Vy nemáte v lékárničce žádný vhodný přípravek, tak si nějaký jednoduše půjčíte od sousedů nebo kamarádky, která ho sama používá. Jenže dáváte pozor, o jaký lék jde, z jakých látek je složen, zda je vhodný pro malé děti a jaké jsou vedlejší účinky? Před takovou samoléčbou lékaři důrazně varují. Nikdy netušíte, jakou odezvu může neznámý lék v organismu dítěte vyvolat. To stejné platí také o lécích proti cestovní nevolnosti, tzv. kinetóze, které mohou mít sedativní účinek. Šoupli jste dítku tabletu na zklidnění, aby prospalo dlouhou cestu k moři? Nebuďte překvapeni, když efekt bude zcela opačný a potomek bude protivný, podrážděný nebo hyperaktivní. Veškerá léčiva, která hodláte vpravit do vlastní ratolesti, konzultujte s lékařem nebo alespoň lékárníkem.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku