7 signálů, že byste měli změnit dětského lékaře. Tohle by profík dělat neměl

  • 7 signálů, že byste měli změnit dětského lékaře. Tohle by profík dělat neměl
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. března  2019 
     06:00

    Když jsem kdysi vybírala pro své děti dětského lékaře, dala jsem na doporučení a taky na první dojem, který jsem při setkání získala. Vybraná lékařka byla na první pohled sympatická, na druhý taky erudovaná, poctivá, ochotná diskutovat i s tou nejzvědavější a nejotravnější matkou. Jsem za ni ráda a díky za všechno, co pro mé děti dělala a dělá.

    Škoda, že už brzo půjde do důchodu. Náhrada za ni je v nedohlednu, bohužel pediatři jsou nedostatkové zboží a bude prý ještě hůře. Ovšem to neznamená, že byste se měli zuby nehty držet dětského lékaře jen kvůli tomuto – i když nedělá, co má. Kdy byste měli uvažovat o jeho výměně?

     

  • Nevnímá vás, ignoruje vás a není milý na dítě

    Autor: iStock

     

    Je jasné, že když má v péči třeba tři sta dětí, je zřejmě téměř nemožné chtít po něm, aby si pamatoval, kde pracujete, jaké je vaše oblíbené jídlo a že jste třeba podruhé vdaná. Nicméně správný pediatr by vám měl dobře naslouchat, neměl by se pořád dívat do papírů či do monitoru počítače, neměl by nevnímat vás a padesátkrát se ptát na totéž. Ještě horší je, když si vás pořád plete s jinou maminkou a vašeho syna neustále oslovuje jiným jménem či se k němu chová ošklivě. Taky by měl skutečně pečlivě poslouchat, co mu sdělujete ohledně symptomů, protože jen dobrý doktor ví, že nejvíc informací se dozví právě od vás.

     

  • Snaží se vás co nejdřív zbavit

    Autor: iStock

     

    Pokaždé, když dorazíte do ordinace, máte pocit, že svou přítomností obtěžujete? Jestli váš dětský lékař postupuje tak, že se na vaše dítě ani nepodívá a skoro hned vás zase vypakuje ze dveří, je na čase se poohlédnout jinde. Samozřejmě že pokud má vaše dítě rýmu a nic jiného, můžete „zabírat“ místo někomu s vážnější diagnózou, ale na druhou stranu – je to přece vaše dítě, a pokud má rýmu už měsíc, asi není něco v pořádku.

  • Na všechno předepisuje antibiotika

    Autor: iStock

     

    I takoví pediatři jsou. Já tedy takovou zkušenost naštěstí nemám, ale mé kamarádky ano. Jakmile vstoupíte do ordinace a téměř hned vám lékař předepíše antibiotika, asi byste to měli zvážit. Proč? Antibiotika nejsou samospásná a nevyřeší vše. Horečka ještě není dostatečná informace pro určení diagnózy nebo nasazení ATB. Správný pediatr by měl mít v ordinaci CRP test, díky kterému lze přesně a rychle rozlišit bakteriální a virovou infekci. A pokud tento test lékař nemá, měl by vás poslat do laboratoře a nechat ho udělat. Totéž platí o rýmách a kašli – výtěr z krku nebo nosu prokáže, jestli jsou antibiotika nutná.

     

  • Předepisuje vám nesprávné léky nebo vás neinformuje, jak je užívat

    Autor: iStock

     

    Ne že by se to stávalo často, ale může se stát. Pokud vám lékař řekne, že na kašel máte dávat dítěti expektorancia (léky na odkašlávání) společně s antitusiky (léky tlumící suchý kašel), pozor na něj. Buď je úplně mimo, nebo se spletl či mu je zatěžko vysvětlovat vzájemné interakce. Měli byste zareagovat. Tyto dva typy léků na kašel není vhodné kombinovat – jsou to odlišná léčiva. Expektorancia se obvykle podávají v ranních, dopoledních a odpoledních hodinách (maximálně 4 hodiny před spaním), antitusika se podávají na noc. Existují však přípravky, které obsahují obě složky (například Stoptussin).

  • Každý kašel je pro něj známka astmatu

    Autor: iStock

     

    Má vaše dítě kašel více než čtyři týdny a lékař vám řekl, že má dítě astma nebo je alergické? Hm, může být, ale v 15 procentech případů je zejména u kojenců či batolat příčinou gastroezofageální reflux (GER), což je zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Ten může vést k neprospívání a poruchám psychomotorického vývoje. Jasně, nechcete být přece za chytrou horákyni, která bude svému pediatrovi dávat lekce z medicíny, ovšem zeptat se ho na to můžete. Za každý chronický kašel astma nemůže! Příčinou může být taky syndrom zadní rýmy, kdy je zvětšena nosní mandle. Měl by vás poslat nejdřív na ORL!

     

  • Nesleduje svůj obor a nejde s dobou

    Autor: iStock

     

    Naše dětská lékařka je sice už v důchodovém věku, nicméně neustále pracuje na tom, aby byla v obraze, pokud jde o nejnovější trendy a metody. Jistě, některé rady zůstanou věčné (třeba při horečce zabalit nohy do tvarohu), ale pokud vám bude pediatr tvrdit, že alergie jsou výmysl 21. století nebo že při zúžené předkožce prostě „musíte zabrat“, tak to opravdu ne. Moderní a kvalitní dětský lékař taky nepohrdne názorem kolegy, když si neví rady, a nestydí se vám i někoho dalšího doporučit.

  • Nasazuje dietu, aniž by k tomu měl důvod

    Autor: iStock

     

    Kojenci či batolata mívají velmi často nejrůznější vyrážky a ekzémy. V prvním roce života trpí atopickou dermatitidou až 60 procent dětí a spouštěčů existuje celá řada. Pokud lékař při pohledu na vyrážku vašeho dítěte hned řekne, že jde o potravinovou alergii, a doporučí vám změnu jídelníčku a zakáže dítěti konzumaci mléka, jablek a sýrů, zamyslete se. Alergickou reakci může vyvolat řada potravin, ale skutečnou příčinu ukáže pouze testování ve specializované alergologické ambulanci. Možná vaše dítě není vůbec alergické.

     

    Proč by děti neměly moc jíst kukuřičné lupínky? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Proč by děti moc neměly jíst kukuřičné lupínky

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku