Nové šokující doporučení! Dětem do dvou let tablet do ruky nepatří

  • Nové šokující doporučení! Dětem do dvou let tablet do ruky nepatří
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    18. května  2019 
     06:00

    Dáváte tablet nebo chytrý mobil do ruky nejen předškolákům, ale i batolatům? Protože víte, že se tím zabaví a zároveň se něco naučí, vždyť kvůli tomu přece vzniká spousta aplikací určených přímo jim. Možná je na místě větší opatrnost – alespoň podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace, která vycházejí z aktuálních vědeckých poznatků. 

    Musí méně sedět a více si hrát! Aktuální doporučení, týkající se fyzické aktivity a spánku dětí do pěti let, zní: Co nejméně času v houpacích lehátkách, na gauči i před televizní obrazovkou a nad displeji tabletů, kvalitní spánek a maximální podpora aktivní hry! To jsou nejdůležitější předpoklady, aby vaše ratolesti prospívaly po fyzické i psychické stránce a netrpěly zdravotními problémy. 

    A jak vypadají doporučení pro jednotlivé věkové kategorie dětí do čtyř let? Čtěte dál. 

  • Kojenci (do 1 roku)

    Autor: iStock

    • Několikrát denně fyzická aktivita různou formou, zejména prostřednictvím interaktivní hry na podlaze.
    • Pro kojence, kteří ještě nesedí a nestojí, to znamená alespoň 30 minut v poloze na břiše, když jsou vzhůru.
    • Nesmí být omezováni v pohybu (pobyt v kočárku, houpacím lehátku, relax křesílku nebo vysoké jídelní židličce) déle než hodinu denně.
    • Spánek: minimálně 14 hodin včetně denního zdřímnutí (věk 0 až 3 měsíce), minimálně 12 hodin (věk 4 až 11 měsíců).
  • Děti ve věku 1 až 2 roky

    Autor: iStock

    • Měly by trávit denně nejméně 180 minut při různých typech pohybových aktivit jakékoli (věku a schopnostem přiměřené) intenzity.
    • Nesmí být omezovány v pohybu déle než jednu hodinu během dne.
    • U dětí od jednoho do dvou let je nulová tolerance pro sledování televize, hraní her nebo prohlížení videí na počítači, tabletu nebo smartphonu, v případě dvouletých se toto nedoporučuje praktikovat déle než hodinu denně. A platí, že méně je v tomto případě více.
    • Spánek: minimálně 11 hodin kvalitního a nerušeného spánku včetně denního zdřímnutí, dodržovat pravidelný čas usínání.
  • Děti ve věku 3 až 4 roky

    Autor: istock

    • Rovněž pro ně platí, že by měly trávit nejméně 180 minut denně při různých typech pohybových aktivit jakékoli intenzity, z nichž představuje alespoň 60 minut tělesná aktivita vysoké intenzity (jízda na kole, koloběžce, kopání s míčem, tanec,…)
    • Nesmí být omezovány v pohybu déle než hodinu denně.
    • Před televizní obrazovkou, s počítačem nebo tabletem by neměly trávit déle než hodinu denně, raději méně. Pokud odpočívají „pasivně“, podporujte četbu, společné hraní her, vyprávění, hlavolamy…
    • Spánek: minimálně 10 (ale klidně až 13) hodin spánku, který může zahrnovat i zdřímnutí během dne, dodržovat pravidelné časy usínání a probouzení.
  • Proč na tom tak záleží?

    Autor: istock

    „Pro to, abychom dosáhli pevného zdraví a netrápily nás nejrůznější choroby v dospělosti, je nesmírně důležité, co pro své tělo a kondici děláme již od počátku našeho života. Rané dětství je obdobím velmi rychlého rozvoje, a proto tou nejvhodnější dobou k tomu, abychom jako zodpovědní rodiče dokázali přizpůsobit model rodinného životního stylu potřebám svých potomků tak, aby přinášel co nejvíce benefitů pro zdraví všech členů rodiny,“ je přesvědčen generální ředitel WHO, doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  • Prvních pět let ovlivní celý život

    Autor: istock

    Nové pokyny pro fyzickou aktivitu, životní styl a spánek dětí do pěti let věku dal dohromady panel odborníků Světové zdravotnické organizace. Specialisté a lékaři různých oborů zkoumali negativní vlivy nedostatečného a nekvalitního spánku, zároveň se zaměřili na dopady nadměrného množství času, který děti tráví v dnes tolik oblíbených houpacích lehátkách, ale také v kočárcích nebo, v případě batolat a předškoláků, na gauči či křesle, prostě vsedě, bez pohybu.

    Dalším tématem, které je zajímalo, bylo, jaké důsledky má na zdravotní stav dítěte příliš časté sledování televize, notebooku a tabletů i smartphonů. Vědecký tým ale rovněž přezkoumal důkazy o obrovských přínosech pohybu a zvýšené fyzické aktivity. Závěr? „Zvýšení celkové fyzické aktivity, aktivní podpora pohybu, eliminování „nečinnosti“, pasivního vysedávání nebo polehávání a zajištění co nekvalitnějšího a dostatečného spánku u malých dětí výrazně zlepší jejich fyzické i duševní zdraví, odolnost i psychickou pohodu. V pozdějším životě jim pak navíc pomůže předcházet obezitě a s ní souvisejícím problémům a dalším onemocněním (diabetes, srdečně-cévní choroby,…),“ zdůrazňuje doktor Ghebreyesus.

  • Rozhýbejte je (i sebe)!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Co se v mládí naučíš… Ano, pokud se dítě již v útlém věku naučí a osvojí si správné návyky týkající se pohybové aktivity, „nesedavého“ způsobu života a spánkového režimu, velmi mu to pomůže formovat zdravý životní styl a péči o své tělo v době dospívání i dospělosti.

    Věděli jste, že na celém světě zemře každý rok více než pět milionů lidí, za jejichž smrt nese zodpovědnost neplnění současných doporučení? WHO přišla se znepokojujícím zjištěním, že více než 23 procent dospělých a dokonce až 80 procent dospívajících dětí není dostatečně fyzicky aktivních.

    Jednoduše řečeno, jsme líní, nehýbeme se a k pohybu a sportu se nesnažíme vést ani naše děti. Samozřejmě to neplatí vždy, aktuální zjištění jsou ale alarmující. „Tím, co skutečně musíme udělat, je naučit děti znovu si hrát. Aktivně, venku, s kamarády, při pohybu, ne vsedě s tabletem na klíně,“ uvádí doktorka Juana Willumsen, poradkyně WHO pro dětskou obezitu a tělesnou aktivitu a pokračuje: „A pokud už je odpočinek ve volném čase „pasivní“, měl by být tráven kvalitně a užitečně, interaktivní hrou s rodiči nebo kamarády – čtení, hádanky a kvízy, deskové hry, zpívání… takové společné aktivity jsou velmi důležité pro rozvoj kognitivních (poznávacích) schopností dětí.“

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku