Z dovezené pizzy či z nákupu až do domu se nenakazíte! Musíte dodržovat tato pravidla

Z dovezené pizzy či z nákupu až do domu se nenakazíte! Musíte dodržovat tato pravidla
Pizza až do domu? Ano, ale musíte dodržovat nějaká pravidla
Foto: istock
Sdílej na facebooku
1. dubna  2020 
 06:00

Mezi lidmi koluje celá řada nejasností a také omylů ohledně nového koronaviru a onemocnění Covid-19. Pokusíme se proto alespoň některé uvést na pravou míru. Na co se všichni ptají nejčastěji?

Úvodem jeden tip: Rozhodně volte možnost platit za jídlo i jiné zboží kartou předem a volte službu, jejíž kurýři mají roušky, rukavice a upřednostňují bezkontaktní dodání. 

Je bezpečné jíst jídlo, které si nechám domů dovézt z restaurace?

Ano. Neexistují žádné důkazy, které by i jen naznačovaly, že by se koronavirus přenášel potravou. Šíří se zejména vzduchem, tzv. kapénkami, tedy při dýchání, kýchání, kašlání. „I kdyby se náhodou tento virus dostal do jídla, žaludeční kyseliny ho spolehlivě zabijí. Pokud budete konzumovat jakékoli jídlo, ať už teplé nebo studené, jde potrava přímo do žaludku, jehož kyselé prostředí s nízkým pH případný virus rychle zneškodní,“ říká dr. Angela Rasmussen, viroložka na americké Columbia University.

Ale pozor! Určitě je ale na místě vydezinfikovat (utřít dezinfekčním ubrouskem) přenosné nádoby na jídlo, a pokud vám je doručeno v jednorázové krabičce, po kontaktu s ní si důkladně umýt a dezinfikovat ruce. To doporučují lékaři. Jde o typ respiračního viru a infikovanýma rukama se pak můžete nevědomky dotknout pusy, nosu nebo si promnout oči a touto cestou se virus do těla může dostat.

Jak si dokonale mýt ruce? Psali jsme TADY

S boxy na jídlo proto zacházejte opatrně, nejlépe v jednorázových rukavicích, které okamžitě vyhodíte. Jezte vždy z vlastního talíře nebo misky.

Mám dezinfikovat potraviny, když přinesu domů nákup?

Všeho s mírou. „Navrhovala bych otřít vnější povrchy krabiček, kelímků nebo konzerv, prostě konzervovaných a balených potravin, šetrným dezinfekčním prostředkem, nejlépe se osvědčují dezinfekční vlhčené ubrousky,“ radí Dr. Celine Gounder, specialistka na infekční choroby. Samozřejmostí je důkladné omývání ovoce a zeleniny pod tekoucí vodou. Co je ale ze všeho nejdůležitější: před i po jakékoli manipulaci s potravinami a jídlem se ujistěte, že jste si umyli a vydezinfikovali ruce.

AKTUÁLNÍ INFORMACE O KORONAVIRU A VŠECH OPATŘENÍCH

Mohou koronavirus zabít vysoké nebo nízké teploty?

Respirační viry obecně přežívají kratší dobu při vyšších teplotách a při větší vlhkosti než v sušším a chladnějším prostředí. Konkrétně o tomto novém typu viru však dosud nemáme konkrétní přímé informace, které by ukazovaly nebo naznačovaly, jak se chová při různých teplotách nebo jak dlouho přežívá v kontaktu s různými druhy povrchů. Podle dosavadních vědeckých zjištění zůstává koronavirus na některých površích (konkrétně plastech a nerezové oceli) životaschopný až tři dny.

Je možné nakazit se z balíčku zaslaného z Číny?

Jednoznačně ne. „Koronavirus se nemůže přenášet prostřednictvím zboží vyrobeného v Číně nebo v žádné jiné zemi, která hlásí případy onemocnění Covid-19,“ říká Světová zdravotnická organizace. Jistě – i když může na různých površích zůstávat životaschopný virus několik hodin až dnů, je velmi nepravděpodobné, že by přežil v podmínkách, které zahrnují dlouhou přepravu i vystavení různým teplotám.

PRAKTICKÝ PŘEHLED: INFORMACE O KORONAVIRU PRO RODIČE

Může se koronavirus šířit vodou (z vodovodního kohoutku, v bazénu, vířivce nebo vaně?)

Ne, neexistují žádné důkazy, že by se koronavirová infekce přenášela na člověka prostřednictvím vody. Nemusíte se obávat o bezpečnost pitné vody u vás doma. Městské systémy čističek a dezinfekce vody pro domácnosti fungují spolehlivě. Koronavirus nebyl dosud nikde na světě detekován v pitné vodě. Konvenční metody její úpravy, které používají filtraci a dezinfekci, by měly virus zneškodnit.

Můžu dostat chřipku a současně se nakazit Covid-19?

Ano, je to možné. Tyto dvě nemoci se vzájemně nevylučují. Vyznačují se podobnými příznaky (zvýšená teplota nebo horečka, kašel, nechutenství, únava, bolesti svalů a kloubů), při nákaze koronavirem se ale navíc dostavují ve většině případů dušnost, potíže s dýcháním a bolest na plicích. Doporučuje se proto, ať už máte jakékoli výše zmíněné příznaky a sebemenší pochybnost: kontaktujte svého ošetřujícího praktického lékaře, poradí, co dál.

Do jaké míry jsou nemocí ohroženy děti?

Naštěstí se zatím zdá, že děti a mladí lidé jsou do jisté míry vůči tomuto typu viru „imunní“. Počet nemocných není nijak výrazně vysoký a u těch, kteří se přece jen nakazili, má onemocnění zpravidla velmi lehký průběh bez větších komplikací. Nicméně i v Evropě se objevily smrtelné případy nemoci Covid-19 u dětí. 

Navíc právě děti bývají často bezpříznakovými přenašeči, mohou nakazit ostatní ve svém okolí, ačkoli samy nemají vůbec žádné symptomy nemoci. Jsou tedy potenciálním zdrojem infekce. I když lékaři zatím přesně nevědí, proč tomu tak je.

Kolik lidí nakažených koronavirem nemá vůbec žádné příznaky?

Podle studie zveřejněné v časopise Science byli 4 lidé z 5, u kterých byl v Číně potvrzen pozitivní test na koronavirus, infikováni lidmi, kteří vůbec nevěděli, že jím onemocněli. Bezpříznakových, neboli asymptomatických, jedinců, kteří virus roznášejí mezi další lidi, je tak pravděpodobně velké množství. Tento fakt vysvětluje extrémně rychlé geografické šíření koronaviru napříč zeměmi světa a dává tušit, že zvládnutí pandemie nebude snadné. Na tom se vědci shodují.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku