Podívejte se, proč je pro kojence tak důležitý kontakt s matčinou kůží

Video se připravuje ...
První momenty po narození
VIDEO: Mother's Advocate/YouTube
Sdílej na facebooku
25. června  2017 
 06:00

Je těžké poznat, co přesně novorozenci nebo malí kojenci chtějí. Ale už po pár dnech je většinou všem rodičům jasné, že bez rozdílu milují, když je někdo nosí nebo se jich dotýká. Mazlení je pro malé děti důležité a rodiče by jim ho měli dopřávat včetně kontaktu kůže na kůži. 

Ne vždy se to podaří, ale pokud mohou být rodiče s potomkem hned, jak se narodí, patří to k mimořádně silným zážitkům. Novorozencům kontakt s matkou a její kůží vyloženě svědčí, proto by měli být oba nazí, případně dítě může mít plenku. 

Lynn Erdmanová působila jako zdravotní sestra zaměřená na péči o novorozence na mnoha místech ve světě a teď doporučuje rodičům, aby se svých malých dětí dotýkali co nejvíce. "Kontakt kůže na kůži s matkou prospívá dětem ještě více, než si myslíme," napsala členka americké Asociace ženských a porodních zdravotních sester ve svém článku pro webový deník Huffington Post. 

Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

Není pravda, že se novorozenci a malí kojenci musí každý den koupat, ačkoli někteří zdravotníci to ještě stále tvrdí. Ale na druhou stranu právě koupání…celý článek

Podle ní má blízký kontakt novorozence s matkou zásadní vliv na zdravotní i psychický vývoj kojence. Není náhoda, že právě hmat se vyvíjí jako první ze všech smyslů už někdy ve věku sedmi až osmi týdnů vývoje v děloze a že děti po narození tolik lační po dotecích. "Dotýkání se je pro dítě tak důležité i kvůli tomu, že kůže vlastně představuje vnější nervový systém," podotýká zdravotní sestra. 

Podívejte se na první vzájemné doteky po narození

Video se připravuje ...
První momenty po narození • VIDEO: 

Doteky napomáhají lepšímu kojení

Pokud spolu mohou matka a dítě strávit prvních dvacet až sto dvacet minut po narození tak, že nahé dítě leží na matčině hrudníku či břiše, mohou z toho oba čerpat ještě dlouho. Je dokázáno, že kontakt zlepšuje rozvoj kojení, že dítě má méně problémů s dýcháním a udržováním tělesné teploty a méně pláče. Tyto výhody jsou ještě patrnější v případě, když se dítě narodí předčasně. 

Je dobré vědět, že dítě může být na břiše i tehdy, pokud žena porodila císařským řezem, zvláště pokud šlo o porod v epidurální analgezii. 

Chat s laktační poradkyní: Jak zvládnout kojení a překonat obtíže

Chat s laktační poradkyní: Jak zvládnout kojení a překonat obtíže

Zatímco některým ženám jde kojení snadno, jiné s ním zápolí. Bohužel ani v porodnicích, ani v ordinaci dětského lékaře se matka s dítětem nemusí dočkat…celý článek

Ať už se vám v porodnici podařilo mít dítě po porodu na břiše či ne, rozhodně v dotycích pokračujte i doma. 

  • Udělejte si na doteky čas během dne, zejména po kojení. Jednoduše položte nahé dítě na několik minut nebo i déle na svůj hrudník nebo na břicho, váš partner to může dělat také. 
  • Pokládejte své dítě na hrudník či břicho, i když ho nekojíte, ale krmíte z lahve. 
  • Užívejte si společných doteků po koupeli, nemusí to být dlouho, dítě si užije i krátké chvilky společného mazlení. 
  • A nebojte se, určitě ho tím nemůžete rozmazlit, naopak. 

Otestovali jsme: Tyhle nanuky dětem nedávejte! Které jsou v pořádku?

Otestovali jsme: Tyhle nanuky dětem nedávejte! Které jsou v pořádku?

Jsou pro děti lepší ovocné, nebo mléčné zmrzliny? Smetanové, či ty s rostlinným tukem? A hodí se vůbec pro děti? Na všechny tyto otázky jsme se pokusili…celý článek

Fidget spinner: Proč ho vaše dítě potřebuje a kde ho pořídit?

Fidget spinner: Proč ho vaše dítě potřebuje a kde ho pořídit?

Fidget spinner se stal mezi českými dětmi hitem. Před koncem školního roku už ho moc neřeší ani učitelé, které donedávna v dětských rukou často rozčiloval.…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku