Tomu neuvěříte! Absurdní poznámky od učitelů v žákovských

Žákovská knížka z 1. třídy, rok 1967
Foto: Archiv M.L.
Sdílej na facebooku
31. srpna  2015 
 06:00

Když na sebe narazí neposedné dítě a dril základní školy, vznikne z toho nejedna poznámka. Učitelé tímto způsobem často křičí do světa, jak těžká je jejich profese a co všechno musí ve školních lavicích trpět. Jenže, přiznejme si to, občas to trochu přehánějí. Výsledkem jsou pak bizarní stížnosti rodičům. Sestavili jsme nejkurióznější poznámky, které jste měli v žákovských knížkách. A je to, panečku, pěkné počtení. Posuďte sami.

Některé poznámky učitelů jsou tak kuriózní, že už se vyprávějí jako vtipy a pomalu se z nich stávají takzvané městské legendy. Nejtypičtějším příkladem je napomenutí: "Dívá se na mě přes pravítko a směje se mi, že jsem zelená (vodník)." Kdo ví, možná ji kdysi opravdu někdo přinesl v žákovské knížce domů. Stejně jako připomínku: "Směje se mi za mými zády do očí."

Nás ale zajímaly skutečné poznámky. Zkrátka ty, které jste jako děti přinesli domů a nebo jste je museli už jako rodiče svým potomkům podepisovat. Na facebooku Maminka.cz jsme proto umístili výzvu o nejlepší perličku z žákovské knížky. A sešlo se nám jich opravdu spoustu. Všechny kuriózní poznámky najdete v naší GALERII

Vtipné, kuriózní i absurdní poznámky z žákovských knížek
Vtipné, kuriózní i absurdní poznámky z žákovských knížek
Autor: archiv

Vtipní rodiče jako bonus

Osobně mě nejvíce pobavila poznámka, kterou kdysi dostala moje kamarádka Markéta. V žákovské knížce přinesla napsáno: "Uděluji NTU za nekázeň v NTM." Doma si nad těmito zkratkami zřejmě chvíli lámali hlavu. Když je konečně rozklíčovali a pochopili, že NTU je napomenutí třídního učitele a NTM je zkratka pro Národní technické muzeum, kamarádčin táta napsal do žákovské knížky: "BNV" a podepsal se. Asi vám došlo, co ta zkratka znamená (Pokud ne, odpověď se dozvíte v naší galerii).

Vtip rodičů vůbec oceňujeme. Když syn kolegyně přinesl z družiny poznámku "ZlobÝ", neváhala, vzala červenou tužku a hrubku opravila. Pak se teprve mohla s klidným svědomím pod poznámku podepsat. 

S humorem na nesmyslnou poznámku také zareagovala další moje známá Lenka. U dcery Adély v žákovské knížce našla učitelovu zoufalou stížnost: "Třída při vyučování ruší", odpověděla tehdy: "S tím bohužel nepomůžu, neboť jsem tou dobou v zaměstnání." Korunu tomu nasadila jiná matka, která kantorovi vzkázala: "A to si představte, že doma nejí nudle!"

Žákovská knížka z 1. třídy, rok 1967
Žákovská knížka z 1. třídy, rok 1967
Autor: Archiv M.L.

Můj táta si dodnes schovává notýsek z první třídy (z roku 1967), který je takových kuriózních poznámek plný. Jedna za všechny: "Míša schválně zlomil spolužačce tužku. Přinese ji zítra ořezanou!" Nedělám si iluze, že otec byl kdovíjaký svatoušek, ale přesto: Co se musí honit takovému prvňáčkovi hlavou, když téměř obden nosí domů poznámky typu: "Mluví po zvonění. Mluví při vyučování. Mluví stále bez dovolení a neumí se přiznat." Doufejme, že doba se za těch 50 let přeci jen trochu změnila.

Úleva pro kantory?

Na druhou stranu trochu chápeme i kantory, kteří to s dětmi nemají vždy lehké. Že by si těmi poznámkami skutečně ulevili? "Musím se vždycky smát, když takové poznámky čtu. Přijde mi to, že učitel žaluje. Měli by si to vyřídit ve třídě sami a ne psát rodičům. Co s tím mají dělat X hodin poté, co to dítě udělalo?," ptá se v diskusi na facebooku Maminky.cz Tereza.

Jedno by ale měli učitelé vědět: svými poznámkami dokáží i školáky ranit. Třeba takovým strohým prohlášením: "Podvádí!", "Lže!" nebo "Pokusil se o podvod!"
"Pěkně mě to naštvalo, protože jsem se o žádný podvod nepokusil," říká k poznámce třiatřicetiletý Honza z Prahy, který sám učí na gymnáziu. Podle něj máme podobných křivd ze škol všichni mnoho. 

A co vy? Jakou jste dostali poznámku na základní škole? A byla oprávněná? Napište nám do diskuse. 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku