10 typů učitelů: Učí vaše děti uspávač hadů, joker nebo přísňák?

  • 10 typů učitelů: Učí vaše děti uspávač hadů, joker nebo přísňák?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. srpna  2018 
     06:00

    Dodnes vzpomínám na přísného matikáře, který kluky tahal za vlasy a na holky zvyšoval hlas. Byl spravedlivý, nikdy se s ničím nepáral, každé jeho slovo mělo váhu, nechoval se povýšeně, uměl pochválit, když bylo co  byl to prostě pan Učitel s velkým U. Bohužel, v té hordě dalších pedagogů byl téměř jediný, kdo za něco stál. Učitelských typů najdeme ve škole spousty – třeba tyhle. Znáte je taky? A jak s nimi vyjít bez ztráty rodičovské autority?

  • 1. Učitel „stará škola“

    Autor: iStock

     

    Většinou jde o kantory, kteří mají důchodový věk. Jejich učební metody jsou staronové, tedy takové, jaké se praktikovaly před třiceti lety a dříve. Možná kdysi dávno byli skvělí učitelé, ale teď už jsou spíše zapomnětliví a někdy zmatení. Nejsou ochotní učit se nové věci, takže učí přesně tak, jako když vyšli před čtyřiceti lety z fakulty. Pokud už přece jen tento typ učitele zkouší nové učební metody, nedělá to rád. Věří, že žáci byli před dvaceti lety mnohem lepší a zodpovědnější a že i vzdělávací systém byl mnohem kvalitnější. Velmi často dětem předhazuje, jaké to bylo kdysi, a ve skrytu duše touží po tom, až odejde na odpočinek.

    Jak s ním vyjít: Poslechnout si ho, nekomentovat, nechat být. Nediskutovat o nových metodách a o tom, jak je zakomponovat do školního řádu. A doufat, že brzo opravdu odejde do důchodu.

     

    Víte, jak připravit děti do školy? Podívejte se na naše VIDEO:

     

  • 2. Učitel robot, neboli uspávač hadů

    Autor: iStock

     

    Pedagogická fakulta byla asi poslední škola, která jim zbyla, když se na další nedostali. Tihle učitelé skoro nic nenaučí a ani nemůžou. Libují si v několikaminutových proslovech, které však vykládají žákům nezáživně a monotónním hlasem, tudíž jen výjimečně některý z žáků vnímá, o čem je vlastně řeč. Je jedno, jestli je to angličtinář, češtinář nebo dějepisář – pokaždé je to naprostá tragédie. Když můj syn dostal poznámku, že při hodině dějepisu neustále usíná, popravdě jsem se mu ani nedivila. Paní učitelka byla totiž typická uspávačka hadů. Děti považují tyhle typy za nejobtížnější pedagogy, jaké mohou mít.

    Jak s nimi vyjít: Popravdě, s nimi se nedá vyjít nijak. I na třídní schůzce mluví tihle učitelé jako uspávači, takže ani rodiče nejsou schopni udržet myšlenku. Zbývá jediné: přežít je a modlit se, že za rok dostanou děti na dějepis někoho jiného.

     

  • 3. Učitel „legenda“

    Autor: iStock

     

    Ano, tenhle učitel patří k legendám stejně jako Beatles nebo Abba. V dobrém na něj vzpomínají všichni, které učil. Může mu být klidně padesát, je to jedno. Učitel legenda je člověk, který miluje svou práci, učí rád, překvapivě miluje i své žáky a dokáže jim předat s láskou vše, co je musí v rámci povinné výuky naučit. Každý žák touží po tom, aby ho učil právě on, dětem se o něm zdá a na den, kdy ho mají, se vyloženě těší. Je chytrý, má přehled o všem, nejen o svém předmětu, dětem vždy řekne dopředu, že se chystá písemka nebo test, a domácí úkoly přes víkend považuje za trestuhodnou blbost.

    Jak s ním vyjít: S ním budete vycházet pravděpodobně dobře i vy jako rodiče. Na třídních schůzkách se dozvíte vše hned a během chvilky, jediné, co tenhle učitel nesnáší, je flákačství. Stačí tedy jediné: pečlivě vést sešit, v termínu odevzdávat domácí úkoly nebo referáty. A budete v klidu.

  • 4. Učitel „komunikátor“

    Autor: iStock

     

    Tenhle typ učitele miluje jakoukoli komunikaci – mezi ním a žákem, ale také mezi ním a rodiči. Používá e-maily, sociální sítě, má svůj blog, na kterém uveřejňuje své myšlenky, ale také podklady k referátům, které mají děti vypracovat. Na Facebook vyvěšuje zajímavé aforismy, hlášky a myšlenky. Díky tomu všemu budete pokaždé v obraze, kdy je nutné odevzdat domácí úkol. Najdete zde shrnutí toho, co se ten den probíralo včetně barvy pastelky, která byla použita při výrobě čehokoli. Tento typ učitele je tak trochu neúnavný, protože vás nikdy nenechá na pokoji a neustále vás bude bombardovat svými sděleními.

    Jak s ním vyjít: Hlavně neignorovat jeho e-maily, sdělení atd. Vždy mu odpovězte a ideálně pochvalte jeho metody. Bude polichocen. Jen to nepřežeňte, jinak vám bude psát každý den.

     

  • 5. Učitel „nesnáším děti i školu“

    Autor: iStock

     

    I takoví učitelé se najdou. Zřejmě se dostali k učení jako slepí k houslím, každopádně je to pro děti tragédie. Jejich styl učení je nijaký, odučí to, co musí, bez špetky empatie. S ničím se dlouho nepářou, všechno dělají "podle tabulek a směrnic". Nevybočí ani doleva, ani doprava. Od nich rozhodně nemůžete čekat, že vymyslí něco, co by děti mohlo bavit. Učí stylem, z něhož čiší jasné sdělení: "Nesnáším ty haranty, už aby byly letní prázdniny!" Tihle učitelé nejsou ve třídě ani trochu šťastní a učení je pro ně utrpením. Bohužel tím pádem i pro žáky.

    Jak s nimi vyjít: Lásku k učení v nich asi neprobudíte, takže je pouze akceptujte. Dětem říkat nemusíte, že jsou to ubožáci, kteří se omylem dostali k nesprávné profesi, stačí, aby po nich při hodině neházely mokrou houbu. Doufejte, že jim to jednou dojde a že se přemístí někam, kde je to bude bavit víc.

  • 6. Učitel/ka „semetrika“

    Autor: iStock

     

    Obvykle jde o pedagoga rodu ženského. Nezřídka jde o učitelku, která svůj předmět miluje. A totéž požaduje od svých žáků. Nedejbože když někdo její milovanou matematiku nebo přírodopis nemusí. To je pak oheň na střeše. Semetriky rády řvou, zvyšují hlas, nesnášejí nepořádek a ještě víc děti s poruchou pozornosti. K těm se chovají vysloveně nesnášenlivě, ponižují je a dokážou v nich vyvolat pocit beznaděje a nenávisti. Semetriky jsou neoblíbené nejen mezi žáky, ale i mezi rodiči. Jakmile si „dovolíte“ téhle učitelce napsat e-mail s jakoukoli žádostí, nikdy vám neodpoví nebo odpoví, ale poté bude vašemu dítěti každý den předhazovat, že rodiče za něj musí cokoli vyřizovat. Nejraději byste jí napsali, že je kráva, ale bohužel to nemůžete.

    Jak s ní vyjít: Řešte s ní jen to nejnutnější, dětem buďte morální oporou a povzbuzujte je. Pokud se vám ale zdá, že to paní Semetrika přece jen přehání a její chování přesahuje únosnou mez, řešte to – nejprve s ní, pak s ředitelem. Je to vaše dítě, a pokud má ADHD, neznamená to, že je blbeček, ke kterému si může učitel všechno dovolit.

     

  • 7. Učitel „přísňák“

    Autor: iStock

     

    Přísný učitel nemusí nutně znamenat pohromu, i když se to může tak jevit. Ve finále možná děti jednou ocení, že na ně byl právě tenhle typ učitele přísný. Tento typ je tou nejorganizovanější osobou, jakou jste kdy v životě viděli. Vše je podle plánu, jakmile dojde k nějaké změně, vyděsí ho to. Děti se ho obvykle bojí, protože se o něm ví, že je přísný. Za žádných okolností nepoleví ve svých požadavcích na žáky, špatné chování netoleruje a bez problémů ho potrestá. Neváhá dávat dětem úkoly i o víkendech nebo o prázdninách, zahálení totiž považuje za neřest, které je potřeba se vyhnout.

    Jak s ním vyjít: Většinou s nimi vyjdete velmi dobře, protože u přísných učitelů vždycky víte, co se děje a co mají v plánu. Budete-li tedy dodržovat to, co přísňák vyžaduje, nebudete s ním mít problém (ani děti).

  • 8. Učitel „joker“

    Autor: iStock

     

    Tento typ učitele upřímně věří, že se může stát dobrým kamarádem svých žáků, a podle toho se tak chová. Snaží se s nimi mluvit jejich jazykem, používá moderní terminologii, vypráví vtipy a žertuje i během výkladu. Problém je, že někdy žáci nevědí, jak na jeho legrácky reagovat. Jeho vtipy jsou totiž někdy poněkud trapné. Obvykle si tihle učitelé myslí, že jsou nejzábavnější lidé na planetě, a své vtípky vkládají i do domácích úkolů, testů, písemek, do e-mailů rodičům, prostě kamkoli.

    Jak s ním vyjít: Předstírejte, že vám jeho žerty připadají vtipné, i když nejsou. Jakmile totiž dáte najevo, že vám připadají trapné, bude zle.

     

  • 9. Náročný učitel

    Autor: iStock

     

    Příliš náročný kantor dělá všechno ve škole ještě milionkrát tvrdší, než to musí být. Jeho testy jsou těžké a velmi často dává přepadovky. Nikdy nedá vašim dětem nic zadarmo, jedničkáře v jeho třídě abyste pohledali. Na druhou stranu – tenhle učitel zcela jistě perfektně připraví vaše dítě k přijímacím zkouškám na střední školu, protože jeho nároky jsou stokrát vyšší než u jiných učitelů.

    Jak s ním vyjít: Snažte se absorbovat všechny informace, se kterými učitel přichází, kontrolujte své dítě, zda je připraveno na hodinu a zda ví i to, co není v učebnici. Možná se vám bude zdát, že je tenhle učitel zbytečně nespravedlivý, když dá vašemu dítku dvojku za jednu jedinou chybičku, ale nakonec to oceníte.

  • 10. Učitel

    Autor: iStock

     

    I mezi učiteli najdete šprty. Tenhle typ učitele se zajímá pouze o vědeckou část svého předmětu. Chce, aby žáci znali perfektně všechny termíny, vzorce, grafiku, letopočty. Chce, aby při zkoušení nebo testech odpovídali přesně podle učebnice. Domnívá se, že domácí úkoly jsou pro žáky jediný dobrý způsob, jak se něco opravdu naučit. Proto jich dává spoustu, ideálně každý den. Nevidí problém v tom, zadat žákovi úkol, aby napsal podrobnou esej na nějaké téma do druhého dne, i když začínají vánoční prázdniny.

    Jak s ním vyjít: Když pochopíte jeho nadšení, určitě to zvládnete vy i děti. Milovat ho asi nebudou, ale to nevadí. Nemá smysl s ním diskutovat o čemkoli, natož o termínu odevzdání školní práce.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku