Kontroverzní téma! Škodí dětem kojení po prvních narozeninách, nebo ne?

Kontroverzní téma! Škodí dětem kojení po prvních narozeninách, nebo ne?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
7. září  2016 
 10:00

Noční kojení dětí, kterým už byl rok, je k ničemu, ba přímo jim škodí. Takový razantní názor zazněl na našem webu v rozhovoru s dentální hygienistkou. Laktační poradkyně s ním zásadně nesouhlasí, protože mateřské mléko podle ní dětskému chrupu neubližuje.

Mojí dceři bude za pár dní rok a nedovedu si představit, že bych zrušila noční kojení. Přes den pije nebo jí něco jiného, ať jsem v práci nebo doma. Ale trochu mateřského mléka před spaním a další během noci jí dopřávám ráda a míním v tom pokračovat. I všechny starší syny jsem kojila plus minus skoro dva roky.  

Blogerka vtipně nakreslila, co se děje s prsy během těhotenství a při kojení

Blogerka vtipně nakreslila, co se děje s prsy během těhotenství a při kojení

Jsou ženy, jejichž prsy jsou dlouhé roky stejné – a nic na tom nemění ani těhotenství či kojení. A jsou jiné, jejichž prsa se mění v průběhu života…celý článek

Proto i mě zarazil hodně radikálníá názor dentální hygienistky Lenky Rusínkové, která na našem webu řekla, že batolatům kojení vyloženě škodí. "Velký problém je kojení pokračující i po roce věku dítěte a především časté noční kojení. Mateřské mléko je velice sladké. V noci se dítě napije třeba každé tři hodiny nebo i každou hodinu, když s ním maminka spí v posteli a má jej stále u prsu. Po nakojení děťátko usne, takže se mu netvoří sliny a bakterie zubního plaku se obzvlášť rychle množí. Také přes den kojení u starších dětí, které už mají poměrně dost prořezaných zoubků, představuje podobné riziko," uvedla v rozhovoru. 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Jinými slovy, podle ní přispívá kojení k tomu, že se dítěti zkazí zuby. S tím ale dost zásadně nesouhlasí odbornice na výživu dětí Vlasta Jirásková. "Mateřské mléko je plné protilátek, tedy i protilátek, které působí proti bakteriím způsobujícím kazy. Má taky vhodné pH. Noční kojení nezpůsobuje kazy. Je to něco úplně jiného, než v noci pít umělé mléko nebo slazený čaj," řekla jednoznačně Vlastně Jirásková, která působí jako dula a laktační poradkyně.

Mně kdysi hodně pomohla - když měl můj druhý syn silnou a dlouho trvající žloutenku, lékaři řekli, že ho musím odstavit nebo alespoň mateřské mléko převařovat. Vlasta měla nastudované nejnovější poznatky a díky ní jsem věděla, že nic z toho není potřeba, že žloutenka sama odezní, jen je třeba sledovat snižující se hladiny bilirubinu. Takžejí věřím, i pokud jde o noční kojení a kojení dětí, kterým už byl jeden rok. 

Zatímco dentální hygienistka Lenka Rusínková míní, že noční kojení přispívá k takzvaným medovým zubům laktační poradkyně to vidí jinak. "Kojíte-li v noci, zubních kazů u dítěte se bát nemusíte. Pít mateřské mléko je jiné než pít jeho náhražku, ovocnou šťávu nebo přislazený čaj.  Mateřské mléko navíc průběžně remineralizuje sklovinu, na rozdíl od formulí, které zubní sklovinu narušují. Je tedy zásadní rozdíl, jestli dítě v noci pije umělé mléko či sladký nápoj, anebo je kojené," vysvětluje.  

Matka obléká spící miminko do různých kostýmů: Podívejte se na rozkošné fotky

Matka obléká spící miminko do různých kostýmů: Podívejte se na rozkošné fotky

Fotíte své děti horem dolem a nevíte už, jak neobvykle byste je zachytili? Fotografka Laura Izumikawa z Los Angeles na to šla celkem originálně. celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku