Knížky o Vánocích pro děti: Tyhle vám určitě doporučujeme

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
5. prosince  2019 
 06:00

Jakmile se přiblíží Vánoce, začneme doma shromažďovat knížky na tohle téma a každý rok je znovu čteme. Většinou začínáme nejpozději se začátkem adventu. Které se nám osvědčily?  Některé jsou stále ke koupi, jiné se dají půjčit alespoň v knihovně. 

Jak vlastně dětem vysvětlujete Vánoce? U nás doma se i letos bude číst knížka Vánoce pro kočku s podtitulem 23 adventních pohádek a jeden opravdový příběh. Vyšla už ve třetím vydání a občas se dá někde sehnat. Je to vlastně pohádkový adventní kalendář – přináší na každý prosincový den jeden tajuplný příběh. Děti staví s tatínkem po celý prosinec betlém, každý večer kousek – oblohu, figurku, hvězdu. A každý večer jim pak betlémská Kočka vypráví jeden příběh, aby dětem čekání na Ježíška lépe uteklo. 

O volkovi, o oslíkovi, o andělíčcích a cukroví, o tom, proč jsou koledy tak hezké či co měla Svatá rodina o Vánocích k večeři, o vlasatici i o třech králích nebo o koni, slonu a velbloudovi, kteří ke třem králům zprvu vůbec nepatřili. Také o tom, jak si ovečka povídala s vlkem, proč bývá o Vánocích sníh, jak se stalo, že s Mikulášem chodí i čert, proč slavík zpívá nejkrásněji v noci a jak to, že jmelí roste na stromech. Prosinec s pohádkami rychle uteče, ale jak to bylo v Betlémě doopravdy, to se děti dozvědí až na Štědrý večer.

Klasikou je u nás doma i Vánoční knížka od Terezy Říčanové. Zkuste si ji třeba někde půjčit. Proč a jak se slaví Vánoce? A jak je zažívá sedmiletá holčička? Knížka přináší jednoduchý, ale výstižný pohled na Ježíškovo narození, popis základních vánočních obřadů a rituálů v duchu vesnice, kde se atmosféra Vánoc ještě drží a není válcována odcizenou konzumní realitou. A nejen to. Tereza Říčanová pro knihu vytvořila obrazy, které obstojí i samy o sobě.

Pokud jsou vaše děti ještě hodně malé, zkuste Vánoční příběh pro nejmenší. Tato knížka seznámí děti s příběhem o Ježíšově narození a pomůže i rodičům vyprávět dětem o vánočních událostech způsobem, který je zaujme. Děti se tak dozvědí o všem podstatném: o zvěstování Marii, že bude mít dítě, o Ježíšově narození v betlémské stáji, o radosti pastýřů i o hvězdě, která dovedla tři moudré muže až do Betléma.

GALERIE: Vánoční čtení pro rodiče a děti

Pro těsně předškolní a větší děti doporučujeme Vánoce s podtitulem Putování do Betléma od autorské dvojice spisovatel Josef Krček, ilustrátorka Renáta Fučíková. Náš šestiletý syn ji už letos zase vytáhl, protože společné čtení téhle knížky už pro něj k předvánočnímučasu patří. Vánoční knížka popisuje slovem i obrazem atmosféru od doby adventní do Tří králů. Předkládá pestrou paletu lidových zvyků na venkově i ve městě, svátků, svatých mužů a žen, písniček, koled a her. Zachycuje praktickou i duchovní podobu Vánoc s jejich symboly. Chcete si zazpívat? Zahrát na hudební nástroj nebo předvést vánoční hru?

Tahle není vyloženě vánoční, ale nakonec proč ne? Znají vaše děti pohádku o dvanácti měsíčkách? Stejně jako v ní, i v knížce Příběhy dvanácti měsíců od stejné autorské dvojice usedá o Vánocích na nejvyšší kámen vždy jeden měsíc a vypráví o sobě. Poutavé příběhy o tom, jak se mění příroda, které svátky vznikly už v historii a co všechno se tenkrát slavilo nebo jaké jsou zvyky v dnešní době, doprovázejí krásné ilustrace Renáty Fučíkové. Spolu s dětmi si můžete zazpívat písničky a dozvědět se více o lidových zvycích a pranostikách. Výhodou je jazyk, který osloví i současné děti, což bývá u klasických pohádek dost velký problém. 

Pokud chcete něco česky tradičního, přímo ladovského, máte to mít. Grada pro vás vydala titul Tradiční česká zima. V knize najdete nejen česká lidová říkadla, pořekadla, písničky, pranostiky i oblíbené koledy, ale také popis a vysvětlení svátků, zvyků, obyčejů i klasických symbolů, které neodmyslitelně patří k tradiční české zimě. Stejné vydavatelství vydalo také Nejznámější české a moravské koledy v úpravě pro klavír a s akordy pro kytaru. 

Přehled těchto a dalších knížek najdete v galerii

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

Dítě brečící v letadle? Společnost dala všem cestujícím letenky zadarmo

Dítě brečící v letadle? Společnost dala všem cestujícím letenky zadarmo

Létání s malými dětmi bývá občas utrpení pro všechny. Děti bolí uši nebo se prostě nudí, a proto brečí. Jejich rodiče jsou zpocení až na zádech, jak…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy