Jak ulevit dítěti, kterému rostou zuby: Kdy stačí kousátko a kdy je to na léky?

Kousátko může dítě s rostoucími zuby potěšit, zvláště pokud ho dáte předtím nachladit
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
11. února  2016 
 06:00

Někteří rodiče ani nepostřehnou, že jejich dítěti roste zub, jiní líčí, jak jejich děti kvůli každému zubu zápolí s horečkou, v noci pláčou a přes den jsou nevrlé. Naštěstí existují možnosti, jak jim pomoci. K mání jsou speciální kousátka, stejně jako třeba gely z lékárny. 

Napuchlé a červené dásně a druhá probdělá noc – něco chladivého na bolest už je  zkrátka potřeba. V úvahu připadá hned několik gelů s tímto účinkem z lékárny. „S jejich používáním by se to však nemělo přehánět, jsou to léky a mají se používat podle návodu, mazat tedy jen několikrát denně, například před spaním,“ radí dětský lékař Milan Kudyn. Rodiče by měli masti vtírat dětem na místa, kde se zuby klubou, ideálně čistým prstem. Na dudlík mast raději nedávejte.

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Je tříleté dítě malé na to, abyste s ním mluvili o tom, jak lidé přicházejí na svět? Vůbec ne. Ale není potřeba zacházet do anatomických podrobností.…celý článek

Vyzkoušet můžete třeba mastičku Calgel, která je volně prodejná a stojí zhruba stovku, nebo o něco silnější mast Kamistad. V obou je obsažen heřmánek, který je bohužel známý jako alergen, proto buďte při prvním podání opatrní. Alergie by o sobě mohla dát vědět dýchacími obtížemi nebo vyrážkou a otoky. Také příliš časté používání zvyšuje riziko alergické reakce. Alergii navíc může vyvolat i znecitlivující lokální anestetikum lidokain, který rovněž masti obsahují. V úvahu připadá také přípravek Mundisan, který má v sobě protizánětlivou látku cholin salicylát – rovněž se doporučuje při prořezávání zubů.

FOTOGALERIE aneb CO SE HODÍ VĚDĚT O ZUBECH

Pomoci mohou i homeopatika

Chcete něco přírodnějšího? V mnoha rodinách přísahají, že se díky homeopatickým lékům brzy vyspali lépe nejen rodiče, ale hlavně i jejich děti. Homeopatika prý zabírají rychle a bez problémů. Konkrétně se chvála týká zejména přípravku Chamomilla vulgaris 9 CH nebo 15 CH, který homeopati na bolest zubů během jejich růstu doporučují asi nejčastěji. Lék je volně prodejný, a pokud půjdete do lékárny, která se na homeopatii specializuje, poradí vám i s volbou koncentrace. Většinou se doporučuje 9 CH na běžné zuby a 15 CH na stoličky.

Malé dítě těžko spolkne kuličky homeopatika. Abyste měli jistotu, že lék opravdu snědlo, je lepší mu dávku rozpustit na lžičce vody a tu mu vsunout do pusy. Homeopatika by neměla přijít do styku s kovem, lžička by proto měla být plastová. Lék se může podávat při potížích každou hodinu. Je pravda, že lék Chamomilla vulgaris je rovněž vyroben z heřmánku, ale alergické reakce by vzhledem k ředění vyvolávat neměl.

Kdy stačí kousátka a kdy jsou potřeba léky? 

Na malou bolest projevující se během dne můžete vyzkoušet všelijaká kousátka. Jde o plastové kroužky a další tvary naplněné speciální tekutinou, které se dávají vychladit do mrazáku či ledničky. Studené dělá bolavým dásním dobře, ale není to vyloženě nutné. Pokud je dítěti studené kousátko nepříjemné, může je samozřejmě hryzat jen tak. Někteří kojenci a batolata mají raději kousací kartáčky. Ty jsou velmi podobné těm klasickým na čištění zubů, na konci však mají různě tvarované gumové nástavce. Určitě ale nenechávejte dítě s tímhle kartáčkem bez dozoru, mohlo by si jej vrazit do patra či do krku. Plastová kousátka se běžně prodávají např. v drogeriích v koutcích s potřebami pro kojence, někdy také v sadách s čisticími kartáčky pro nejmenší.

Nemusíte zůstávat jen u chladicích hraček a kousátek. Stejnou službu můžou udělat i jemně vychlazená mrkev nebo třeba zmrazený kousek oloupaného banánu, navíc je to pro dítě příjemná změna. Některé s oblibou žvýkají třeba i kůrku od chleba – v té sice bude lepek, ale toho se nemusíte bát.

Nemá vaše dítě depresi? Tyhle příznaky by vás měly varovat

Nemá vaše dítě depresi? Tyhle příznaky by vás měly varovat

Každý puberťák je občas zádumčivý a celé dny zalezlý ve svém pokoji, ale někdy to překročí hranice a u dospívajícího dítěte se rozvine deprese – vyšší…celý článek

Naopak když dítě trpí moc nebo má horečku, můžete mu dát lék na bolest. Není třeba se bát, že by dětem nějak ublížil, staly se na něm závislé nebo že by napříště už nezabral. Lékaři dokonce dávají těmto lékům přednost před gely na dásně. Zcela určitě je podávání léků na místě tehdy, pokud zuby provázejí kromě bolesti i horečky. Ty ale mohou znamenat, že dítě například onemocnělo nějakou virózou s vysokou horečkou, a ta urychlila některé procesy v těle, jako je právě prořezávání zubů. Pak je na místě poradit se s pediatrem.

Lékaři se vesměs shodují v tom, že nejlepší na prořezávající se první zuby je paracetamol ve formě sirupu nebo čípku (sirup se jmenuje například Panadol Baby či Paralen Sus, čípky rovněž Panadol Baby). Čípky zabírají rychleji, navíc některým dětem sirup nechutná, a podávání jim tak způsobuje jen další nepříjemnosti. Může se však stát, že vašemu dítěti léky s paracetamolem nezaberou. Pak můžete vyzkoušet ty s obsahem ibuprofenu (sirup Nurofen pro děti, Nurofen – dětské čípky). Nepodávejte ale obě účinné látky zároveň, rozestup by měl činit nejméně tři, ideálně šest hodin.

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku