Odsávat rýmu, nebo ne? Jak to dělat správně a kdy použít kapky do nosu

Děti u odsávání nemusí brečet
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
11. října  2017 
 06:00

Máme doma takový spor. O dětskou rýmu a o to, zda by se měla odsávat. Já jsem spíš proti a zastávám názor, že rýma jak přišla, tak zase odejde. A že odsávání na ni moc nezabere, stejně jako ji v podstatě nevyléčí žádné kapky do nosu. Můj muž ale naši malou dceru odsává a musím přiznat, že mu to jde a že i miminko to snáší dobře. A také lékaři odsávání spíše doporučují.  

Rodiče, kteří se začnou vyptávat lékařů na to, zda rýmu u kojenců či batolat odsávat, dost možná dostanou hodně různorodé odpovědi. Například náš ušní lékař Jiří Slezák z pražského Radotína, k němuž s ušima chodí půlka dolního Poberouní, ho doporučuje do doby, než se děti naučí smrkat. Protože se tak sníží riziko, že rýma způsobí nosní zánět dutin nebo středního ucha, na který trpí náš šestiletý syn. U takových dětí odsávání smysl má, u těch, které rýma obvykle do pár dnů přejde a extra je neobtěžuje, to asi tolik řešit nemusíte. 

Dnes už se jakžtakž naučil smrkat, ale dokud do neuměl, nastupoval na něj manžel s odsávačkou, kterou připevňoval na vysavač. Vypadá to na první pohled trochu hrůzostrašně, ale nezdá se, že by to dětem nějak zvlášť vadilo. A rozhodně díky tomu lépe dýchají a nebudí se každých pět minut kvůli ucpanému nosu. Po odátí nakapejte dětem do nosu kapky proti rýmě. 

Jak používat odsávačku na rýmu u kojenců? Podívejte se

Manuální odsávačka
Manuální odsávačka
Autor: Shutterstock.com
Kdysi jsem u starších dětí zkoušela odsávačku manuální, s balonkem, ale neodsála jsem "ani ň", na to totiž nemá dostatečný výkon. Používala jsem taky klasickou odsávačku s modrým víčkem, s jejíž pomocí rodič může odsávat rýmu sám s pomocí vlastního nádechu, což se mi taky nikdy nepovedlo, jen se mi z toho podtlaku motala hlava.

Na vysavač, což je rovněž možné, jsem ji nenasadila snad nikdy. Můj muž tentokrát pořídil výrobek s trochu komickým názvem Nosátko, jehož použití si pochvaluje, stejně jako čištění. 

Gama k ručnímu použití, stojí dle obchodu 30 až 40 korun
Gama k ručnímu použití, stojí dle obchodu 30 až 40 korun
Autor: archiv
Správný postup při odsávání? Lékaři doporučují následující: nakapat do nosu mořskou vodu ve spreji, může to být také vincentka, do níž přidáte pár špetek soli. Zhruba za deset minut odsát pomocí odsávačky připojené k luxu a pak dítěti opět propláchnout nos mořskou vodou či vincentkou. Teprve později v případě potřeby lze aplikovat kapky na rýmu.  

Osvědčený typ
Osvědčený typ
Autor: archiv
Odsávačku na vysavači nepoužívejte každou chvíli, ale tak jednou, nejvýše dvakrát denně, protože příliš časté používání oslabuje a dráždí sliznici, a ta je pak naopak náchylnější vůči infekcím. S mírou se mají používat také kapky do nosu: stačí dvakrát až třikrát denně a – nejvýše a maximálně – pět až sedm dní v kuse. Jinak jejich účinek beztak slábne. 

Je také zbytečné odsávat rýmu, která z nosu teče sama. Děti plus minus od dvou let můžete učit smrkat. Některé se to naučí brzy, jiné třeba až ve čtyřech letech. Učte je smrkat z každé dírky zvlášť a spíše jemně. I tady platí, že by neměly smrkat stále dokola. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku