Pravda o kojení: Tabu, dřina nebo skvělý zážitek?

Foto: Borepanda.com/Melina Nastazia
Sdílej na facebooku
16. května  2016 
 12:00

Když jsem před pár dny narazila na fotografie, které zveřejnila Melina Nastazia, úplně mě to dojalo. Její snímky zachycující kojící ženy s dětmi jsou plné emocí a něhy Sama kojím čtvrté dítě, takže o tom také něco vím. Kojení mě těší, ale na druhou stranu, vadí mi, když se někdo pouští do matek, které z nějakého důvodu nekojí, nejde jim to nebo z toho jen nejsou dostatečně nadšené. 

Mám spoustu kamarádek s dětmi a mezi nimi hned několik takových, které se těšily na to, jak budou kojit své děti a prostě to nešlo. Někdy ani u jednoho, někdy u jednoho ano a u dalšího ne. 

GALERIE KOJÍCÍCH ŽEN S MIMINKY

"První dceru jsem kojila úplně bez potíží a myslela si, co na tom je? Druhá prsa odmítla a nepomohlo nic, ani moje trpělivost, ani kloboučky, odsávání a neustále přikládaní, nepomohla ani laktační poradkyně," líčila mi jedna z nich, která po třech měsících boje, kdy strávila většinu dne pokusy o kojení, přešla na umělé mléko. A do její rodiny se vrátil klid.

Jiná kamarádka odcházela z porodnice s pocitem, že je úplná nula, která neumí kojit svoje dítě, což jí tamní laktační poradkyně svým přístupem jen potvrdila. Umělé mléko bylo v jejím případě jediným řešením. "Ale vadí mi, když se obecně prezentuje, že každá žena je schopná kojit a ta, která tak nečiní, nemá své dítě dost ráda," svěřila se s tím, co jí už vždycky bude trochu trápit.

Vůbec to nechci horovat za umělou dětskou výživu, sama si myslím, že kojení je pro malé děti to nejlepší a že je to i organizačně nejsnazší. A taky si nedovedu představit, že bych několikrát za noc vstávala řešila přípravu mléka z piksly. Ale zažila jsem třeba to, že mi výhradně kojení děti prostě nerostly - ačkoli vám leckdo bude tvrdit, že mateřské mléko dětem prostě stačí, u dvou z mých čtyř to neplatilo. Pily dost, pily dobře a přesto hubly. A nebyly tak úplně spokojené. 

Kojení je fajn. Což dokládají i fotky, na které se můžete podívat do GALERIE. Na počest nedávného Dne matek je na webu boredpanda.com zveřejnila americká fotografka Melina Nastazia, kterou tohle téma vždycky fascinovalo. Sama kojila tři děti a taky přiznává, že to nebylo vždycky snadné, ať už po fyzické nebo emociální stránce. Připomněla také, že ne vždycky se kojení daří. "Respektuji všechny matky, které musely řešit různé situace a respektuji jejich rozdhotnuí," napsala k tomu. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy