Vybíráte jméno pro dítě? Pozor, může mu ublížit na celý život!

  • Vybíráte jméno pro dítě? Pozor, může mu ublížit na celý život!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    16. března  2017 
     06:00

    Všichni rodiče si rádi myslí, že jejich dítě je to nejroztomilejší, nejchytřejší, nejrychlejší, nejzajímavější, prostě nej. A ještě jeden jev tu je, který odráží rodičovskou snahu o jedinečnost vlastního dítěte: jeho jméno. Někdy ovšem zapomínáme, že špatně zvolené jméno může negativně ovlivnit jeho budoucnost.

  • Výběr jména má vliv na život dítěte

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Existují desítky studií, které dokazují, že křestní jméno má skutečně velký vliv na budoucí život dítěte. New York Time píše o tom, jak američtí rodiče rutinně používají internetové vyhledávače k vyhodnocení jména pro své dítě. Rychlé vyhledávání může zajistit, že vybrané jméno „nenosí“ sériový vrah nebo prsatá pornoherečka s řemeny. Výběr jména může mít skutečně vliv na běh života člověka. „Dejte dítěti jméno, které se vám líbí, ale buďte si vědomi důsledků,“ říká profesor ekonomie David Figlio z Northwestern University, který zkoumá vliv jména na budoucí život dětí.

     

  • Jméno formuje stereotypy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    S dalším zajímavým zjištěním přišel David Figlio, pokud jde o analýzu křestních jmen. Ve všech rasách a etnikách existuje určitá kombinace písmen, u které je pravděpodobnější, že její nositelé vystudují vysokou školu. Jméno může podle Figlia dokonce předpovědět budoucí kariéru. Když David Figlio studoval dvě sestry, obě skvělé v matematice, zjistil, že ta s více lingvisticky ženským jménem se v budoucnu věnovala spíše humanitním oborům, kdežto její sestra s jazykově hermafroditním jménem těm přírodovědným. A dvakrát si prý máte rozmyslet, jestli chcete dát synům jména, která znějí žensky – studie naznačují, že tito chlapci mají ve škole větší problémy s chováním!

     

    VÍTE, JAKÁ BYLA NEJOBLÍBENĚJŠÍ JMÉNA PRO HOLČIČKY V USA V ROCE 2016? TAHLE!

     

     

  • Jméno jako součást identity

     

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    I když se to nezdá, křestní jméno má jedinečný význam pro děti. A přestože je pokaždé nějaké nové jméno „in“, nemusí to být to pravé jméno pro vaše dítě. Bohužel, téměř 4 z 5 rodičů podlehnou kultu osobnosti místo toho, aby přemýšleli do budoucna. „Křestní jméno je součást identity jedince a většinou mu vydrží celý život. Je dobré, aby rodiče při výběru brali ohled na spojení jména s příjmením, stejně i na to, zda bude možné jméno dobře vyslovovat či vyskloňovat,“ říká psycholožka Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu a mezilidské vztahy v Praze 4. Při volbě jmen máme v České republice jisté mantinely, praxe není taková, že by se kreativitě rodičů nekladly žádné meze. Neobvyklá či nepoužívaná jména vyžadují schválení příslušných orgánů. „Na druhou stranu je naštěstí dávno pryč šeď totality, kdy se lidé snažili na sebe moc neupozorňovat,“ dodává psycholožka.

     

  • Originalita? Ne vždy je přínosem

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dnes už česká jména hýří velmi často originalitou. „Důsledkem toho i samotné děti nevnímají dříve nemyslitelná jména jako něco zvláštního. Domnívám se, že je pro začátek důležité, aby byli se jménem svého dítěte sžití jeho rodiče. Čeština používá ráda zdrobněliny, rodiče by měli být schopni jméno svého dítěte vyslovovat a použít ho jak v zdrobnělé verzi, tak ve verzi oficiální. Někdy se stává, že se jedinec se svým jménem nemůže sžít. Nebo mu třeba také – bez ohledu na jeho skutečné křestní jméno – říká jeho okolí jinak. Je dobré vědět, že jméno není zeď. V případě opravdu nešťastného či nefungujícího jména má jedinec možnost požádat o změnu,“ dodává psycholožka.

  • Co mít tedy na paměti?

    Autor: iStock

    Výběr jména mnohdy vypovídá mnohem víc o tom, jací jsou rodiče, jaký mají vkus a jaké hodnoty uznávají. Na druhou stranu není nutné z výběru jména udělat šílenou kovbojku. Ano, jméno je důležité a měli bychom o tom přemýšlet. Nebudou se mu ve škole posmívat? Není to jméno, které zní posměšně nebo infantilně? Anička bude zřejmě v šedesáti působit poněkud rozpačitě, stejně tak Honzík. Spousta dnes dospělých rodičů říká: „Nenáviděl jsem, když si lidé mé jméno pořád pletli nebo když ho špatně napsali.“ Projděte si žebříčky nejpoužívanějších českých jmen a prolistujte kalendář.

     

  • Neobvyklá jména – ano, či ne?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Zkuste to jméno vyslovit nahlas směrem k bříšku, ve kterém roste vaše miminko. No a někdy je možné pojmenovat dítě až po porodu, v okamžiku, kdy ho spatříte, třeba vás spontánně napadne Kristián nebo Honza. Pamatujte ale na to, že neobvyklá jména mohou být problematická. Dítě bude zcela jistě středem pozornosti, ovšem taky může být kvůli tomu neoblíbené. Některé studie zjistily, že děti s netradičními a neobvyklými jmény se naučí lépe ovládat své emoce, protože jsou vystaveny každodenním posměškům nebo škádlení. A jak říká sociolog Dalton Conley, autor knihy Parentology, tahle schopnost je základ k úspěchu.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku