Ivar nebo Malm? Přibývá rodičů, kteří dávají dětem jména po nábytku z Ikea

Ivar nebo Malm? Přibývá rodičů, kteří dávají dětem jména po nábytku z Ikea
Děti se jmény po nábytku IKEA? Proč ne
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
13. dubna  2018 
 14:00

Pokud jde o dětská jména, dokážou být rodiče někdy pěkně kreativní. Někdy se sice drží rodová jména, případně jména z těch nejpopulárnějších, ale na druhé straně jak v Česku, tak v zahraničí známe pěkné úlety. A nejen mezi potomky celebrit. A nový trend? Třeba jména podle zboží, které prodává Ikea. Nevěříte? 

Někteří rodiče chtějí, aby jméno bylo pro ně i pro dítě něčím více – takže volí nějaké, které jim třeba připomíná město, kde se poprvé setkali, písničku, kterou společně milují, a tak podobně. Ale pojmenovat potomka podle nábytku? Přitom právě takových rodičů přibývá, přinejmenším v zahraničí, kde nejsou pravidla pojmenování dětí tak přísná jako ta česká. 

Roli hraje obecná popularita Skandinávie, všechny ty hygge, hyggelige a lagom trendy, svezly se s nimi i gauče, skříňky a ručníky ze švédského řetězce. "Dát dítěti jméno po nábytku z Ikea se může na první pohled zdát nesmyslné, ale nebuďte hned proti. Mnoho z tamních pojmenování funguje jako dětská jména překvapivě dobře," hájí tenhle přístup matka jménem Lucy na svém rodičovském blogu BabyCentre.com.

O novém trendu v dětských jménech psal například Hello Magazine, který zmiňuje například jména Tarva, Stig a Norna. Pro zajímavost – v podání severských nábytkářů jde o set komody a postele, barovou židličku a podsedák. Někteří rodiče se v Ikea nechali inspirovat i pro jinak běžná jména, jako jsou Tobias (židle) nebo Stefan (rovněž židle). 

Skandinávsky znějící jména inspirovaná jmény nábytku se v zahraničních žebříčcích používaných jmen objevují už nějaký čas, byť ne úplně v top ten. A odhady jejich autorů hovoří o tom, že na vzestupu jsou další jako například Malm, Tarva, Ivar, Ingo a Sommar pro chlapce a Norna, Cilla, Elly, Mata a Mydal pro dívky. 

Nejste náhodou MAMINKA ROKU? Pokud se příhlásíte do naší soutěže, můžete se jí stát. Hledáme největší hrdinky, skvělé bloggerky a podnikatelky. Všechno o soutěži najdete ZDE. Přihlásit můžete sama sebe nebo třeba svou kamarádku. Těšíme se na vás. 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku